Fit przepis na Muffinki bananowo-jabłkowe- składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej (130g)

  • 1 szklanka mąki orkiszowej (130g)

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki sody

  • duża szczypta soli

  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu

  • odrobina kardamonu

  • słodzik

  • 3 bardzo dojrzałe banany

  • 2 jajka

  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego (60g)

  • 1/4 szklanki mleka (60ml)

  • 40g masła

  • 50g miodu/syropu klonowego

  • 1 łyżeczka wanilii

  • 1 pokrojone w kostkę jabłko

  • 40g daktyli

  • odrobina brązowego cukru do posypania

Fit przepis na Muffinki bananowo-jabłkowe- przygotowanie

  1. Daktyle namocz w ciepłej wodzie.

  2. Wymieszaj suche składniki.

  3. Banany rozgnieć widelcem i połącz z resztą mokrych składników (oprócz daktyli i jabłek).

  4. Przelej je do składników suchych i całość wymieszaj tylko do połączenia się składników (dzięki temu muffinki będą puszyste).

  5. Na koniec dodaj jabłko i daktyle.

  6. Formę do muffinek wyłóż papilotkami.

  7. Przełóż do niej ciasto i piecz w 180C 20min.

  8. Posyp odrobiną cukru i ostudź.


Oto prosty przepis na łatwy przyrządzeniu Fit Muffinki bananowo-jabłkowe. Niezbędne fit produkty znajdziecie w naszym sklepie. Smacznego!