Jeżeli lubisz Raffaello lub Princessę kokosową to jesteśmy pewni, że polubisz się również z tym aksamitnym serniczkiem. Przedstawiamy przepis na obłędnie kremowy Sernik Kokosowy!

Cały sernik ma zaledwie 1550 kcal! Jeden kawałek to niecałe 200kcal(B13/11T/11 W). Gotowi?

Kokosowy Sernik – składniki i przygotowanie

Składniki na spód:

  • kasza manna – 40g (6 łyżek)

  • mleko 200 ml

  • kakao 5 g (1 łyżka)

  • słodzik (wedle uznania)

Składniki na masę:

  • mleczko kokosowe (5-7% tłuszczu) – 400 ml

  • jogurt naturalny gęsty – 390 g (duże opakowanie)

  • serek ricotta – 250 g

  • twaróg chudy – 275 g

  • wiórki kokosowe – 10 g

  • żelatyna – 15 g

Do posypania - 20 g wiórek kokosowych.

Przygotowanie:

1. Kaszę manną ugotuj na mleku z dodatkiem kakao i słodzika. Musi mieć gęstszą konsystencję niż zazwyczaj. Wylej na spód naczynia i wstaw do lodówki, by stężała.

2. Zblenduj na gładką masę serek ricotta, jogurt, twaróg i mleczko kokosowe. Dodaj wiórki kokosowe i rozpuszczoną w 50 ml gorącej wody żelatynę. Delikatnie wymieszaj. Jeżeli lubisz, możesz dodać więcej wiórek kokosowych. Ja chciałam zachować delikatnie kremową konsystencję. Całość wlej do naczynia i wstaw do lodówki aż stężeje(minimum 5h)

3. Gdy sernik zastygnie, udekoruj całość wiórkami kokosowymi. Czekoladową polewę zrobiłam z gęsto rozrobionej odżywki białkowej (użyłam czekoladowej), rozpuszczonej czekolady gorzkiej i mleka. Jeżeli ją zrobisz, uzbrój się w cierpliwość i włóż całość do lodówki na kolejne 2h. Po tym czasie- zajadaj się do woli.

Najlepiej smakuje prosto z lodówki. Smacznego!

Przepis i zdjęcia autorstwa Pauliny Kędziorek