Fit przepis na białkową szarlotkę  – kalorie

395kcal B: 42,5 T: 5,9 W: 41,5

Fit przepis na białkową warstwę sernikową - składniki

·       125g twarogu chudego klinek

·       75g mleka/nap. roślinnego

·       5g odżywki białkowej szarlotkowej

·       4 krople aromatu śmietankowego

·       3 łyżeczki erytrytolu

·       25g płynnych białek jaj

·       10g żelatyny + 50 ml wrzątku

Fit przepis na białkową szarlotkę (biała warstwa sernikowa)  – przygotowanie

1.     Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i studzimy.

2.     Twaróg, mleko, odżywkę, aromat i erytrytol blendujemy na gładko, nie może być wyczuwalny cukier.

3.     Białka jaj ubijamy na sztywno. Do masy dodajemy żelatynę.

4.     Przekładamy białka do twarogu i łączymy szpatułką do gładkiej konsystencji.

5.     Przelewamy do pojemnika i szybko do lodówki na kilka h (myślę, że już po 2-3 będzie gotowe).

Fit przepis na białkową szarlotkę ( jabłka) - składniki

·       Duże jabłko

·       cynamon

·       łyżka erytrytolu

·       5g szarlotkowego białka

·       masło do smażenia

·       4 krakersy solone

Fit przepis na białkową szarlotkę (jabłka)  – przygotowanie

1.     Jedno  duże jabłko kroimy w kostkę i mieszamy z cynamonem i łyżką erytrytolu.

2.     Na masełku (ja użyłam cooking spray maślany).podsmażamy jabłka. Jak zmiękną to dodajemy kolejne 5g białka i dokładnie smażymy jeszcze chwilkę na minimalnym ogniu.

3.     Studzimy.

4.     Na ściętej białkowej warstwie układamy krakersy, posypujemy cynamonem i przekładamy wystudzone jabłka. Na górze pokruszyłam jeszcze jednego krakersa.

5.     Do lodówki na minimum godzinę.

 

Fit białkowa -szarlotka – pyszne śniadanie/deser

 Oto prosty przepis na łatwego w przyrządzeniu fit białkowa -szarlotka. Niezbędne fit produkty znajdziecie w naszym sklepie. Smacznego!

 

Przepis i zdjęcie autorstwa Katarzyna Jędrzejczyk