Fit przepis na jednoporcjowy birthday cake  – składniki

Biszkopt:

·       całe jajko + jedno białko

·       10g skrobi (proszek budyniowy o smaku waniliowym/śmietankowym)

·       25g mąki pszennej

·       aromat wafelkowy

·       pół łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

·       30g śnieżki do deserów

·       60ml mleka/napoju roślinnego

·       100g jogurtu naturalnego gęstego

·       10g odżywki białkowej o smaku birthday cake z Rule 1

·       odrobina posypki cukrowej

Fit przepis na jednoporcjowy birthday cake – przygotowanie

Biszkopt:

1.     Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy żółtko, słodzidło i miksujemy tylko do połączenia.

2.     Suche składniki mieszamy razem i dodajemy przesiane przez sitko. Dodajemy partiami i mieszamy.

3.   Wylewamy do formy – formę wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Najlepiej w kształcie prostokąta tak, żebyście później łatwo mogli wyjąć biszkopt.

4.     Pieczemy w 180° 15-20min do suchego patyczka.

Krem:

1.     20g śnieżki dodajemy do mleka i ubijamy.

2.     Dodajemy jogurt oraz odżywkę i miksujemy.

3.     Dodajemy pozostałe 10g śnieżki i miksujemy.

Ciasto:

1.     Krem chowamy do lodówki a gotowy biszkopt kroimy na pół i zostawiamy, żeby chwilkę ostygł.

2.     Na dno foremki kładziemy biszkopt i lekko nasączamy mlekiem, następnie kładziemy cały krem.

3.     Posypujemy lekko posypką i znów nasączamy biszkopt.

4.     Gotowe.

Fit jednoporcjowy birthday cake – pyszne ciasto

 

Oto prosty przepis na łatwy w przyrządzeniu fit birthday cake. Niezbędne fit produkty znajdziecie w naszym sklepie. Smacznego!

 

Przepis i zdjęcie autorstwa Weroniki Śliwańskiej