Błonnik a ból brzucha – ile błonnika jeść?
Choć błonnik wydaje się być bardzo pożądanym składnikiem naszej diety, należy zachować zdrowy rozsądek z jego spożyciem. Jak ze wszystkim, co za dużo to niezdrowo. Zbyt duża ilość błonnika w naszej diecie może wywołać gazy, wzdęcia, czy zaparcia.
-
Błonnik a ból brzucha
-
Ile błonnika spożywać?
-
Rodzaje błonnika
-
Trawienie a błonnik
-
Błonnik - skutki uboczne
-
Błonnik - jak ograniczyć skutki uboczne?
Błonnik a ból brzucha
Spożywanie zbyt dużych ilości błonnika (np. w celu pozbycia się zaparć) może często wywołać odwrotny skutek do zamierzonego i spowodować pogłębienie się problemu. Oczywiście z badań wynika, że ludzie często nie spożywają minimalnej ilości błonnika w diecie (20-27g) i może to zwiększyć ryzyko zaparć. Z drugiej strony są osoby, które w wyniku wyższego spożycia błonnika doświadczają bólu brzucha.
Należy pamiętać, że błonnik zwiększa objętość stolca i oczywiście zapewnia szybkie przejście przez układ trawienny. Jeśli jednak zbyt szybko zwiększysz spożycie błonnika, może to powodować reperkusje żołądkowo-jelitowe i pogorszyć zaparcia czy nasilić ból brzucha.
Ile błonnika spożywać?
Kobiety powinny spożywać co najmniej 21 do 25 gramów błonnika dziennie, a mężczyźni powinni spożywać go od 30 do 38 gramów. Warto jeść różnorodne pokarmy zawierające błonnik, aby mieć pewność, że spożywasz mieszankę błonników (rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego). Owies i owoce dostarczają błonnik rozpuszczalny, produkty pełnoziarniste dostarczają błonnik nierozpuszczalny, a fasola i warzywa dostarczają oba te rodzaje.
Rodzaje błonnika
Istnieją dwa podstawowe rodzaje błonnika: rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Każdy rodzaj ma nieco inny wpływ na trawienie.
Błonnik rozpuszczalny: ten rodzaj błonnika może mieszać się z wodą i „rozpuszczać” w wodzie, tworząc żelową konsystencję. Błonnik rozpuszczalny wiąże się z innymi związkami i składnikami odżywczymi. Ten typ jest związany z obniżeniem poziomu cholesterolu LDL, regulacją poziomu cukru we krwi, poprawą wypróżnień, wspomaganiem kontroli wagi i innymi korzyściami zdrowotnymi.
Błonnik nierozpuszczalny: ten rodzaj błonnika nie „rozpuszcza się” w wodzie, a zamiast tego służy do zwiększania objętości stolca. Błonnik nierozpuszczalny może pomóc zmniejszyć ryzyko cukrzycy, poprawić ruchy jelit, zmniejszyć ryzyko raka okrężnicy i inne korzyści.
Głównym sposobem, w jaki błonnik wpływa na trawienie, jest spowolnienie trawienia i zwiększenie masy stolca. Pomyśl o tym jak o treningu dla twojego układu pokarmowego. Błonnik zatrzymuje wodę i zapobiega wchłanianiu jej przez jelita. Zwiększa to rozmiar stolca i usprawnia jego usunięcie.
Trawienie a błonnik
Wpływ błonnika na trawienie zależny jest od rodzaju spożywanego błonnika. Błonnik rozpuszczalny pochłania wodę i pęcznieje, zatrzymując niektóre rodzaje tłuszczów i cukrów oraz spowalniając ich trawienie - w ten sposób błonnik obniża poziom cholesterolu i poziom cukru we krwi. Ponieważ ten rodzaj błonnika pochłania wodę, może również powodować zaparcia, jeśli nie pijesz wystarczającej ilości wody.
Błonnik nierozpuszczalny zwiększa objętość stolca, co powoduje skurcze jelit i efekt przeczyszczający. Twoje ciało nie może trawić błonnika, ale bakterie w okrężnicy mogą trawić część błonnika, który spożywasz poprzez fermentację.
Błonnik - skutki uboczne
Nagłe zwiększenie spożycia błonnika może potocznie określając „przytłoczyć” bakterie w przewodzie pokarmowym. Może to prowadzić do skurczów brzucha, wzdęć, gazów i biegunki, dopóki bakterie nie przystosują się do większego spożycia błonnika. Suplementy z błonnikiem mogą zakłócać działanie niektórych leków, więc unikaj ich, chyba że lekarz zaleci je dla Ciebie.
Oznaki zbyt dużej ilości błonnika to:
-
wzdęcia i gazy,
-
uczucie pełności,
-
zaparcia lub biegunka,
-
skurcze żołądka,
-
rozstrój żołądka,
-
spadek apetytu,
-
przyrost lub utrata masy ciała,
-
odwodnienie,
-
niedrożność jelit.
Błonnik - jak ograniczyć skutki uboczne?
Rozłóż spożycie błonnika na cały dzień, zamiast spożywać całą jego ilość podczas jednego posiłku. Zwiększ ilość spożywanego błonnika o kilka gramów dziennie każdego tygodnia, aż osiągniesz zalecane spożycie błonnika. Dodatkowo zwiększ ilość wypijanej wody za każdym razem, gdy zwiększasz spożycie błonnika, aby ograniczyć ryzyko zaparć, rozstroju żołądka i innych problemów trawiennych. Zwróć uwagę, ile błonnika spożywasz, wypróbuj aplikację, aby monitorować ile błonnika dostarczasz z suplementów, a ile z dziennej diety. Zwiększ aktywność fizyczną i unikaj bierności.
Objawy bólu brzucha mogą ustąpić tego samego dnia lub po kilku dniach, w zależności od ilości zjedzonego błonnika. Kiedy objawy zbyt dużej ilości błonnika znikną, staraj się unikać dużego wzrostu błonnika. Pamiętaj, powoli zwiększaj spożycie błonnika o 1 do 2 gramów i kontroluj swoje samopoczucie i komfort żołądka i jelit.
____________________
Autor: Łukasz Jaśkiewicz