Opinie o Nas

Kolagen rybi

Inne nazwy:

kolagen rybi, marine collagen, kolagen z ryb, fish collagen, kolagen morski, hydrolyzed fish collagen

 

1. Opis

2. Działanie

3. Dawkowanie

4. Z czym łączyć?

5. Uwagi dodatkowe

 

1. Opis

Kolagen rybi – jest uważany za jeden z najlepszych źródeł kolagenu stymulującego produkcję kolagenu. Jest białkiem budującym różne struktury tj. skóra, ścięgna i więzadła, naczynia krwionośne, paznokcie czy włosy. To kolagen typu I, który jest często stosowany w kontekście zdrowia skóry (produkty typu „beauty” oraz „anti-aging”) oraz częściowo w kontekście poprawy zdrowia i funkcji stawów (jako składnik „regeneratorów stawów”). Kolagen typu I to najobficiej występujący typ kolagenu w tkankach łącznych w ludzkim organizmie. Otrzymywany z łusek / chrząstek ryb kolagen może występować w różnych formach. Szczególnie cenioną formą kolagenu rybiego jest hydrolizat białka kolagenowego.

Helisę kolagenu tworzą: hydroksyprolina, prolina i glicyna. Kolagen poprawia strukturę skóry i produkcję elastyny. Wraz z wiekiem produkcja endogennego kolagenu spada. Niższa masa cząsteczkowa kolagenu rybiego oraz jego rozmiar zapewniają dobre wchłanianie jelitowe oraz biodostępność (kolagen z suplementu jest częściowo rozłożony na mniejsze frakcje tj. aminokwasy i peptydy).

 

2. Działanie:

– poprawiające nawilżenie i elastyczność skóry

– częściowo wspierające funkcje i zdrowie stawów

  

3. Dawkowanie: 3000 – 10 000 mg / dzień

 

4. Z czym łączyć?

Witamina C, inne substancje o działaniu antyoksydacyjnym

 

5. Uwagi dodatkowe:

– nie mylić z kolagenem natywnym typu II (CII)

– alternatywnym białkiem w kontekście zdrowia włosy, skóry i paznokci jest także keratyna

Produkty powiązane