Opinie o Nas

Filtruj według

Marka

Marka

Smak

Smak

Kraj pochodzenia

Kraj pochodzenia

Forma

Forma

Hydrolizat białka

Co to jest Hydrolizat białka serwatki?

Jest to białko serwatkowe produkowane za pomocą najbardziej zaawansowanych metod produkcji. Jest to odżywka, która tworzona jest także z serwatki jednak zawiera najwyższą ilość białka przy pozbawieniu z niej laktozy i tłuszczy. Hydrolizat białka serwatki różni się także od innych białek długością swoich łańcuchów peptydowych.

Jest to szczególnie korzystne pod względem trawienia oraz przyswajalności. Jeżeli zależy nam na najwyższej jakości to hydrolizat białka serwatkowego będzie idealnym wyborem. Nie obciąża układu trawiennego w najmniejszym stopniu, a dzięki temu nasza intensywność treningowa oraz samopoczucie w ciągu dnia będzie na najwyższym poziomie.

 

Dlaczego hydrolizat jest najlepszą frakcja?

Hydrolizat białka serwatki to najlepsza forma odżywki, ponieważ zawiera najwyższą ilość białka. Jej łańcuchy peptydowe są krótsze co wpływa korzystnie na tempo trawienia i wchłaniania. Frakcja ta w najmniejszym stopniu obciąża żołądek dlatego sprawdzi się nawet do spożywania już w trakcie treningu. Hydrolizat to bardzo dobry wybór dla osób np. z nietolerancją laktozy. Dodatkowo bardzo wysoka wartość biologiczna hydrolizatu sprawia, że nasz organizm będzie wydajnie regenerował uszkodzone włókna mięśniowe.

 

Kiedy warto stosować hydrolizat białka serwatki?

Hydrolizat białka serwatki sprawdzi się o każdej porze dnia. Jednak największe swoje zastosowanie znajdzie w okolicach okołotreningowych. Jest to forma białka o najszybszym tempie wchłaniania i najmniejszym obciążeniu układu pokarmowego. Jest to idealny wybór dla osób, które spożywają zaraz przed lub po treningu albo w trakcie jego trwania.

Szybkie tempo wchłaniania i nie obciążanie układu trawiennego gwarantuje dobry komfort treningu. Warto zaznaczyć, że hydrolizat białka serwatki to świetne źródło dużej ilości aminokwasów, które są niezwykle potrzebne w okresie okołotreningowym. Trening oporowy to także bodziec, który zwiększa syntezę białek.

 

Jak rozpoznać dobry hydrolizat?

Warto stosować dobrej jakości suplementy dzięki, którym mamy pewność że to co stosujemy zawiera podane składniki, gramaturę. Dobrej jakości hydrolizat białka serwatki powinien być oznaczony skrótem WPH, czyli Whey Protein Hydrolysate. Kolejnym ważnym oznaczenie jest stopień hydrolizy, czyli DH - Degree of Hydrolysis.

Im wyższy stopień hydrolizy tym produkt jest bardziej wartościowy, maksymalny poziom to 100. Dodatkowo wybór sprawdzonej, renomowanej firmy jest również ważny. Często jakość marki determinuje jakość użytego do produkcji surowca.

 

Jaką ilość odżywki warto stosować?

Jest to zależne od ogólnego zapotrzebowania danej jednostki na białko. Zalecana dzienna porcja białka pełnowartościowego waha się od 1,5g-3,5g białka na kilogram beztłuszczowej masy ciała. Liczba ta zależna jest od ilości masy mięśniowej, celu, aktywności fizycznej i wielu innych czynników. Należy zaznaczyć, że większość spożywanego białka powinna pochodzić z pożywienia.

Między innymi hydrolizat białka serwatki to suplement diety, czyli dodatek do racjonalnego odżywiania. Podobnie wygląda sytuacja z zalecaną jednorazową porcją białka do spożycia. Jest to głównie uzależnione od ogólnej ilości tego makroskładnika w diecie. Z pewnością dużym pozytywem hydrolizatu będzie tu wysoka przyswajalność i  łatwość w trawieniu. Dzięki temu można przyjąć jednorazowo dużo większą ilość białka niż np z nabiału.

 

Czy hydrolizat można traktować jako białkową przekąskę?

Wiele osób popełnia podstawowy błąd zwłaszcza w okresie redukcyjnym. Traktuje odżywkę białkową jako niewinną przekąskę. Niestety jest to znaczący błąd. Jak wiadomo hydrolizat białka serwatki posiada wysoką zawartość białka. Ten makroelement na jeden gram posiada wartość energetyczną równą 4 kcal. Dlatego każda przekąską białkowa, czy inna to spożywanie dodatkowej ilości kalorii może doprowadzić do wyjścia z deficytu co skutkuje brakiem efektów w postaci spalania tkanki tłuszczowej.

Aktywne filtry