Pamiętajmy, że zły nawyk jakim jest marnowanie żywności powoduje, że marnujemy nie tylko żywność, ale również niesamowicie ważne zasoby, jakimi są m.in. woda, pasza, nasiona, itd. Marnujemy również pracę oraz wysiłki innych związane z produkcją oraz inne zasoby (transport i przetwarzanie żywności). Marnowanie żywności wpływa na zwiększenie emisji gazów cieplarnianych, co wpływa także na zmiany klimatu.

Ilość marnowanej żywności

Pomiędzy zbiorami a sprzedażą detaliczną traci się około 14% całej żywności produkowanej na całym świecie. Bardzo duże ilości żywności marnują się również w handlu detalicznym lub na poziomie konsumenckim. Część żywności, która jest tracona od zbiorów do poziomu sprzedaży detalicznej, ale nie wliczając w to poziomu, nazywana jest stratą żywności. Część zmarnowana na poziomie konsumenckim lub detalicznym nazywana jest odpadem spożywczym. Należy podkreślić, że z tym problemem boryka się każdy – od rolników, producentów po klientów i właścicieli sklepów.

Szanuj żywność i oszczędzaj finanse

Edukacja na temat ograniczenia strat żywności i marnotrawstwa żywności jest potrzebna na całym świecie, w którym miliony ludzi każdego dnia cierpią z powodu głodu. Kiedy ograniczamy ilość odpadów, szanujemy żywność, której potrzebują miliony głodujących ludzi i oszczędzamy tak ważne finanse. Od każdego z nas przecież zależy zmiana naszych nawyków, aby nie marnowanie jedzenia stało się jednym z naszych dobrych, życiowych nawyków.

Jak ograniczyć marnowanie żywności?

Co można zrobić, aby ograniczyć marnowanie żywności? Poznaj podstawowe zasady: 

  1. Kupuj tyle, ile potrzebujesz. Zaplanuj posiłki, zrób listę zakupów i trzymaj się jej. Unikaj zakupów pod wpływem impulsu, emocji. Nie tylko zmarnujesz mniej jedzenia, ale także zaoszczędzisz pieniądze!

  2. Nie bądź perfekcyjny – wybieraj „brzydkie” owoce i warzywa. Nie oceniaj jedzenia po jego wyglądzie. Owoce i warzywa o dziwnych kształtach lub stłuczeniach są często wyrzucane, ale możesz wykorzystaj je do zrobienia smoothie, soków i deserów.

  3. Mądrze przechowuj żywność. Przenieś starsze produkty na przód szafki lub lodówki, a nowe na tył. Używaj hermetycznych pojemników, aby utrzymać świeżość otwartej żywności w lodówce i upewnij się, że pojemniki są poprawnie zamknięte.

  4. Zrozum etykiety żywnościowe. Istnieje duża różnica między datami „najlepiej spożyć przed” i „należy spożyć do”. Czasami żywność jest nadal bezpieczna do spożycia po upływie terminu „najlepiej spożyć przed”, podczas gdy to data „spożycia do” informuje, kiedy nie jest już bezpieczne do spożycia. 

  5. Wykorzystaj pozostałą żywność. Jeśli nie jesz wszystkiego, co robisz, zamroź to na później lub wykorzystaj resztki jako składnik innego posiłku.

  6. Utrzymuj porządek w lodówce. Prawdopodobnie słyszałeś powiedzenie „poza zasięgiem wzroku, z głowy”. Szczególnie dotyczy to jedzenia. Chociaż posiadanie dobrze zaopatrzonej lodówki może być dobrą rzeczą, ale zbyt napełniona lodówka to często... marnowanie żywności. Unikaj psucia się żywności, utrzymując porządek w lodówce, aby wyraźnie widzieć co jest na stanie i wiedzieć, kiedy zostało to zakupione. Dobrym sposobem na zaopatrzenie lodówki jest użycie metody PWPW „pierwsze weszło, pierwsze wyszło”. Na przykład, kupując nowy pojemnik borówek czy malin, umieść nowsze opakowanie za starym. Pomaga to zapewnić, że starsze opakowanie owoców zostanie zużyte, a nie zmarnowane.

  7. Szanuj jedzenie i wspieraj lokalnych producentów. Nie tylko piłka, ale i… jedzenie łączy nas wszystkich! Poznaj proces, w którym wytwarzane jest jedzenie. Przeczytaj o produkcji żywności i poznaj swoich rolników. Kupując lokalne produkty, wspierasz nie tylko rodzinnych rolników i mniejsze firmy w swojej społeczności. Pomagasz również zwalczać zanieczyszczenia, zmniejszając odległości dostaw dla ciężarówek i innych pojazdów. 

  8. Zużywaj mniej wody. Produkcja żywności nie jest możliwa bez wody. Chociaż ważne jest, aby rolnicy zużywali mniej wody do uprawy żywności, ograniczenie marnotrawienia żywności pozwala również zaoszczędzić wszystkie zasoby wodne, które zostały wykorzystane do jej produkcji. Ogranicz spożycie wody również na inne nietypowe sposoby, np. zakręcając wodę podczas mycia zębów czy biorąc szybszy prysznic.

  9. Jedz więcej strączków. Raz w tygodniu spróbuj zjeść posiłek na bazie roślin strączkowych lub innych zbóż, tj. komosa ryżowa.

  10. Znajdź kogoś, kto żywność odbierze. Przekaż żywność, która w przeciwnym razie zostałaby zmarnowana. Na przykład aplikacje mogą łączyć sąsiadów ze sobą oraz z lokalnymi firmami, dzięki czemu nadwyżki żywności mogą być udostępniane, a nie wyrzucane.

Nie marnuj zywności – zadbaj o planetę

Od 2 lat (tj. 29 września 2020 r.) oficjalnie obchodzimy Międzynarodowy Dzień Walki z Marnowaniem Jedzenia. Pandemia i COVID-19 wywołała potrzebę przekształcenia i znalezienia zrównoważonego sposobu na produkcję i konsumowanie żywności. Ograniczenie marnowania żywności, lepsze odżywianie i zrównoważony styl życia są kluczami do budowania świata wolnego od głodu oraz wpływają na przyszłe oszczędności / finanse. Pamiętajmy, że nawet te niewielkie zmiany w naszych codziennych nawykach mogą mieć ogromny wpływ na cały świat. Już dziś ogranicz marnowanie żywności, zrób to zarówno dla nas samych – dla ludzi, jak i dla naszej planety.


____________________

Autor: Łukasz Jaśkiewicz