Naszła Was ochota na gofry? Spoko, jesteśmy gotowi na gofry! Mamy dziś dla Was super przepis na gofry, które ZAWSZE wychodzą! Wszyscy na pokład i do gofrownicy!

Potrzebne składniki:

- jajko, 1 sztuka

- mąka, 50g (pszenna, żytnia, kukurydziana, ryżowa)

- łyżeczka oleju kokosowego

- mleko, 50ml

- łyżeczka proszku do pieczenia

- erytrytol, 30g

- 4-6 kropel aromatu waniliowego

cooking spray (do psikania na gofrownicę)

- szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę

2. Dodajemy erytrytol, żółtko i mieszamy

3. Dodajemy mąkę, olej, proszek do pieczenia, mleko i aromat. Wszystko mieszamy do powstania jednolitej masy

4. Masę wylewamy na MOCNO ROZGRZANĄ i popsikaną cooking sprayem gorownicę

5. Smażymy ok 5-6 minut, nie otwieramy gofrownicy przed tym czasem!

___

WSKAZÓWKA: Po wyjęciu gofrów najlepiej jest je położyć na przykład na kratce od piekarnika, żeby nie zaparowały. Dzięki temu wychodzą chrupiące, najlepiej dajcie im jakieś 10 min :) 

___

(Przepis i zdjęcie autorstwa Weroniki Śliwańskiej)