Gofry, które zawsze się udają!
Naszła Was ochota na gofry? Spoko, jesteśmy gotowi na gofry! Mamy dziś dla Was super przepis na gofry, które ZAWSZE wychodzą! Wszyscy na pokład i do gofrownicy!
Potrzebne składniki:
- jajko, 1 sztuka
- mąka, 50g (pszenna, żytnia, kukurydziana, ryżowa)
- łyżeczka oleju kokosowego
- mleko, 50ml
- łyżeczka proszku do pieczenia
- erytrytol, 30g
- 4-6 kropel aromatu waniliowego
- cooking spray (do psikania na gofrownicę)
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę
2. Dodajemy erytrytol, żółtko i mieszamy
3. Dodajemy mąkę, olej, proszek do pieczenia, mleko i aromat. Wszystko mieszamy do powstania jednolitej masy
4. Masę wylewamy na MOCNO ROZGRZANĄ i popsikaną cooking sprayem gorownicę
5. Smażymy ok 5-6 minut, nie otwieramy gofrownicy przed tym czasem!
___
WSKAZÓWKA: Po wyjęciu gofrów najlepiej jest je położyć na przykład na kratce od piekarnika, żeby nie zaparowały. Dzięki temu wychodzą chrupiące, najlepiej dajcie im jakieś 10 min :)
___
(Przepis i zdjęcie autorstwa Weroniki Śliwańskiej)