Uwierzcie, że sztuką jest planowanie zakupów. Dotyczy to szczególnie organizacji zakupów, wykorzystania wszystkich zakupionych do planu żywieniowego produktów, uwzględnienie sytuacji losowych mogących wpłynąć na to, czy dany posiłek zjemy czy nie.

Warto zwrócić uwagę na to, jaki mamy harmonogram pracy, ile czasu na przygotowanie posiłków i ile może być potencjalnych sytuacji losowych, które mogą nam uniemożliwić zjedzenie danego posiłku. To także poziom trudności w przygotowaniu posiłku, czy tak ważne indywidualne preferencje. Jak dobrze zaplanować posiłki? Zapraszamy do lektury.

Planowanie posiłków

Jak planować zakupy? Najważniejsze jest by zaplanować wszystko wcześniej, byś na spokojnie bez pośpiechu mógł zrobić zakupy na cały tydzień. Zwracaj uwagę na co dzień na to, co jest w lodówce, a będziesz miał lepszy wgląd na to, co jest na stanie. Zazwyczaj lepszy wgląd na to ma osoba przygotowująca regularnie posiłki niż osoba je tylko konsumująca ;) Zaangażuj się również!

Zacznij od początku - solidnie przygotuj listę zakupów. Robienie zakupów bez listy sądząc, że wszystko mamy w głowie może nas jednak zaskoczyć. Oczywiście części nie zapamiętamy, będziemy dłużej błądzić po sklepie w ich poszukiwaniu, na pewno dokupimy po drodze inne niepotrzebne produkty (przez co część może się zmarnować), czy narażamy się na pokusy mijając (z dużym prawdopodobieństwem) dział ze słodyczami.

Warto notować, co mamy kupić np. kategoriami, przez co łatwiej nam od razu kupić produkt nie chodząc niepotrzebnie po alejkach do tego samego działu po kilka razy, kiedy wpiszemy je w przypadkowej kolejności. Przykład? Mleko, kefir, pomidory, papryka, jogurt, śmietana... widzisz? Wrócisz na ten dział ponownie ;)

Kupuj nie tylko wtedy, kiedy masz czas, ale także wtedy, kiedy masz dobrze zaplanowaną i przygotowaną listę. Warto popracować też nad organizacją czasu. Uwierz, że poprawiając organizację czasu (odhaczenie zakupów w piątek czy sobotę rano) oszczędzi Ci nawet z 80-90% czasu na staniu w kolejkach. A tak dalej dużo osób robi zakupy w piątek - po południu!

Rozważ również technologię, czyli specjalne aplikacje do planowania listy zakupów. Masz notatnik w telefonie? Jeśli coś chodzi Ci po głowie dodaj to do notatnika, byś potem nie błądził myślami, co miałeś wpisać na ostateczną listę.

Planowanie diety dla jednej osoby vs. dla rodziny

Jak odpowiednio planować posiłki? Jeśli planujesz jadłospis dla siebie, szczególną uwagę powinieneś zwracać na to, by w pełni wykorzystywać zakupione produkty. Jeśli tego nie zrobisz np. otwarta puszka z tuńczykiem, ugotowany woreczek z ryżem, plastry łososia, jogurt, kefir czy inne produkty, które wykorzystałeś w jakiejś części zostaną w lodówce i się zmarnują.

Warto zwrócić na to uwagę dlatego, że nie sztuką jest napisać dietę (zbilansować ją), ale sztuką jest zaplanować jadłospis w taki sposób, aby wykorzystywać wszystkie zakupione produkty i nie marnotrawić pieniędzy. Co z tego, że dieta na pierwszy rzut oka jest potencjalnie zdrowa, ciekawa i urozmaicona (i chyba smaczna), jak duża część produktów występuje w planie żywienia na przykład raz w tygodniu, przez co z czasem orientujesz się, że nie możesz ich dalej wykorzystać w innym posiłku. Mieszkając z kimś, możliwe jest, że z lodówki każdy wykorzysta końcówki tego, co Ty już rozpoczniesz, ale nie jest to pewne. Tak więc planując posiłki - uwzględniaj to!

Pamiętaj o swoich ulubionych produktach

Kupując produkty, np. ser mozarella, łososia w plastrach, puszki z przetworami, ser feta, itd. warto zapamiętywać gramaturę i markę. Czy pakuje się go po 80, 100, 125, 150 gramów? Czy jest on marki X czy Y? Jest to też ważne, a szczególnie dla osób, które planują dietę dla kogoś. Czy ktoś rozpisuje 80 g sera mozarella, a okazuje się, że dany produkt producenta pakowany jest po 100 czy 125 gramów - co zrobić z resztą?

Co robić, gdy nie ma czasu na posiłek?

Niektóre posiłki smakują świetnie na ciepło. Uwzględnij to, że czasami możesz nie zdążyć odgrzać posiłku lub nie masz czasu na zjedzenie go ciepłego w domu. W takiej sytuacji losowej (tak, ciężko je przewidzieć) warto zrobić krok do tyłu i zaplanować np. posiłek, który możesz w razie czego powodzeniem spożyć na zimno (omlety, naleśniki, tortille, koktajl, sałatka, inne).

Gotowanie na kilka porcji

Warto wykorzystać czas, który już jest poświęcony w danym dniu na gotowanie, na przygotowanie większych dań (np. obiadu) i przygotować danie na 2 dni (a nawet 3!), które w dowolnym momencie i w dowolnym dniu możemy sobie odgrzać. Dzięki temu nie spędzamy dużo czasu przygotowując posiłki (stojąc przy przysłowiowych garach) nie mając potem czasu dla siebie. Prawdą jest wówczas to, że jeśli czasami przygotowujemy stale zdrowe posiłki, to nie mamy czasu. Dzieje się tak nie przez to, że posiłek zdrowy wymaga czasu, ale przez to, że nie potrafimy planować jego przygotowania wcześniej, To samo dotyczyć może przygotowania obiadu, ale również np. przekąsek tj. sałatka, tortille, naleśniki.

Gotując ryż, kaszę, makaron pomyśl także, aby ugotować jej więcej i podzielić ją na 2 różne dania (jedna część z indykiem z warzywami w potrawce na wytrawnie, a drugą część z owocami i jogurtem na słodko).

Planowanie menu na cały tydzień zacznij od przepisu bazowego. Dla przykładu, jako ciekawostkę warto dodać, że np. Amerykanie nazywają takie przepisy bedrock recipe czyli przepis, od którego wszystko się zaczyna. Może to być to większa kolacja czy duży obiad, przygotowany z wykorzystaniem piekarnika czy grilla. Przygotowanie większego posiłku może dać nam półproduktów do zrobienia innych dań. Jeśli np. grillujemy rybę bądź kurczaka, możemy podzielić go na części i wykorzystać do sałatki itd. Oszczędzisz czas, zróżnicujesz posiłki i oszczędzisz składniki i pieniądze.

Wykorzystanie podobnych produktów

Robiąc np. klasyczną owsiankę, w której poza popularnymi płatkami owsianymi wykorzystujemy owoce, mleko lub napoje mleczne, orzechy i nasiona, odżywkę białkową możemy pomyśleć o tym, by ze względu na oszczędność czasu w przygotowaniu wykorzystać podobne produkty do szejka. Nie tylko oszczędzimy czas, ale również zmieniając konsystencję możemy  urozmaicić swój dzienny jadłospis.

Wykorzystuj zamrażalnik i rozważ danie, które możesz zamrozić i potem odgrzać, lub wykorzystuj przygotowane wcześniej mniejsze i podzielone porcje do kolejnych dań (umieść datę przygotowania, wagę, itd.).


____________________

Autor: Łukasz Jaśkiewicz