Co nowego w branży dietetyki, suplementacji i fitness w 2022 roku?
Każdy rok przynosi coraz to nowsze ciekawostki i trendy w dziedzinie żywienia i suplementacji w sporcie oraz w kwestii samego treningu. Każdy krok w rozwoju tych dziedzin ma szczególne znaczenie również dla praktyków, którzy oczekują nowych rozwiązań służących poprawie zdrowia, zdolności wysiłkowych i tak ważnego w okresie pandemii samopoczucia. Jaki będzie kolejny krok nauki dla praktyki i co przyniesie najbliższa przyszłość tym razem? Zapraszamy do zapoznania się z prognozami na 2022 rok.
- Wspieranie umysłu, koncentracji, redukcja stresu
- Wspieranie odporności
- Żywienie oparte na roślinach
- Jedzenie i nastrój
- Gotowanie bez odpadów (waste-less cooking)
- Prebiotyki i probiotyki
- Ćwiczenia społeczne
- Wirtualny wellness
- Roczna prognoza ACSM
Wspieranie umysłu, koncentracji, redukcja stresu
Wyczerpanie i zmęczenie to wciąż gorący temat. Eksperci od zdrowia psychicznego wyjaśniają, że stan emocjonalny, fizyczny i psychiczny wyczerpania, spowodowany nadmiernym i nieustannym stresem, jest bardziej powszechny niż kiedykolwiek, właśnie teraz – w pandemii. Dochodzący do tego klimat związany z samą polityką i kryzys gospodarczy oraz inne stresory związane z pandemią to tylko niektóre elementy mogące stanowić przysłowiowy wierzchołek góry lodowej.
Chociaż typowe źródła stresu prawdopodobnie nadal pozostaną z nami, to właśnie w żywności i suplementacji ludzie szukają pomysłu na zwalczenie szkodliwych skutków stresu. Rośnie zapotrzebowanie zarówno na żywność, jak i suplementy wspomagające redukcję stresu, poprawę nastroju i relaksację. Produkty zawierające składniki roślinne, zioła i składniki adaptogenne, takie jak różeniec górski i kordyceps, ashwaganda i ekstrakt z konopi, są tylko niektórymi pomysłami pożądanymi na rynku, w celu zwalczenia stanu wyczerpania czy przemęczenia.
Wspieranie odporności
Wszyscy chorujemy i jest to nieuniknione. Pandemia ujawniła, jak ważne jest wspieranie układu odpornościowego odpowiednim zbilansowanym żywieniem. Chcemy, aby nasz układ odpornościowy stale był gotowy do obrony i działania. Oczywiście wciąż, w 2022 roku będziemy spożywać różnorodne owoce i warzywa, aby dostarczać witaminy, składniki mineralne oraz składniki biologicznie czynne takie jak np. przeciwutleniacze. Dodatkowo będziemy spożywać produkty pełnoziarniste, chude białko i zdrowe tłuszcze, czyli wszystkie sposoby na budowanie i wspieranie naszego układu odpornościowego. W naszej opinii w sklepach może wzrosnąć ilość nowych odmian warzyw czy owoców, aby podkreślić szczególną rolę i potrzebę spożycia różnorodnej żywności bogatej w coraz to nowsze składniki wspierające odporność.
Żywienie oparte na roślinach
Niezależnie od tego, czy chcesz dodać więcej roślin ze względów zdrowotnych, czy środowiskowych, jedzenie roślinne będzie nadal wzrastającym trendem żywieniowym. Nie chodzi tutaj, aby każdego zachęcać, aby każdy przeszedł na weganizm / wegetarianizm, ale o zwrócenie uwagi na ograniczenie ilości spożywanego mięsa. Powstaje większa różnorodność związana z oferowanymi odżywkami białkowymi, batonami białkowymi i przekąskami. Jakość staje się coraz lepsza, więc spodziewa się, że w nadchodzącym roku zobaczymy tego jeszcze więcej.
Jedzenie i nastrój
Pandemia ujawniła teraz bardziej niż kiedykolwiek znaczenie naszego zdrowia psychicznego, a sama pandemia odbiła się na naszym zdrowiu psychicznym. Niezależnie od tego, czy ludzie szukają najlepszych produktów do jedzenia, które poprawią ich „zdrowie mózgu”, czy chcą „ograniczyć apetyt”, czy po prostu starają się być bardziej uważni podczas jedzenia, wiemy, że ma to wpływ na nasze wybory żywieniowe na nasz ogólny nastrój!
Gotowanie bez odpadów (waste-less cooking)
Na początku pandemii wiele osób chodziło do sklepu spożywczego. Wzrosło znaczenie zmniejszenia marnowania żywności. W 2022 r. nadal będzie to trend polegający nie tylko na marnowaniu mniejszej ilości żywności, ale także na spojrzeniu na sposób pakowania naszej żywności. Praca w domu pozwoliła ograniczyć używanie plastikowych torebek. Osoby częściej starają się też używać jak największej ilości pojemników (a nawet kupować więcej szklanych pudełek) zamiast używać plastikowych toreb. Nowy rok może ograniczyć ilość plastikowych torebek przy w sklepach przy kasie, a także faktyczne wykorzystanie sztucznych opakowań produktów znalezionych w sklepach (np. tacki z warzywami, owocami). Osoby i sam przemysł będzie zwracał uwagę na nowe biodegradowalne opakowania. Coraz więcej sklepów spożywczych i producentów żywności będzie zmieniać opakowania, aby ograniczyć ilość niepotrzebnych i szkodliwych odpadów.
Prebiotyki i probiotyki
Probiotyki od jakiegoś czasu zyskują na popularności, czy to w postaci suplementów, czy w naszej konsumenckiej formie, w żywności. Bardziej zaczynamy dostrzegać związek między zdrowiem naszych jelit a wieloma różnymi chorobami przewlekłymi. Poprawa zdrowia naszego mikrobiomu to tylko kolejny sposób na wsparcie naszego układu odpornościowego, ale i oddalenie ryzyka wystąpienia wielu różnych chorób przewlekłych. Probiotyki będą wprowadzane do wielu różnych produktów spożywczych. Niezależnie od tego, czy istnieje rzeczywista korzyść (jednostki tworzące kolonię, a także szczep odgrywają rolę w tym, czy istnieje korzyść, czy nie), po prostu warto wiedzieć, że będą one oferowane częściej.
Ćwiczenia społeczne – potrzeba interakcji
„Ludzie lubią widzieć i czuć ludzi” — interakcja jest zawsze bardzo cenna. Chociaż ludzie mogą kochać bycie częścią społeczności fitness i posiadać bardzo dużo sprzętu w swoich domach (więcej niż wcześniej), to jednak człowiek potrzebuje rozmowy i towarzystwa, obecności innych ludzi i wzajemnej motywacji. Tak więc, jeśli wszystko na to pozwoli, spodziewa się stopniowego powrotu do treningu w grupach, a nawet zwiększenia ilości nowych form treningu w grupie celem wzmocnienia kontaktów społecznych i redukcji stresu.
Wirtualny wellness
Prawdopodobnie dalej zwiększy się ilość inicjatyw / zajęć online o tematyce odżywiania, ćwiczeń, pogadanek z różnymi specjalistami np. lekarzami. Pandemia odsunęła nas jednak od możliwości kontaktu osobistego i szybko przeszliśmy na platformy internetowe. Wirtualny świat i usługi pozostaną, ale częściowo wciąż będziemy świadczyć usługi osobiście. Nie ważne, czy wiesz już o powszechności świadczeń lekarza za pośrednictwem „telezdrowia”, czy uczestniczyłeś w seminarium internetowym dotyczącym żywienia za pośrednictwem platformy Zoom, wirtualne oferty będą częstsze, aby wzmocnić tak ważne zdrowie.
Roczna prognoza ACSM
Coroczna ankieta ACSM (ang. American College of Sports Medicine) działa już od 16 lat i każdego roku pomaga globalnemu przemysłowi zdrowia i fitnessu podejmować decyzje programowe i biznesowe, które mają wpływ na konsumentów, praktyków. W tegorocznym badaniu przeprowadzonego przez 4500 specjalistów zajmujących się zdrowiem i kondycją, którzy oceniali 43 potencjalne trendy wyodrębniono top 10 trendów na obecny rok. Godne uwagi trendy obejmują nie tylko „domowe siłownie”, które zadebiutowały na 2. miejscu i ćwiczenia na świeżym powietrzu, które „przeniosły się” na 3. pozycję. Trening interwałowy o wysokiej intensywności (HIIT) spadł aż na 7. pozycję, a trening online oraz online na żywo i zajęcia na żądanie spadły na 3 i 9 miejsce (nr 1 w 2021 r.).
10 najważniejszych trendów fitness wg ACSM na 2022 r.:
1. Technologia do noszenia: Urządzenia takie jak urządzenia do monitorowania kondycji, inteligentne zegarki i monitory tętna, które liczą kroki i śledzą tętno, kalorie, czas siedzenia i snu, ciśnienie krwi i częstość oddechów.
2. Domowe siłownie: Wykorzystuje minimalną ilość sprzętu lub bieżnie i rowery w domu na imprezy indywidualne lub grupowe.
3. Zajęcia na świeżym powietrzu: Uczestnicy mogą spotykać się w parku, terenie turystycznym lub szlaku rowerowym na krótkie i całodniowe zajęcia.
4. Trening siłowy z wolnymi ciężarami: Instruktorzy skupiają się na nauce prawidłowej formy ćwiczeń z użyciem sztangi, kettlebells, hantli i/lub piłek lekarskich. Opór stopniowo wzrasta wraz z osiągnięciem prawidłowej formy.
5. Ćwiczenia w celu utraty wagi: Korzystanie z programu ćwiczeń w połączeniu z codzienną rutyną ograniczania kalorii w celu utraty wagi.
6. Trening osobisty: Testy sprawnościowe i ustalanie celów z trenerem pracującym sam na sam z klientem, aby zalecić treningi dostosowane do indywidualnych potrzeb.
7. Trening interwałowy o wysokiej intensywności (HIIT): obejmuje krótkie okresy aktywności, po których następuje krótki okres odpoczynku lub regeneracji w 30-minutowej (lub mniejszej) sesji.
8. Trening z masą ciała: Wykorzystuje minimalną ilość sprzętu. Ten trend nie ogranicza się do pompek i podciągnięć, ale pozwala ludziom „powrócić do podstaw” dzięki ogólnym zasadom budowania sprawności fizycznej.
9. Zajęcia online na żywo i ćwiczenia „na żądanie”: Wykorzystuje technologię cyfrowej transmisji strumieniowej do dostarczania grupowych i indywidualnych programów ćwiczeń online. Dostępne 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu, mogą być zajęciami na żywo lub nagranymi wcześniej.
10. Coaching w zakresie zdrowia i dobrego samopoczucia: integruje nauki behawioralne z programami promocji zdrowia i medycyny stylu życia. Indywidualne podejście w małych grupach zapewnia wsparcie, wyznaczanie celów i zachętę.
___________________
Autor: Łukasz Jaśkiewicz