Opinie o Nas

Białko jajeczne

Białko jajeczne co to? - odżywki białkowe

Białko jajeczne, jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z proteinowej części jajka. Białka oddzielone są od żółtek, a następnie poddawane procesom suszenia. Gotowy proszek zawiera około 80% białka. Charakteryzuje się pośrednim czasem wchłaniania, dłuższym niż białka serwatkowe i krótszym niż kazeina. Jest całkowicie wolne od laktozy.

Charakteryzuje się pełnym profilem aminokwasowym, to czyni je szczególnie wartościowym. Jest to niezwykle ważne szczególnie dla każdego sportowca. Aminokwasy wspomagają procesy regeneracyjne, przyczyniają się do zmniejszenia zmęczenia fizycznego oraz psychicznego.

Hamują procesy kataboliczne. Ważna rolę odgrywa tutaj jednak leucyna, która w znacznym stopniu chroni nasz organizm przed rozpadem białek mięśniowych.

 

Kto powinien stosować białko jajeczne?

Białko jajeczne to odżywka bardzo uniwersalna. Może ją stosować każda osoba, z wyjątkiem osób posiadających alergie na białko jaja kurzego. Ćwiczący rekreacyjnie, zawodowo, czy nawet ludzie nieaktywni fizycznie, którzy potrzebują uzupełnić dietę w białko powinni stosować białko jajeczne.

Pozwala to na poprawę sylwetki oraz parametrów treningowych, a nawet samopoczucia. Dostarczanie odpowiedniej ilości białka i aminokwasów jest niezbędne do zwiększenia ilości masy mięśniowej, a także ułatwia redukcję tkanki tłuszczowej.

 

Dlaczego białko jajeczne jest wartościowe?

Białko jajeczne jest bardzo wartościowe ze względu na swój profil aminokwasowy. Jest to jedno z najlepszych białek do stosowania dla ludzi, ponieważ spełnia idealne zapotrzebowanie na aminokwasy przez organizm ludzki. Nie zawiera laktozy, więc jest dostępne dla każdego.

 

Ile białka jajecznego warto stosować?

Zapotrzebowanie na białko jest zależne od wielu czynników, między innymi wagi, ilości masy mięśniowej, uprawianej dyscypliny, stanu zdrowia. Zaleca się ilość 1,5g-2g pełnowartościowego białka na kg masy ciała.

Białko jajeczne jako odżywka powinna być uzupełnieniem diety, jej dodatkiem. Dostarczenie makroskładników powinno się opierać na normalnej żywności. W celu wygody, uzupełnienia większej podaży, urozmaicenia diety odżywka białkowa sprawdza się świetnie i warto ją stosować.

 

Kiedy stosować białko jajeczne?

Białko jajeczne może być stosowane o każdej porze dnia. Charakteryzuje się ono pośrednim tempem wchłaniania, więc nie będzie się też trawiło długo obciążając układ pokarmowy. Warto białko jajeczne stosować jako źródło białka w posiłku lub jako jego uzupełnienie.

 

Jak ważne jest białko serwatkowe, białko jaja

Białko to makroskładnik, który odpowiada za wiele procesów w naszym organizmie. Po pierwsze jest to budulec naszych mięśni. Jest on konieczny do przeprowadzania etapu budowy masy mięśniowej, a także do wszystkich procesów regeneracyjnych.

Reguluje także pracę układu hormonalnego. Braki białka w diecie mogą skutkować słabym samopoczuciem, problemami z regeneracją oraz często odczuwalnym głodem.

Aktywne filtry