Fit Przepisy - Kruche ciasteczka z masłem orzechowym
Mamy tutaj fanów kruchych ciasteczek? No z pewnością! Mamy dziś dla Was kolejny przepis na przepyszne, kruche ciasteczka nadziewane... masłem orzechowym! Czy mogło być coś lepszego?
Jedno nadziane spore ciasteczko to około 120 kcal, w tym: 8g białka, niecałe 3g tłuszczy, 13g węglowodanów. Musicie spróbować!
_____
Składniki na bazę:
- ciecierzyca 150g
- miód 15g
- masło orzechowe 15g
- mleko – 50 ml (tylko w razie potrzeby)
- TARGROCH Erytrytol 1000g (wedle uznania, zależy od Was jak słodkie mają być ciasteczka)
- aromat dla podkreślenia smaku (my użyliśmy tego, super pasuje do ciasteczek)
Składniki na nadzienie:
- odżywka białkowa (proponujemy tę czekoladową, niewyobrażalny smak!)
- mleko
- kakao
- czekoladowy sos zero (proponujemy ten, najbardziej czekoladowy ze wszystkich!)
(Jeśli chodzi o proporcje, to masa musi być w miarę rzadka - stwardnieje podczas pieczenia, dlatego konsystencję musicie kontrolować sami)
_____
Teraz przygotowanie:
1. Ciecierzycę ugotuj według wskazówek na opakowaniu w osłodzonej wodzie. Odlej i odstaw do wystudzenia.
2. Za pomocą blendera połącz ciecierzycę, masło orzechowe, miód i słodzik. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, dodawaj stopniowo mleko. Ilość zależy od konsystencji. Masa musi być gęsta, nie rozłazić się. Jednak powinna być na tyle miękka, by współpracowała w procesie lepienia ciasteczek.
3. W miseczce połącz odżywkę białkową, mleko i sos zero. Masa powinna być kleista, ale nie zbyt gęsta.
4. Z gotowej masy ciasteczkowej uformuj kuleczki, następnie rozgniatając palcami twórz ciasteczkowe kółeczka. Do jednego wlej czekoladową masę, natomiast drugim kółeczkiem przykryj i scal ciasteczko. Po „sklejeniu” dwóch kółeczek, uformuj pożądany kształt ciasteczek. Ciasto powinno dobrze współpracować!
5. Możesz również uformować płaskie ciasteczka bez nadzienia! Smakują świetnie!
6. Ozdób ciasteczka w dowolny sposób - Paulina poleca ozdobić je przed pieczeniem, potem są tak niebiańsko kruche, że trudno wetknąć w nie cokolwiek :)
7. Ciasteczka ułóż na papierze do pieczenia. Włóż do piekarnika na ok. 20 minut(temp 200*) – zaglądaj do ciasteczek na bieżąco! Po wyjęciu powinny być chrupiące, ale po ściśnięciu palcami powinny się lekko uginać.
Przepis i zdjęcia autorstwa Pauliny Kędziorek (Kędziorki.com)