Batony to bez dwóch zdań jedne z najczęściej wybieranych słodyczy w sklepach spożywczych. Dlaczego tak się dzieje? Jak w wielu przypadkach chodzi o wygodę, niższą cenę i małą objętość. Te cechy sprawiają, że batony można nazwać szybkim uzupełnieniem energii, które sprawdzi się w każdych okolicznościach. Choć te słowa brzmią jak najbardziej korzystnie, to nie możemy ich powtórzyć w przypadku składu i wartości odżywczych. Często są one ubogie w białko, zawierają cukier, a źródła tłuszczów pozostawiają wiele do życzenia. Alternatywą dla klasycznych batonów, są batony proteinowe. Na polskim rynku ich wybór jest ogromny, dlatego postanowiliśmy stworzyć dla Was ranking TOP3. Które zasługują na to wyróżnienie? Po przeczytaniu artykułu, wątpliwości na pewno zostaną rozwiane!

USN TRUST CRUNCH

Nie mogło być inaczej! Pierwsze miejsce w rankingu zajmują batony firmy USN. Mimo, że dziś są bardzo popularne, to ich obecność na rynku wcale nie jest długa. Zadebiutowały w Polsce na początku 2019 roku, a już teraz mają wierne grono fanów. Co sprawia, że cieszą się tak dużym zainteresowaniem? Występują w 7 smakach, a każdy z nich czymś zaskakuje!

  • Fudge Brownie

  • White Choc Cookie Dough

  • Salted Caramel Peaut

  • Cookies & Cream

  • Cherry Chocolate

  • Triple Chocolate

  • Raspberry Cheesecake

Wszystkie batony USN Trust Crunch bazują na podobnych składnikach, a dodatki zmieniają się w zależności od wersji smakowej. Głównymi źródłami protein są tutaj białka mleka oraz białko sojowe. Rezultatem takiej kompozycji jest aż 20g tego makroskładnika w batonie 60g. Nie można zapomnieć o substancjach słodzących.

W przekąskach od USN, cukier zastąpiono maltitolem i sukralozą. Próbując batony ciężko jest uwierzyć, że zawierają tylko 2 g cukrów prostych. Zamienniki cukru świetnie spełniły swoje zadanie. Pozostałe wartości batona również są zachęcające. Jedna sztuka (60g) zawiera około 8g tłuszczów i 16g węglowodanów. W skład tych drugich wchodzą głównie poliole.

Są one inaczej metabolizowane niż zwykłe węglowodany, a ich wartość energetyczna jest niższa. W niemal każdej wersji batona obecne są też peptydy kolagenowe. Co prawda ich dodatek nie jest wielki, ale z pewnością ma znaczenie dla osób na diecie roślinnej. Nie pojawia się jedynie w wersji Raspberry Cheesecake. Dopełnieniem tabeli wartości odżywczych, jest błonnik w ilości około 7g. To naprawdę dobry wynik biorąc pod uwagę, iż dzienne zapotrzebowanie wynosi 30-40g.

Jak wspomniane wyżej liczby przekładają się na konsystencję i smak? Zaczynając ten opis, nie boimy użyć się słowa “rewolucja”. Batony Trust Crunch odmieniły bowiem rynek żywności funkcjonalnej w Polsce. Do czasu ich powstania, nie mogliśmy mówić o piankowatej konsystencji masy białkowej. Właśnie taka cechuje każdy baton z tej serii – jest miękka, puszysta i rozpływa się w ustach.
Tym bajecznym cechom towarzyszą jeszcze chrupiące kulki sojowe, gruba warstwa czekolady i ciągnący karmel. Czy można chcieć czegoś więcej? Bardzo słodkiego smaku i braku nienaturalnych posmaków. To również mają batony USN Trust Crunch. W zależności od rodzaju, są oblane mleczną lub białą czekoladą.

Które smaki najlepiej wybrać? To bardzo ciężkie pytanie, bo każdy jest świetny i zasługuje na spróbowanie. My jesteśmy fanami białej czekolady, więc najbardziej przypadły nam do gustu smaki: Triple Chocolate oraz White Choc Cookie. Trust Crunch jest inny niż wszystkie!

GRENADE CARB KILLA

Drugie miejsce na podium zajmują batony brytyjskiej firmy Grenade. W swoim arsenale mają ich kilka rodzajów, a my piszemy o tym najpopularniejszym – Carb Killa. To białkowe batony dostępne w wielu wersjach smakowych. Poniżej kilka ciekawych przykładów.

  • Chocolate Chip Salted Caramel

  • White Chocolate Salted Peanut

  • Strawberry Ice Cream

  • Chocolate Chip Cookie Dough

  • Dark Chocolate Raspberry

  • Birthday Cake

  • Caramel Chaos

Grenade Carb Killa to prawdziwa gratka dla fanów batonów proteinowych. Łączą w sobie świetny skład, makroskładniki, konsystencję oraz smak. Niezależnie od wersji smakowej, każdy zawiera minimum 20g białka w sztuce (60g), które pochodzi ze świetnych źródeł. Mowa o kazeinie, izolacie białek mleka i koncentracie białka serwatki. O wszystkich można powiedzieć, że mają bardzo korzystny profil aminokwasowy.

Ciekawe w batonach od Grenade są również substancje słodzące. W tej kwestii firma ponownie postawiła na różnorodność, bo słodki smak zapewnia maltitol, ksylitol, sukraloza i glikozydy stewiolowe. Skutkiem zastąpienia sacharozy jest bardzo niska zawartość cukrów prostych - około 2g w batonie. Jak wygląda zawartość pozostałych makroskładników? W jednej sztuce mamy 8g tłuszczów oraz 20g węglowodanów.

Te pierwsze pochodzą głównie z polewy czekoladowej. W niektórych wersjach smakowych, w jej skład wchodzi olej palmowy. Dobrą informacją jest jednak fakt, iż pochodzi on ze zrównoważonych upraw (RSPO) - tak samo jak we wszystkich produktach od Grenade. Zamykając tę część opisu, należy jeszcze wspomnieć o hydrolizacie żelatyny. Jego dodatek czyni batony nieodpowiednimi na diecie wegetariańskiej. Na szczęście są smaki pozbawione tego składnika, np. Dark Chocolate Raspberry. Wartości odżywcze oraz składniki są mocną stroną Carb Killa.

Poza tym co widzimy na etykiecie, ważne są praktyczne cechy jak konsystencja i smak. Zacznijmy od masy białkowej. Grenade jest lekko ciągnący, ale przede wszystkim miękki i piankowaty. Ta część batona świetnie współgra z całą resztą, czyli świetnej jakości czekoladą,

karmelem i chrupkami sojowymi. Oczywiście nie w każdej wersji cechy te są identyczne, ale w większości się pokrywają. Naszym zdaniem Grenade Carb Killa mają czołową pod względem smaku czekoladę. Nie zawierają cukru, a w smaku wcale znacząco nie odbiegają od normalnych batonów. Do takich fit słodyczy wraca się regularnie – to przykład świetnego połączenia teorii z praktyką.

Uwzględniając smak oraz konsystencję, mamy dwóch niepodważalnych faworytów: White Chocolate Salted Peanut i Chocolate Chip Salted Caramel. Ten pierwszy oblany jest białą, a drugi mleczną czekoladą. W naszym rankingu batonów Carb Killa, to właśnie one triumfują!

GO ON PROTEIN 33%

Trzecie, ale również szczytne miejsce zajmują batony marki GO ON! Nutrition. Firma Sante po raz pierwszy zaprezentowała je na targach fitness w 2018 roku. Już wtedy cieszyły się ogromnym zainteresowaniem, a chęć degustacji potwierdzały długie kolejki fanów. Tak samo jak w dniu premiery, dziś batony GO ON! występują w trzech wersjach smakowych.

  • Salt Caramel

  • Vanilla Raspberry

  • Chocolate

Każdy z wyżej wymienionych smaków charakteryzuje się podobnym składem oraz wartościami odżywczymi. Jeden baton (50g) to około 200 kcal, 16.5g białka, 9g tłuszczów. oraz 10g węglowodanów. Dużym atutem batonów od Sante jest fakt, iż niska cena idzie w parze z dobrymi składnikami. Proteiny pochodzą tu z izolatu białek mleka MPI i koncentratu białka serwatkowego – świetny wybór producenta.
Do nieobecnych w składzie należy sacharoza, którą zastąpiono maltitolem, sukralozą i stewią. To właśnie dzięki nim możemy cieszyć się niską zawartością cukrów prostych. Opisując GO ON PROTEIN 33% trzeba też wspomnieć o błonniku. Około 7g w tak małym batonie to naprawdę dobry wynik. O ile zalet batony te mają wiele, to znalazła się też wada. Chodzi o dodatek mało wartościowego źródła tłuszczów, jakim jest olej palmowy.
Co więcej, etykieta nie zawiera informacji o certyfikacji RSPO. Taki brak świadczy o pozyskiwaniu oleju w sposób nieprzyjazny ekologii. Na szczęście nie występuje on tutaj w dużej ilości. Wspominaliśmy już, że batony od Sante zawierają aż siedem witamin? To witamina C, niacyna, witamina E, kwas pantotenowy, witamina B6, tiamina i witamina B12.

Smak i konsystencję GO ON PROTEIN 33% można określić jednym słowem - minimalizm. Jak dobrze wiemy, mniej nie zawsze równa się gorzej. W tym przypadku ta zasada się potwierdza. Batony nie mają wielu części i w zasadzie można mówić o dwóch głównych: polewie oraz masie białkowej. Ta pierwsza stanowi dość grubą warstwę, jest lekko krucha, waniliowa i bardzo słodka. Proteinowa część cechuje się zaś miękką, ciągnącą i delikatnie chrupiącą konsystencją. Ta chrupkość wynika z dodatku kulek sojowych oraz nasion malin w wersjiVanilla Raspberry. Klasyka pełną parą, ale za to jak smaczna!

Mimo, że batony marki GO ON! Nutrition są dostępne tylko w 3 smakach, to wyraźnie się od siebie różnią. Mamy bowiem czekoladę, słony karmel oraz połączenie wanilii z maliną. Który w naszej opinii jest najlepszy? Najbardziej polecamy mix soli z karmelem – Salt Caramel!

Podsumowanie

Ranking batonów proteinowych jest kolejnym argumentem, który potwierdza głoszoną przez nas tezę. Słodycze mogą mieć dobry skład i być jednocześnie smaczne! Każdy z wyżej wymienionych batonów zasługuje na spróbowanie. Na pierwsze miejsce najbardziej zasłużył USN Trust Crunch. Kolejne miejsca na podium należą do Grenade Carb Killa i GO ON! PROTEIN 33%. Pamiętajmy, że choć batony są proteinowe, to wciąż należą do produktów określanych jako “rekreacyjne”. Powinny zatem stanowić dodatek do dobrze zbilansowanej diety, która zaspokaja zapotrzebowanie na mikro i makroelementy.