Opinie o Nas

Superfoods

Co to jest superfoods?

Terminem superfoods jest określana żywność nieprzetworzona pochodzenia naturalnego, bogata w składniki odżywcze, czyli witaminy i minerały. Omawiana żywność wykazuje wiele korzystnych właściwości na organizm człowieka, poprawiając jego funkcjonowanie, a także wspierając zdrowie oraz samopoczucie. Do grupy superfoods możemy zaliczyć spirulinę. chlorellę czy jagody acai.

Pierwszy raz tego określenia użyto w 1998 r. na łamach czasopisma „Nature Nutrition” przez Aarona Mossa i od tamtej pory to określenie zaczęto częściej wykorzystywać do produktów szczególnie bogatych w składniki odżywcze. W tej chwili aby nazwać jakiś produkt czy żywność mianem superfoods, musi ona mieć udowodnione działanie oraz skład poprzez badania naukowe. 

  

Jak na organizm wpływa superfoods?

Jako, że przede wszystkim żywność superfoods jest bogata w składniki odżywcze, czyli witaminy, minerały, a także antyoksydanty to będą one wspierać odpowiednie odżywienie organizmu poprzez dostarczanie wcześniej wspomnianych składników odżywczych. Wspierają one walkę z wolnymi rodnikami, ponieważ wykazują duży potencjał antyoksydacyjny, przeciwzapalny, wspierają układ krążenia, układ odpornościowy czy też wspomagają usuwanie toksyn czy metali ciężkich z organizmu. 

  

Co to jest spirulina?

Spirulina to jednokomórkowa mikroalga osiągająca długość nawet do 0,5 milimetra. Cechuję się zielono - niebieskim kolorem i zaliczana jest do superfoods ze względu na swoje bogactwo składników odżywczych, witamin, minerałów, a także antyoksydantów. Swój kolor zawdzięcza dwóm barwnikom, fiokocyjaninie oraz chlorofilowi. Jest ona skarbnicą witamin i związków mineralnych takich jak: cynk, potas, wapń, żelazo, mangan, magnez, fosfor oraz selen.

Witaminy jakie znajdziemy w spirulinie to: witamina B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna), B6 (pirydoksyna), biotyna, B5 (kwas pantotenowy), B9 (kwas foliowy), B12 (kobalamina), E, C oraz prowitaminy A, czyli karotenoidy w tym beta karoten, luteina i zeaksantyna. Jest ona również bogata w cenne białko, ponieważ zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne, spirulina stanowi około 60-70 białka, 10-15% węglowodanów oraz około 7% tłuszczy. 

 

Jak działa spirulina?

Spirulina to bardzo cenna alga, ponieważ dzięki jej bogatemu składowi wspomaga odpowiednie odżywienie organizmu, dostarczając dużych dawek witamin, minerałów, antyoksydantów. Wspiera ona układ sercowo-naczyniowy, regulując gospodarkę lipidową, czyli obniża poziom cholesterolu, a także wspiera utrzymanie właściwego poziomu homocysteiny, która w nadmiarze niekorzystnie oddziałuje na układ krążenia. Spirulina także wspiera kontrolę nad poziomem cukru we krwi, zwiększa odporność,, wspiera usuwanie metali ciężkich z organizmu. Działa także antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie. Trzeba również wspomnieć, że poprzez zawartość żelaza, witaminy B12 oraz kwasu foliowego także wspiera produkcję czerwonych krwinek

   

Co to jest chlorella?

Chlorella to jednokomórkowa alga cechująca się charakterystycznym zielonym kolorem. Należy ona to żywności superfoods. Chlorella zawiera mnóstwo składników odżywczych, czyli witamin takich jak: witamina A, B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B5 (kwas pantotenowy), B6 (pirydoksyna), biotyna, inozytol, B9 (kwas foliowy), B12 (kobalamina), C, E, K oraz beta karoten będący prowitaminą A. Chlorella także zawiera sporo minerałów m.in. jod, fosfor, wapń, potas, magnez i żelazo. Należy także wspomnieć, że chlorella zawiera także sporo wartościowego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne, które musimy dostarczyć z pożywieniem. Proteiny stanowią około 60% chlorelli. Ów alga jest także bogata w kwasy tłuszczowe GLA ((kwas gamma-linolenowy).

  

Jaki wpływ na organizm ma chlorella?

Dzięki bogactwu składników odżywczych chlorelli, wspomaga ona odpowiednie odżywienie organizmu, ponieważ dostarcza niezbędnych witamin i minerałów, które dbają o prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Chlorella cechuje się także wysokim potencjałem antyoksydacyjnym, dlatego też skutecznie zwalcza wolne rodniki. Do namnażania się wolnych rodników sprzyja niezdrowy styl życia, palenie papierosów, spożywanie alkoholu, stres czy nawet aktywność fizyczna. Ponadto wspomaga ona usuwanie toksyn i metali ciężkich z organizmu, wzmacnia odorność przeciwko wirusom i bakteriom, reguluje poziom cholesterolu, a także działa przeciwzapalnie

 

Co to są jagody acai?

Jagody acai to kolejny superfood, to wyjątkowe owoce rosnące na drzewach palmowych w lasach amazonii. Często określa się je również mianem jagód palmy brazylijskiej. Jagody acai są ciemnofioletowe i cechują się wysoką zawartością składników odżywczych, w tym witamin i minerałów. Jagody acai też mają cenne białko, ponieważ zawierają one wszystkie aminokwasy egzogenne (EAA), które musimy dostarczyć z zewnątrz. Jagody acai to skarbnica witamin z grupy B takich jak witamina B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna) jak również jagody te zawierają witaminę C, E, prowitaminę A, czyli beta karoten. Jagody Acai to także cenne źródło pierwiastków śladowych jak i związków mineralnych m.in. takich jak wapń, miedź, cynk, potas czy żelazo. Acai jest bogatym źródłem antyoksydantów, możemy wyróżnić tutaj związki fenolowe, w tym antocyjany, jak również fitosterole oraz bioflawonoidy. 

 

Jaki wpływ mają jagody acai na organizm?

Jagody acai jako, że zawierają spore ilości witamin i minerałów będą wspierać odżywienie organizmu. Jak wiadomo witaminy i minerały są niezbędne by organizm mógł prawidłowo funkcjonować. Jagody brazylijskie mają wysoki potencjał antyoksydacyjny, dlatego też wspomogą one walkę z wolnymi rodnikami. Równowaga między antyoksydantami, a wolnymi rodnikami jest niezbędna, ponieważ nadmiar wolnych rodników prowadzi do wystąpienia stresu oksydacyjnego, a to niekorzystnie wpływa na organizm przyczyniając się m.in. do przyspieszenia procesów starzenia czy osłabienia odporności. Jagody Acai zawierają również luteinę i zeaksantynę, które to wspierają prawidłowe funkcjonowanie wzroku.

Aktywne filtry