Algi, do których należą spirulina oraz chlorella, to proste organizmy roślinne zawierające chlorofil. Stanowią cenny składnik w codziennej diecie, znany i stosowany szczególnie w krajach azjatyckich. Zawierają one wiele cennych aktywnych substancji, które są niezbędne do wzrostu i regeneracji komórek organizmu.

Dlaczego warto wprowadzić algi do diety?

W swoim składzie posiadają między innymi NNKT, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, pełne spektrum witamin z grupy B oraz witamny C i E. Ponadto stanowią źródło wartościowego białka w diecie wegetariańskiej.

Algom przypisuje się również szereg właściwości odmładzających i upiększających nasz wygląd, dlatego też często są wykorzystywane w branży kosmetycznej. Poprawiają gładkość oraz elastyczność skóry, działają silnie przeciwutleniająco, spowalniając procesy starzenia. Aspekty zdrowotne, w jakich algi odnajdują swoje zastosowanie, to np. obniżenie poziomu cukru we krwi oraz poziomu cholesterolu, wpływ na poprawę pamięci i koncentracji. Pomocne są także przy chorobach związanych reumatyzmem, cukrzycą czy grzybicą.

Spirulina i chlorella

Jednymi z najbardziej znanych i używanych przedstawicieli tych organizmów roślinnych są spirulina i chlorella, należą one do tzw. grupy żywności Superfoods.

Spirulina - "zielone mięso"

Spirulina to jeden z najzdrowszych i w pełni wartościowych przedstawicieli roślin, jakie są dostępne na rynku. Nazywana bywa zielonym mięsem ze względu na wysoką zawartość białka (aż 65%) o dużej wartości biologicznej oraz witaminy B12. Zawiera również szereg innych witamin takich jak: A, B, B1, B2, D, E i K.

Spirulina jest źródłem minerałów, przede wszystkim żelaza, potasu, selenu. Systematyczne stosowanie spiruliny prowadzić może do obniżenia poziomu cholesterolu, poprawy pamięci, ustabilizowania poziomu cukru we krwi oraz poprawy wzroku. Ważnym aspektem jest wpływ spiruliny na tarczycę poprzez normalizowanie przemiany jodu. Spirulina znajduje również zastosowanie u osób borykających się z chorobami alergicznymi.

Jeśli chodzi o przeciwwskazania do stosowania spiruliny, kobiety w ciąży powinny najpierw taką suplementację skonsultować z lekarzem. Podobnie w przypadku osób zażywających leki rozrzedzające krew, które również powinny zasięgnąć opinii lekarskiej ze względu na zawartość witaminy K w spirulinie.

Chlorella - kolejna warta uwagi alga

Druga z omawianych alg - chlorella - to doskonałe pożywienie, bowiem zawiera wszystkie składniki odżywcze, takie jak: białko, węglowodany, tłuszcze oraz błonnik pokarmowy, witaminy i składniki mineralne w stosunku 45% białka, 20% tłuszczu, 20% węglowodanów, 5% błonnika oraz 10% minerałów i witamin. Chlorella nana jest ze swych właściwości odtruwających.

Działa również przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Zawiera pełne spektrum witamin i składników mineralnych, a przede wszystkim znaczne ilości witamin: A, C, z grupy B, kwasu foliowego, witamin E i K oraz magnezu, potasu i wapnia. Chlorella stosowana jest często w celu wyrównania niedoborów wymienionych składników w organizmie.

Wywiera również korzystny wpływ na trawienie poprzez zwiększanie liczby pożytecznych bakterii w naszym przewodzie pokarmowym. Z tego względu wykorzystuje się ją w leczeniu zaparć i w przypadku problemów trawiennych. Podobnie jak spirulina, chlorella wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu i cukru we krwi. Znane jest jej korzystne działanie na układ oddechowy, wspomaga również walkę z alergiami, poprawia stan skóry, zwiększa poziom naturalnej energii i działa antydepresyjnie.

Przeciwwskazania do suplementacji chlorellą są podobne jak w przypadku spiruliny. Dodatkowo osoby z wrażliwym żołądkiem powinny zacząć stosowanie od małych dawek i skonsultować to z lekarzem.  

Podsumowując

Jak widać spirulina i chlorella, choć znane od wieków w krajach azjatyckich, u nas jeszcze nie są aż tak popularne. Warto mieć jednak na uwadze uzupełnienie swojej diety właśnie o te organizmy roślinne ze względu na ich wartości odżywcze, jak również wpływ na poprawę zdrowia. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do Twoich ulubionych koktajli, sałatek lub jako suplementacja w postaci tabletek.