Mamy tutaj fanów kruchych ciasteczek? No z pewnością! Mamy dziś dla Was kolejny przepis na przepyszne, kruche ciasteczka nadziewane... masłem orzechowym! Czy mogło być coś lepszego? 

Jedno nadziane spore ciasteczko to około 120 kcal, w tym: 8g białka, niecałe 3g tłuszczy, 13g węglowodanów. Musicie spróbować!

_____

Składniki na bazę:

- ciecierzyca 150g

- miód 15g

- masło orzechowe 15g

- mleko – 50 ml (tylko w razie potrzeby)

- TARGROCH Erytrytol 1000g (wedle uznania, zależy od Was jak słodkie mają być ciasteczka)

- aromat dla podkreślenia smaku (my użyliśmy tego, super pasuje do ciasteczek) 

Składniki na nadzienie: 

- odżywka białkowa (proponujemy tę czekoladową, niewyobrażalny smak!)

- mleko

- kakao

- czekoladowy sos zero (proponujemy ten, najbardziej czekoladowy ze wszystkich!) 

(Jeśli chodzi o proporcje, to masa musi być w miarę rzadka - stwardnieje podczas pieczenia, dlatego konsystencję musicie kontrolować sami) 

_____

Teraz przygotowanie: 

1. Ciecierzycę ugotuj według wskazówek na opakowaniu w osłodzonej wodzie. Odlej i odstaw do wystudzenia.

2. Za pomocą blendera połącz ciecierzycę, masło orzechowe, miód i słodzik. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, dodawaj stopniowo mleko. Ilość zależy od konsystencji. Masa musi być gęsta, nie rozłazić się. Jednak powinna być na tyle miękka, by współpracowała w procesie lepienia ciasteczek.

3. W miseczce połącz odżywkę białkową, mleko i sos zero. Masa powinna być kleista, ale nie zbyt gęsta.

4. Z gotowej masy ciasteczkowej uformuj kuleczki, następnie rozgniatając palcami twórz ciasteczkowe kółeczka. Do jednego wlej czekoladową masę, natomiast drugim kółeczkiem przykryj i scal ciasteczko. Po „sklejeniu” dwóch kółeczek, uformuj pożądany kształt ciasteczek. Ciasto powinno dobrze współpracować!

5. Możesz również uformować płaskie ciasteczka bez nadzienia! Smakują świetnie!

6. Ozdób ciasteczka w dowolny sposób - Paulina poleca ozdobić je przed pieczeniem, potem są tak niebiańsko kruche, że trudno wetknąć w nie cokolwiek :)

7. Ciasteczka ułóż na papierze do pieczenia. Włóż do piekarnika na ok. 20 minut(temp 200*) – zaglądaj do ciasteczek na bieżąco! Po wyjęciu powinny być chrupiące, ale po ściśnięciu palcami powinny się lekko uginać.

 

Przepis i zdjęcia autorstwa Pauliny Kędziorek (Kędziorki.com)