Opinie o Nas

Spirulina

Co to jest spirulina?

Spirulina to zielono-niebieska alga, która występuje na terenach wodnych o odpowiedniej wilgotności. Może być ona uprawiana praktycznie wszędzie. Dokładnie to jednokomórkowa, mikroalga, która może osiągać nawet do 0,5 milimetra długości. Swój kolor zawdzięcza dwóm barwnikom, fiokocyjanina nadaje jej barwę niebieską, natomiast chlorofil zapewnia jej swój zielony charakterystyczny wygląd. Jest ona zaliczana do superfoods ze względu na swoją wysoką zawartość składników odżywczych i wyjątkowy skład. Nazwa spirulina wzięła się stąd, iż tworzy ona spiralę, którą widać pod mikroskopem. 

  

Co zawiera spirulina?

Spirulina jest jako, że jest zaliczana do superfoods, to jej skład jest równie wyjątkowy i szczególny. Jest ona skarbnicą witamin i związków mineralnych.takich jak: cynk, potas, wapń, żelazo, mangan, magnez, fosfor oraz selen. Witaminy jakie znajdziemy w spirulinie to: witamina B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna), B6 (pirydoksyna), biotyna, B5 (kwas pantotenowy), B9 (kwas foliowy), B12 (kobalamina), E, C oraz prowitaminy A, czyli karotenoidy w tym beta karoten, luteina i zeaksantyna.

Należy również zaznaczyć, że spirulina zawiera silne antyoksydanty takie jak chlorofil oraz  fiokocyjaninę, ponadto zawiera około 60-70% wartościowego białka, ponieważ zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, które musimy dostarczyć wraz z pożywieniem, ponieważ organizm ich nie produkuje. Kwasy tłuszczowe stanowią około 7% tej rośliny i są to głównie nienasycone kwasy tłuszczowe m.in. z rodziny omega-6 kwas GLA (kwas gamma-linolenowy). Około 10-15% tejże algi stanowią węglowodany w postaci glikogenu i ramnozy.

  

Jak działa spirulina?

Spirulina dzięki swojemu wyjątkowemu składowi wywiera szereg korzystnych właściwości na organizm człowieka. Przede wszystkim jako, że jest bogata w składniki odżywcze będzie wspierać prawidłowe odżywienie organizmu, poprzez wysoką zawartość witamin i minerałów.

Suplementacja spiruliną obniża poziom cholesterolu, cholesterolu LDL oraz trójglicerydów, a podwyższa poziom tzw. dobrego cholesterolu HDL. Podawanie spiruliny także wspomaga lepszą kontrolę poziomu cukru we krwi, wspomaga odporność, jak również wspiera usuwanie metali ciężkich z naszego organizmu. Ponadto owa alga działa także antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie. Ponadto poprzez zawartość witaminy B12, B9 oraz żelaza wspiera ona produkcję czerwonych krwinek. Kobalamina (witamina B12) i kwas foliowy (witamina B9) dbają o odpowiedni metabolizm homocysteiny, której nadmiar wysoce niekorzystnie wpływa na naczynia krwionośne. 

   

Czy spirulina wspomaga detoksykację organizmu?

Suplementacja spiruliną wspomaga usuwanie szkodliwych dla organizmu człowieka metali ciężkich takich jak np. kadm, ołów, rtęć czy arsen. Niekiedy możemy być narażeni na większą ilość metali ciężkich poprzez przebywanie w środowisku wysoko zanieczyszczonym, czyli np. w większych miastach kiedy to często występuje smog. Jesteśmy narażeni też na żywność, w której niekiedy mogą występować pozostałości metali ciężkich. 

 

Czy spirulina wspiera układ krążenia?

Spirulina wspiera pracę układu krążenia na kilku płaszczyznach. Reguluje ona gospodarkę lipidową, czyli obniża poziom cholesterolu, cholesterolu LDL oraz trójglicerydów, natomiast podwyższa poziom cholesterolu HDL. Jako, że spirulina zawiera także żelazo, witaminę B12 i kwas foliowy to również wspiera tworzenie czerwonych krwinek. Ponadto witamina B6, B12 i B9 utrzymują właściwy poziom homocysteiny w organizmie, jej wysoki poziom niekorzystnie oddziałuje na układ krążenia. 

 

Czy spirulina działa antyoksydacyjnie?

Spirulina jest źródłem antyoksydantów takich jak chlorofil, fiokocyjanina, witamina C, karotenoidów w tym beta karotenu, luteiny i zeaksantyny. Zwalczają one wolne rodniki oraz zapobiegają utlenieniu białek, lipidów oraz DNA. Nadmiar wolnych rodników niekorzystnie wpływa na organizm m.in. przyspieszając procesy starzenia, osłabiając odpornośc czy zwiększają ryzyko chorób cywilizacyjnych. Dlatego też należy zadbać o prawidłową równowagę pomiędzy wolnymi rodnikami, a antyoksydantami.

Aktywne filtry