Fit przepis na jednoporcjowy birthday cake
Fit przepis na jednoporcjowy birthday cake – składniki
Biszkopt:
· całe jajko + jedno białko
· 10g skrobi (proszek budyniowy o smaku waniliowym/śmietankowym)
· 25g mąki pszennej
· pół łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
· 30g śnieżki do deserów
· 60ml mleka/napoju roślinnego
· 100g jogurtu naturalnego gęstego
· 10g odżywki białkowej o smaku birthday cake z Rule 1
· odrobina posypki cukrowej
Fit przepis na jednoporcjowy birthday cake – przygotowanie
Biszkopt:
1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy żółtko, słodzidło i miksujemy tylko do połączenia.
2. Suche składniki mieszamy razem i dodajemy przesiane przez sitko. Dodajemy partiami i mieszamy.
3. Wylewamy do formy – formę wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Najlepiej w kształcie prostokąta tak, żebyście później łatwo mogli wyjąć biszkopt.
4. Pieczemy w 180° 15-20min do suchego patyczka.
Krem:
1. 20g śnieżki dodajemy do mleka i ubijamy.
2. Dodajemy jogurt oraz odżywkę i miksujemy.
3. Dodajemy pozostałe 10g śnieżki i miksujemy.
Ciasto:
1. Krem chowamy do lodówki a gotowy biszkopt kroimy na pół i zostawiamy, żeby chwilkę ostygł.
2. Na dno foremki kładziemy biszkopt i lekko nasączamy mlekiem, następnie kładziemy cały krem.
3. Posypujemy lekko posypką i znów nasączamy biszkopt.
4. Gotowe.
Fit jednoporcjowy birthday cake – pyszne ciasto
Oto prosty przepis na łatwy w przyrządzeniu fit birthday cake. Niezbędne fit produkty znajdziecie w naszym sklepie. Smacznego!
Przepis i zdjęcie autorstwa Weroniki Śliwańskiej