Opinie o Nas

Witamina C

Co to jest witamina C?

Witamina C jest popularnie znana jako kwas L-askorbinowy. Głównie kojarzy się nam ona z wzmocnieniem odporności zaraz po tym jak wystąpi u nas katar czy przeziębienie. Warto zaznaczyć, że witamina C należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie, dlatego też nie ma konieczności przyjmowania jej w okolicach przyjęcia posiłku z tłuszczami.

  

Jak działa witamina C?

Witamina C jest kofaktorem wielu reakcji enzymatycznych, czyli związkiem, który aktywuje reakcje enzymatyczne. Kwas askorbinowy zwalcza wolne rodniki oraz zabezpiecza białka, lipidy i DNA przed utlenianiem. Długotrwały stres, palenie papierosów czy aktywność fizyczna wzmaga produkcję wolnych rodników. Nadmiar oksydantów przyczynia się do szybszych procesów starzenia czy słabszej odporności. Dobra odporność to kluczowy element prawidłowo funkcjonującego organizmu. Przygotowując się do zawodów lub po prostu rekreacyjnie ćwicząc w niesprzyjających warunkach atmosferycznych, warto zadbać o prawidłowo pracujący układ immunologiczny.

Kwas askorbinowy bierze udział w syntezie kolagenu poprzez pomoc w przekształcaniu 2 aminokwasów: lizyny i proliny do hydroksylizyny i hydroksyproliny. W skutek czego powstaje kolagen, który wchodzi w skład m.in. tkanki chrzęstnej, skóry, zębów, ścięgien czy więzadeł. Wsparcie syntezy kolagenu jest ważnym elementem w czasie powrotu po kontuzji. Ponadto bierze on udział także w powstawanie L-karnityny i katecholamin. Pośrednio bierze udział także w przemianach kwasów tłuszczowych, niektórych leków, a także wspomaga syntezę hormonów i transmiterów. Warto także wspomnieć, że witamina C zwiększa wchłanialność żelaza niehemowego, czyli pochodzenia roślinnego, redukuje ona żelazo (III) do żelaza (II), który właśnie w takiej postaci przyswajany w dwunastnicy. Warto na to zwrócić uwagę w diecie wegańskiej czy wegetariańskiej.

Witamina C wspomaga także gojenie się ran, kondycję dziąseł czy reguluje ciśnienie krwi.

   

Czy witamina C zwiększa odporność?

Witamina C odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Bierze ona udział w powstawaniu komórek układu odpornościowego takich jak limfocyty B i T, a także aktywuje komórki NK (natural killer), które biorą udział w zwalczaniu patogenów. Podczas zwiększonego ryzyko zachorowania czyli, okresu jesienno-zimowego warto dostarczać odpowiednią ilość witaminy C, by wzmocnić odporność. To samo również tyczy się osób aktywnych fizycznie czy sportowców, którzy chcą wesprzeć swoje przygotowania do zawodów. 

  

Czy witamina C bierze udział w syntezie kolagenu?

Witamina C, a dokładniej kwas L-askorbinowy to ważny element biorący udział w syntezie kolagenu. Na drodze przemian witamina C przekształca lizynę i prolinę do hydroksylizyny oraz hydroksyproliny. Kolagen wchodzi w skład skóry, zębów, kości, naczyń krwionośnych, tkanki łącznej czy rogówki oka. Kolagen to dokładnie białko fibrylarne, które nadaje odpowiednią elastyczność i odporność na rozciąganie tkankom. Kolagen wspiera prawidłowe funkcjonowanie stawów, zapewniając odpowiednią elastyczność i wytrzymałość stawów czy również kościom.

  

Czy witamina C jest antyoksydantem?

Witamina C to zapewne jeden z najbardziej popularnych antyoksydantów. Kwas askorbinowy zwalcza wolne rodniki oraz zabezpiecza białka, lipidy i DNA przed utlenieniem. Długotrwały stres, palenie papierosów czy aktywność fizyczna wzmaga produkcję wolnych rodników. Żyjemy w czasach kiedy to jesteśmy narażeni na zbyt dużą ilość oksydantów. Niestety zbyt duża ich ilość odbija się negatywnie na organizmie bowiem wpływa ona na osłabienie odporności, przyspiesza procesy starzenia czy wzmaga stany zapalne w organizmie, przy czym z kolei źle wpływają na układ krążenia. 

   

Czy witamina C zwiększa przyswajanie żelaza?

Witamina C zwiększa przyswajanie żelaza, ponieważ redukuje żelazo (III) do żelaza (II), a właśnie w takiej postaci jest ono wchłaniane w dwunastnicy. Należy wspomnieć, że witamina C zwiększa przyswajalność żelaza niehemowego, czyli takiego występującego w roślinach. Żelazo niehemowe jest dosyć słabo przyswajalne, dlatego też warto zwiększyć jego absorpcję. W szczególności powinny zwrócić na to uwagę osoby narażone na niedobór żelaza, czyli weganie i wegetarianie, a także kobiety w okresie rozrodczym i kobiety w ciąży.

Aktywne filtry