Dieta lekkostrawna, jak sama nazwa mówi, ma zawierać posiłki łatwe do strawienia - nie obciążające przewodu pokarmowego. Zwykle jest zalecana w okresach po operacji, różnych chorobach (np. nowotworach przewodu pokarmowego, infekcjach i innych chorobach żołądka i jelit) i w żywieniu osób starszych. Bywa też stosowana w łagodzeniu problemów żołądkowo-jelitowych, takich jak wzdęcia, biegunka, zgaga, czy niestrawność.

Dieta lekkostrawna to modyfikacja tradycyjnej diety. Powinna zawierać odpowiednią ilość energii oraz makroskładników, witamin i składników mineralnych. 

Oprócz gamy produktów, które są zalecane lub odradzane na diecie łatwostrawnej, warto zwrócić uwagę na stopień przetworzenia produktów oraz techniki przygotowywania posiłków. 

 

Jeśli chcesz się dowiedzieć na czym polega dieta lekkostrawna sprawdź artykuł → DIETA LEKKOSTRAWNA



W artykule:

  • Zupa cukiniowo-porowa
  • Proteinowy deser a’la tiramisu z borówkami
  • Lekka panna cotta
  • Kolorowe pulpeciki drobiowe z kaszą kuskus 
  • Deser ryżowy z musem brzoskwiniowym



Zupa cukiniowo-porowa

  • 300 g cukinii
  • ½ białej części pora
  • 1 ziemniak 
  • 2 łyżki oliwy
  • 250 ml bulionu warzywnego / drobiowego
  • ½ szklanki mleka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • dodatkowo: kasza bulgur / kuskus / białe pieczywo

 

Przygotowanie:

  1. Pokrój drobno pora, cukinię i ziemniaka. 
  2. Podduś przez chwilę warzywa na oliwie w garnku.
  3. Zalej bulionem i mlekiem warzywa, dodaj przyprawy i gotuj aż warzywa będą miękkie.
  4. Zblenduj zupę, dodaj jogurt na wierzch i ewentualnie kaszę lub pieczywo.



Proteinowy deser a’la tiramisu z borówkami

  • ok 8 biszkoptów bez cukru
  • 1 łyżeczka kawy zbożowej
  • 1 łyżeczka kakao
  • ½ szklanki wody
  • ½ kostki twarogu (ok 120 g)
  • 200 g skyru naturalnego
  • kilka kropel słodzących waniliowych (lub inne słodzidło)
  • 50 g borówek

 

Przygotowanie:

  1. Rozpuść kawę w wodzie, a twaróg zblenduj ze skyrem i słodzikiem.
  2. Namocz 4 biszkopty i ułóż na dnie pojemnika na wynos / pucharka.
  3. Wyłóż połowę masy twarogowej, posyp połową borówek, na to ułóż kolejne 4 namoczone w kawie biszkopty i resztę masy.
  4. Wierzch posyp resztą borówek i kakao.
  5. Wstaw deser do lodówki na kilka godzin / całą noc.



Lekka panna cotta

  • 1 szklanka mleka
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 1 łyżka słodzika (erytrytol lub krople słodzące o dowolnym smaku)
  • 100 g malin + 1 łyżeczka słodzika 
  • kilka dowolnych, posiekanych orzechów

 

Przygotowanie:

  1. Podgrzej mleko ze słodzikiem, dodaj kaszę i gotuj kilka minut, cały czas mieszając.
  2. Przelej masę do miseczki i schłódź w lodówce przez kilka godzin.
  3. Maliny gotuj ze słodzikiem aż całkowicie się rozpadną.
  4. Wyjmij deser z miski i połóż na talerzyku do góry dnem. 
  5. Polej musem malinowym i posyp orzechami.



Kolorowe pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym z kaszą kuskus 

(przepis na ok 3 porcje pulpetów)

  • 300 g mielonego mięsa drobiowego
  • ½ papryki
  • 1 szalotka
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki kukurydzy
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, ziół prowansalskich, sól i pieprz
  • 50 g kaszy kuskus
  • puszka pomidorów
  • szczypta słodzika, sól, pieprz, zioła prowansalskie, 2 liście laurowe
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka mąki


Przygotowanie:

  1. Posiekaj szalotkę i natkę pietruszki, a paprykę pokrój w drobną kostkę.
  2. Wymieszaj mięso z papryką, szalotką, pietruszką, kukurydzą, jajkiem, papryką, ziołami, solą i pieprzem.
  3. Wilgotnymi dłońmi uformuj pulpeciki.
  4. Zagotuj w garnku pomidory z przyprawami, bulionem i koncentratem.
  5. Wrzuć pojedynczo pulpeciki do delikatnie gotującego się sosu pomidorowego.
  6. Gotuj wszystko około 15 minut, po czym wyjmij pulpety, dodaj mąkę rozmieszaną z odrobiną wody i zagotuj. Wrzuć pulpety z powrotem do sosu.
  7. Przygotuj kaszę kuskus jak podaje instrukcja na opakowaniu.
  8. Podawaj pulpety z kaszą, sosem i ulubionymi warzywami / surówką. 



Deser ryżowy z musem brzoskwiniowym

  • 50 g białego ryżu
  • 200 ml mleka
  • 50 ml wody
  • 2 łyżki erytrytolu lub kilka kropel słodzących o smaku waniliowym
  • 10 g waniliowego proszku budyniowego
  • 1-2 brzoskwinie
  • 1 łyżeczka masła orzechowego

Przygotowanie:

  1. Ugotuj ryż na mleku ze słodzikiem.
  2. Wymieszaj proszek budyniowy z wodą i dodaj do ugotowanego na miękko ryżu. Podgrzewaj jeszcze kilka minut aż zgęstnieje, ciągle mieszając.
  3. Obierz brzoskwinie, pokrój w kostkę i podgrzewaj w rondelku / na patelni z odrobiną wody aż powstanie mus. 
  4. Ułóż w pucharku / słoiczku na przemian - ryż i mus brzoskwiniowy. Na wierzch dodaj masło orzechowe. 

 

Źródła:

  1. Jarosz M. (red.) (2011). Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach. Instytut Żywności i Żywienia. 
  2. Jarosz M. (red.) (2017). Dietetyka. Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu. Instytut Żywności i Żywienia.