Pau D'arco to roślina, która staje się coraz bardziej popularna wśród wielbicieli medycyny naturalnej, a co za tym idzie obserwujemy wzrost zainteresowania nią przez naukowców i badaczy. Poprzez swoje działanie zaliczane jest to roślin adaptogennych oraz immunostymulujących. Idealne połączenie na jesienno-zimowy sezon zachorowań. Chcesz poznać właściwości Pau D’arco? Zapraszamy do lektury!

Czym jest Pau D'arco?

Pau D’arco to jedna z nazw (Tabebula impetiginosa), można również odszukać ją używając nazwy Lapacho, ipe roxo lub ogólnie “herbata Inków”. Naturalnie występuje w deszczowych lasach Ameryki Środkowej i Południowej. Jest to drzewo dorastające do 6 metrów wysokości. Susz pozyskuje się z jego wewnętrznej warstwy kory.

Jej właściwości doceniły już starożytne plenienia Inków, którzy stosowali ją jako remedium praktycznie na wszystko. Najnowsze badania naukowe wskazują, iż susz z kory tego drzewa posiada szeroką listę prozdrowotnych właściwości.

Za te pozytywne cechy odpowiadają w znacznej mierze trzy związki aktywne, które badacze odkryli, mowa o: lapacholu, beta-lapacholonie i hydroksynaftochinonie. Ich działanie biologicznie aktywne skupia się przede wszystkim na walce przeciwko wirusom, bakteriom i pasożytom. Najlepiej suplement ten działa podczas zachorowań na grypę, w trakcie kuracji antybiotykowej oraz podczas zakażeń drożdżakami.

Związki aktywne w “Herbacie Inków”

W sproszkowanej korze drzewa Lapacho można odnaleźć związki aktywne - lapachol oraz betalapachol. Wykazują one działanie bakteriobójcze, wiruso i grzybobójcze. Wspierają one również ciało podczas leczenia chorób skóry oraz uszkodzeń mechanicznych. Wywar z Pau D’arco posiada również w swoim składzie:

  • potas,

  • magnez,

  • cynk,

  • fluor,

  • żelazo,

  • koenzym Q10,

  • alkaloidy,

  • kwercetyna,

  • karnasol,

  • saponiny steroidowe.

Najbardziej znane właściwości Pau D’arco

Istnieją doniesienia, iż związki aktywne odkryte w korze Lapacho bardzo szybko (już po 6 godzinach od zastosowania) docierają do komórek nowotworowych, gdzie zakłócają procesy oddychania komórkowego.

Badania Harbona i współpracowników wykazują ponadto silne właściwości immunomodulujące. Co za tym idzie, nawet niewielka dawka tych substancji stymulowała aktywność granulocytów i limfocytów. Istnieją również dowody naukowe na to, iż wyciągi z Pau D’arco mogą poprawiać zdrowie pacjentów borykających się z wrzodami cukrzycą, a nawet białaczką.

_______________

Autor: Tomasz Domoradzki