To jedna z najzdrowszych przekąsek, którą możesz zabrać ze sobą wszędzie! Powszechnie uznawane są za orzechy, jednak w rzeczywistości są to nasiona owoców rosnących na drzewie – migdałowcu.

Co to takiego? Oczywiście to migdały!


Wyróżnić możemy ich dwie odmiany: 
  • słodkie migdały – czyli te, które możesz kupić w niemal każdym sklepie spożywczym;
  • gorzkie migdały – ta odmiana zawiera znaczne ilości związku o nazwie amigdalina, a spożycie go w nadmiernej ilości może mieć toksyczny wpływ na organizm. Dlatego odmiana gorzka przeznaczona jest do produkcji oleju migdałowego, ponieważ w tym procesie amigdalina zostaje usunięta.

✔ Migdały są jednym z najlepszych źródeł witaminy E oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.
✔ Spośród wszystkich orzechów jako jedyne są zasadotwórcze ze względu na wysoką zawartość magnezu i wapnia.
✔ Stanowią dobre źródło potasu, manganu i miedzi.

Co możesz zyskać dzięki regularnemu spożywaniu migdałów?

 niższy cholesterol – jednonienasycony kwas oleinowy prowadzi do obniżenia stężenia cholesterolu frakcji LDL (czyli tego złego) oraz trójglicerydów, zaś stężenie dobrego cholesterolu wzrasta lub pozostaje niezmienione;
 ochronę przed miażdżycą – witamina E wraz z flawonoidami zawartymi przede wszystkim w skórce migdałów zapobiega uszkodzeniom ścian naczyń krwionośnych;
 lepszą pracę serca – potas jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego skurczu mięśni, w tym także mięśnia sercowego;
 obniżenie ciśnienia krwi – magnez zawarty w migdałach pomaga rozluźnić naczynia krwionośne. Dzięki temu również usprawnia przepływ krwi, tlenu i składników odżywczych;
 niższe ryzyko cukrzycy – udowodniono, że dodawanie migdałów do produktów o wysokim indeksie glikemicznym (IG) wpływa na obniżenie IG posiłku. To dlatego migdały pomagają regulować stężenie glukozy oraz insuliny po posiłku. Ponadto regularne spożywanie migdałów prowadzi do zwiększenia wydzielania adiponektyny – hormonu, który zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę oraz działa przeciwmiażdżycowo;
 2-3 razy niższe ryzyko raka piersi – zawarte w migdałach witamina E, mangan, miedź, a także inne antyoksydanty niwelują stres oksydacyjny i hamują szkodliwy wpływ wolnych rodników, chroniąc tkanki przed rozwojem nowotworu;
 wolność od zaparć i niższe ryzyko raka jelita grubego – błonnik pokarmowy obecny w migdałach usprawnia przechodzenie treści pokarmowej przez jelito. Tym samym ogranicza kontakt ściany jelita z potencjalnymi substancjami rakotwórczymi;
 łatwiejszą utratę masy ciała i niższe ryzyko otyłości – dzięki wysokiej zawartości białka i błonnika migdały sprzyjają uczuciu sytości i spożywaniu mniejszej ilości kalorii. Sam błonnik również w pewnym stopniu ogranicza wchłanianie substancji odżywczych;
 zdrowe jelita – tłuszcz zawarty w migdałach sprzyja rozwojowi korzystnej mikroflory jelitowej.

Ale… migdały zawierają również szczawiany, które w jelicie wiążą wapń, tworząc nierozpuszczalne związki – szczawiany wapnia. W ten sposób utrudniają wchłanianie tego ważnego dla nas pierwiastka i sprzyjają odkładaniu kamieni w nerkach.
Dlatego osoby narażone na występowanie kamicy nerkowej lub niedobór wapnia powinny ograniczyć spożycie migdałów.

A jak najprościej można wprowadzić migdały do codziennej diety?

  • 1 garść migdałów dodaj do porannej owsianki lub jogurtu z musli
  • 1 i ½ łyżki masła migdałowego dodaj do ulubionego koktajlu
  • posiekane migdały lub płatki migdałowe dodaj do sałatki/risotto
lub po prostu zjedz je w ciągu dnia jako zdrową i sycącą przekąskę

Pamiętaj jednak, aby zawsze sięgać po migdały, z których nie usunięto brązowej skórki. To w niej bowiem znajduje się wiele związków, które wraz z witaminą E i kwasami tłuszczowymi wykazują korzystne działanie opisane powyżej.