Opinie o Nas

Orzechy i suszone owoce

Orzechy

Orzechy są to wszelkiego typu jadalne suche owoce czy nasiona zamknięte w skorupce bądź łupinie, pochodzące od różnych roślin. W naszej ofercie znajduje się wiele różnych rodzajów orzechów i są to: orzechy ziemne (fistaszki, arachidowe), orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy laskowe, orzechy pekan, migdały (choć to nie orzechy, a nasiona migdałowca), orzechy macadamia i orzechy pini

  

Czy orzechy są zdrowe?

Orzechy to wartościowy i zdrowy element diety. Są one cenione ze względu na swój skład i zawartość witamin, minerałów, antyoksydantów oraz innych związków korzystnie wpływających na organizm. Należy zwrócić uwagę, iż orzechy mają korzystny skład kwasów tłuszczowych, gdyż w większości są to nienasycone kwasy tłuszczowe, czyli jednonienasycone i wielonienasycone (omega-6, omega-3) kwasy tłuszczowe. Orzechy są też skarbnicą witamin i składników mineralnych, które dbają o prawidłowe funkcjonowanie organizmu. 

  

Jakie wartości odżywcze mają migdały?

Migdały to nasiona migdałowca pospolitego, są one wartościowym elementem diety, gdyż bogate w związki mineralne i witaminy m.in. z grupy B. Migdały zawierają znaczne ilości tłuszczu, jednak głównie w postaci nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli jednonienasyconych i wielonienasyconych (głównie omega-6). Migdały są źródłem przede wszystkim magnezu, wapnia, cynku, potasu, fosforu, a także zawierają duże ilości witaminy E i antyoksydantów takich jak flawonoidy czy karotenoidy. Należy także wspomnieć, że zawierają sporą ilość fitosteroli, które obniżają poziom cholesterolu. 

  

Jakie wartości odżywcze mają orzechy brazylijskie?

Orzechy brazylijskie zamknięte są w skorupie, w których kryją się nasiona. Skorupa ta przypomina wielkością kokosa. Orzechy brazylijskie są bardzo dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, jednonienasyconych oraz wielonienasyconych, które pozytywnie wpływają na zdrowie człowieka, regulując profil lipidowy, dzięki czemu korzystnie wpływając na układ sercowo-naczyniowy. Dodatkowo zawierają one wiele cennych związków, przede wszystkim są bogate w selen, magnez, potas i fosfor

 

Co zawierają pistacje?

Pistacje to wartościowe orzechy, dokładnie to owoce drzew pistacjowych. Pestki jadalne zamknięte są w twardej łupinie. Nie mniej pistacje są zdrowym elementem diety, ponieważ mają korzystny skład kwasów tłuszczowych, zawierają w większości nienasycone kwasy tłuszczowe oraz związki mineralne jak wapń, żelazo, magnez, mangan, potas, fosfor, cynk i witaminy w szczególności witaminę C i witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B9). Orzechy te są również źródłem fitosteroli, które obniżają poziom cholesterolu. 

  

Co cennego jest w orzechach włoskich?

Orzechy włoskie pozyskiwane są z drzew z gatunku liściastych z rodziny orzechowatych. Mają one wiele prozdrowotnych związków, a także sporo witamin i minerałów. Przede wszystkim na uwagę zasługuje skład kwasów tłuszczowych, są to głównie nienasycone kwasy tłuszczowe, w większości wielonienasycone jak i trochę znajduję się w nich jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Orzechy włoskie są szczególnie bogate w kwasy omega-3, a dokładniej kwas alfa-linolenowy (ALA). Są one szczególnie korzystne dla układu krążenia. Ponadto są one dobrym źródłem białka oraz błonnika pokarmowego. Orzechy włoskie także zawierają kwas foliowy, witaminę K, E oraz związki mineralne jak wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, cynk

 

Jaki wartości odżywcze mają orzechy pekan?

Orzechy pekan to dokładnie owoce orzesznika jadalnego czy też orzesznika pekanowego. Orzechy pekanowe to bardzo dobre źródło wielu cennych związków jak witaminy, minerały oraz antyoksydanty. Przeciwutleniacze jak wiadomo zwalczają wolne rodniki, dlatego też zabezpieczają przed wystąpieniem stresu oksydacyjnego. Orzechy pekan to dobre źródło jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Pekanowce to skarbnica związków mineralnych takich jak: potas, wapń, fosfor, magnez, cynk, żelazo, selen czy miedź.

 

Co w sobie mają orzechy ziemne?

Orzechy ziemne, czyli fistaszki lub orzechy arachidowe są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie w wielonienasycone kwas tłuszczowe z rodziny omega-6 i jednonienasycone, a konkretniej w kwas oleinowy. Fistaszki są także najlepszym źródłem białka spośród wszystkich orzechów, ponieważ zawierają około 26 g białka na 100 g orzechów. Orzechy ziemne zawierają również kwas alfa-linolenowy (omega-3). Ponadto orzechy ziemne są doskonałym źródłem magnezu, potasu, cynku, a także żelaza.  

 

Do czego mogą być wykorzystywane orzechy?

Orzechy to wartościowy element diety. Mogą one być wykorzystywane w wszelaki sposób, począwszy od tego, że mogą być spożywane jako zwykła przekąska w trakcie dnia. Ponadto to świetny dodatek do różnego typu dań na słodko. Świetnie orzechy komponują się z owsianką, naleśnikami, deserami czy nawet ciastami. Można z nich również zrobić pyszne masła orzechowe.

   

Co to są suszone owoce?

Suszenie to jedno z najstarszych znanych sposobów konserwacji żywności. Polega ono na odporowaniu większości wody z owoców. Świeże owoce posiadają około 80% wody, natomiast suszone już około jedynie 20-25%. Jak można się domyślić, przez to zmieniony zostaje kształt oraz wartość odżywcza i energetyczna w takiego rodzaju produktach.

 

Jakie suszone owoce znajdują się w naszej ofercie?

W naszym zapleczu znajduję się wiele rodzajów suszonych owoców. Jest bardzo szeroki wybór, dlatego też każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. W naszej ofercie znajdują się suszone daktyle bezpestkowe, rodzynki (winogrona suszone), suszone jagody goji, suszona żurawina, suszone śliwki, suszone figi oraz suszone morele. Każdy z wymienionych tu suszonych owoców będzie cechował się trochę innymi właściwościami i wartościami odżywczymi.

 

Jakie wartości odżywcze mają suszone owoce?

Suszone owoce to również dobre źródło składników odżywczych tak jak świeże owoce. Należy zaznaczyć, że przez to, że zawierają mniej wody, mają wyższą gęstość energetyczną tzn., że mają więcej kalorii niż zwykłe świeże owoce. Jednak nadal może być to świetny element diety, ponieważ suszone owoce w zależności od wybranego produktu są bogatym źródłem m.in. witamin z grupy B, witaminy C, A oraz związków mineralnych takich jak wapń, żelazo, potas, magnez czy miedź. Ponadto to także źródło cennych antyoksydantów takich jak flawonoidy czy karotenoidy. Zwalczają one wolne rodniki tlenowe i zabezpieczają przed utlenianiem się białek, lipidów oraz DNA, co również zapobiega wystąpieniu stresu oksydacyjnego w ustroju. 

 

Do czego mogą być wykorzystywane suszone owoce?

Suszone owoce jako, że to wartościowy dodatek do diety, mogą one być świetnym dopełnieniem owsianki, naleśników, omletów, wszelkiego typu wypieków, ciastek czy deserów. Możemy je również wykorzystać jako przekąskę w trakcie dnia. 

   

Dla kogo polecane są suszone owoce?

Suszone owoce polecane są jako wartościowy dodatek w diecie. Rekomendowane są osobom, które w prosty sposób chcą urozmaicić swoją dietę. Suszone owoce mogą być również używane w czasie długiego wysiłku, by dostarczać energii dla pracujących mięśni.

Aktywne filtry