Fit przepis na Muffinki bananowo-jabłkowe
Fit przepis na Muffinki bananowo-jabłkowe- składniki
-
1 szklanka mąki pszennej (130g)
-
1 szklanka mąki orkiszowej (130g)
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
1/2 łyżeczki sody
-
duża szczypta soli
-
1 1/2 łyżeczki cynamonu
-
odrobina kardamonu
-
3 bardzo dojrzałe banany
-
2 jajka
-
1/4 szklanki jogurtu naturalnego (60g)
-
1/4 szklanki mleka (60ml)
-
40g masła
-
50g miodu/syropu klonowego
-
1 łyżeczka wanilii
-
1 pokrojone w kostkę jabłko
-
40g daktyli
-
odrobina brązowego cukru do posypania
Fit przepis na Muffinki bananowo-jabłkowe- przygotowanie
-
Daktyle namocz w ciepłej wodzie.
-
Wymieszaj suche składniki.
-
Banany rozgnieć widelcem i połącz z resztą mokrych składników (oprócz daktyli i jabłek).
-
Przelej je do składników suchych i całość wymieszaj tylko do połączenia się składników (dzięki temu muffinki będą puszyste).
-
Na koniec dodaj jabłko i daktyle.
-
Formę do muffinek wyłóż papilotkami.
-
Przełóż do niej ciasto i piecz w 180C 20min.
-
Posyp odrobiną cukru i ostudź.
Oto prosty przepis na łatwy przyrządzeniu Fit Muffinki bananowo-jabłkowe. Niezbędne fit produkty znajdziecie w naszym sklepie. Smacznego!