Kokosowy sernik - obłędnie kremowy

Jeżeli lubisz Raffaello lub Princessę kokosową to jesteśmy pewni, że polubisz się również z tym aksamitnym serniczkiem. Przedstawiamy przepis na obłędnie kremowy Sernik Kokosowy!
Cały sernik ma zaledwie 1550 kcal! Jeden kawałek to niecałe 200kcal(B13/11T/11 W). Gotowi?
Kokosowy Sernik – składniki i przygotowanie
Składniki na spód:
-
kasza manna – 40g (6 łyżek)
-
mleko 200 ml
-
kakao 5 g (1 łyżka)
-
słodzik (wedle uznania)
Składniki na masę:
-
mleczko kokosowe (5-7% tłuszczu) – 400 ml
-
jogurt naturalny gęsty – 390 g (duże opakowanie)
-
serek ricotta – 250 g
-
twaróg chudy – 275 g
-
wiórki kokosowe – 10 g
-
żelatyna – 15 g
Do posypania - 20 g wiórek kokosowych.
Przygotowanie:
1. Kaszę manną ugotuj na mleku z dodatkiem kakao i słodzika. Musi mieć gęstszą konsystencję niż zazwyczaj. Wylej na spód naczynia i wstaw do lodówki, by stężała.
2. Zblenduj na gładką masę serek ricotta, jogurt, twaróg i mleczko kokosowe. Dodaj wiórki kokosowe i rozpuszczoną w 50 ml gorącej wody żelatynę. Delikatnie wymieszaj. Jeżeli lubisz, możesz dodać więcej wiórek kokosowych. Ja chciałam zachować delikatnie kremową konsystencję. Całość wlej do naczynia i wstaw do lodówki aż stężeje(minimum 5h)
3. Gdy sernik zastygnie, udekoruj całość wiórkami kokosowymi. Czekoladową polewę zrobiłam z gęsto rozrobionej odżywki białkowej (użyłam czekoladowej), rozpuszczonej czekolady gorzkiej i mleka. Jeżeli ją zrobisz, uzbrój się w cierpliwość i włóż całość do lodówki na kolejne 2h. Po tym czasie- zajadaj się do woli.
Najlepiej smakuje prosto z lodówki. Smacznego!
Przepis i zdjęcia autorstwa Pauliny Kędziorek