Fit przepis na białkową szarlotkę
Fit przepis na białkową szarlotkę – kalorie
395kcal B: 42,5 T: 5,9 W: 41,5
Fit przepis na białkową warstwę sernikową - składniki
· 125g twarogu chudego klinek
· 5g odżywki białkowej szarlotkowej
· 4 krople aromatu śmietankowego
· 10g żelatyny + 50 ml wrzątku
Fit przepis na białkową szarlotkę (biała warstwa sernikowa) – przygotowanie
1. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i studzimy.
2. Twaróg, mleko, odżywkę, aromat i erytrytol blendujemy na gładko, nie może być wyczuwalny cukier.
3. Białka jaj ubijamy na sztywno. Do masy dodajemy żelatynę.
4. Przekładamy białka do twarogu i łączymy szpatułką do gładkiej konsystencji.
5. Przelewamy do pojemnika i szybko do lodówki na kilka h (myślę, że już po 2-3 będzie gotowe).
Fit przepis na białkową szarlotkę ( jabłka) - składniki
· Duże jabłko
· cynamon
· 4 krakersy solone
Fit przepis na białkową szarlotkę (jabłka) – przygotowanie
1. Jedno duże jabłko kroimy w kostkę i mieszamy z cynamonem i łyżką erytrytolu.
2. Na masełku (ja użyłam cooking spray maślany).podsmażamy jabłka. Jak zmiękną to dodajemy kolejne 5g białka i dokładnie smażymy jeszcze chwilkę na minimalnym ogniu.
3. Studzimy.
4. Na ściętej białkowej warstwie układamy krakersy, posypujemy cynamonem i przekładamy wystudzone jabłka. Na górze pokruszyłam jeszcze jednego krakersa.
5. Do lodówki na minimum godzinę.
Fit białkowa -szarlotka – pyszne śniadanie/deser
Przepis i zdjęcie autorstwa Katarzyna Jędrzejczyk