Skarb Inków - Pau D'arco
Pau D'arco to roślina, która staje się coraz bardziej popularna wśród wielbicieli medycyny naturalnej, a co za tym idzie obserwujemy wzrost zainteresowania nią przez naukowców i badaczy. Poprzez swoje działanie zaliczane jest to roślin adaptogennych oraz immunostymulujących. Idealne połączenie na jesienno-zimowy sezon zachorowań. Chcesz poznać właściwości Pau D’arco? Zapraszamy do lektury!
Czym jest Pau D'arco?
Pau D’arco to jedna z nazw (Tabebula impetiginosa), można również odszukać ją używając nazwy Lapacho, ipe roxo lub ogólnie “herbata Inków”. Naturalnie występuje w deszczowych lasach Ameryki Środkowej i Południowej. Jest to drzewo dorastające do 6 metrów wysokości. Susz pozyskuje się z jego wewnętrznej warstwy kory.
Jej właściwości doceniły już starożytne plenienia Inków, którzy stosowali ją jako remedium praktycznie na wszystko. Najnowsze badania naukowe wskazują, iż susz z kory tego drzewa posiada szeroką listę prozdrowotnych właściwości.
Za te pozytywne cechy odpowiadają w znacznej mierze trzy związki aktywne, które badacze odkryli, mowa o: lapacholu, beta-lapacholonie i hydroksynaftochinonie. Ich działanie biologicznie aktywne skupia się przede wszystkim na walce przeciwko wirusom, bakteriom i pasożytom. Najlepiej suplement ten działa podczas zachorowań na grypę, w trakcie kuracji antybiotykowej oraz podczas zakażeń drożdżakami.
Związki aktywne w “Herbacie Inków”
W sproszkowanej korze drzewa Lapacho można odnaleźć związki aktywne - lapachol oraz betalapachol. Wykazują one działanie bakteriobójcze, wiruso i grzybobójcze. Wspierają one również ciało podczas leczenia chorób skóry oraz uszkodzeń mechanicznych. Wywar z Pau D’arco posiada również w swoim składzie:
-
potas,
-
magnez,
-
cynk,
-
fluor,
-
żelazo,
-
koenzym Q10,
-
alkaloidy,
-
kwercetyna,
-
karnasol,
-
saponiny steroidowe.
Najbardziej znane właściwości Pau D’arco
Istnieją doniesienia, iż związki aktywne odkryte w korze Lapacho bardzo szybko (już po 6 godzinach od zastosowania) docierają do komórek nowotworowych, gdzie zakłócają procesy oddychania komórkowego.
Badania Harbona i współpracowników wykazują ponadto silne właściwości immunomodulujące. Co za tym idzie, nawet niewielka dawka tych substancji stymulowała aktywność granulocytów i limfocytów. Istnieją również dowody naukowe na to, iż wyciągi z Pau D’arco mogą poprawiać zdrowie pacjentów borykających się z wrzodami cukrzycą, a nawet białaczką.
_______________
Autor: Tomasz Domoradzki