Odporność to zdolność organizmu do ochrony przed patogenami, infekcjami i czynnikami szkodliwymi dla człowieka. Bardzo ważne jest dbanie o prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, ponieważ wpływa na zdrowie każdego innego układu organizmu. Nawet drobna infekcja, której leczenie zaniedbamy, może doprowadzić do poważniejszych konsekwencji. Dlatego warto zapobiegać, a w razie potrzeby - szybko leczyć. 

 

Aby cieszyć się pełnią zdrowia, zadbaj o zdrowy styl życia - dietę, sen i aktywność fizyczną. W razie obniżonej odporności możesz rozważyć suplementację składników wspierających układ immunologiczny



W artykule:

  • Styl życia wspierający odporność
  • Witamina D3 na odporność
  • Kwasy omega-3 
  • Antyoksydanty na odporność
  • Cynk, a odporność
  • Zadbaj o mikroflorę jelitową aby mniej chorować
  • Co suplementować na odporność?



Styl życia wspierający odporność

Aby zadbać o zdrowie, w tym o odporność, niezbędne jest odpowiednie żywienie. Dieta powinna być zbilansowana, dostarczać wszystkich niezbędnych składników. Zadbaj też o różnorodność diety. 

 

Spożywaj dużo świeżych, kolorowych warzyw i owoców, które są pełne witamin, minerałów, błonnika oraz antyoksydantów, które chronią przed infekcjami. Zadbaj o podaż źródeł chudego białka (drób, ryby, nabiał, strączki), a także tłuszczów o działaniu prozdrowotnym, głównie roślinnych.  

 

Regularna, umiarkowana aktywność fizyczna również wspiera układ odpornościowy. Jednakże, nadmierny wysiłek może mieć wręcz odwrotny efekt. 

 

Staraj się dbać o właściwą regenerację podczas snu, która jest niezbędna dla zachowania odporności. Śpij minimum 7h na dobę, aby uniknąć infekcji

 

Stres ma negatywny wpływ na działanie całego organizmu. Unikaj stresu, zwłaszcza tego długotrwałego. Staraj się ograniczyć spożycie alkoholu i palenie papierosów, które tworzą środowisko prozapalne w organizmie i osłabiają układ odpornościowy

 

Witamina D3 na odporność

Wiele badań wskazuje, że witamina D3 jest jedną z najważniejszych substancji, niezbędnych do utrzymania równowagi immunologicznej. Jest to też jedyna witamina, której suplementację zaleca się każdej osobie, mieszkającej w naszej szerokości geograficznej. Jest ona bowiem syntetyzowana przez skórę, dzięki promieniom słonecznym. Natomiast jej ilość w żywności jest niewielka. 

 

Witamina D3 jest bardzo ważna dla zachowania odporności, a także prewencji wielu chorób. Warto suplementować witaminę D3 w dawce 2000-4000 IU na dobę, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Najlepiej jednak stosować ją przez cały rok, ponieważ nasza ekspozycja na słońce, nawet latem, często jest niewystarczająca. 

 

Kwasy omega-3 

Dieta bogata w kwasy omega-3 ogranicza procesy zapalne w organizmie, chroni organizm przed zakażeniami bakteryjnymi i wieloma chorobami.

 

Wielonienasycone kwasy omega-3 mają udowodnione działanie immunomodulujące, co oznacza że powinny znaleźć się w diecie na odporność

 

Kwasy omega-3 znajdują się w tłustych rybach morskich, olejach roślinnych (olej rzepakowy, olej lniany, olej z orzechów włoskich), wielu orzechach i nasionach. Jeśli spożywasz mało tych produktów, warto rozważyć suplementację kwasów omega-3

 

Antyoksydanty na odporność

Antyoksydanty są substancjami, które pomagają chronić komórki organizmu przed uszkodzeniem spowodowanym stresem oksydacyjnym. Mogą być ważnym elementem wsparcia odporności, ponieważ pomagają w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego. 

 

Witamina C jest silnym antyoksydantem, który pomaga w walce z wolnymi rodnikami i wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego. Wyniki badań wskazują, że spożywanie witaminy C w odpowiedniej dawce skraca czas trwania infekcji i łagodzi jej objawy. Wzmacnia odporność, głównie dzięki swojemu działaniu przeciwutleniającemu. Źródła żywieniowe witaminy C to owoce cytrusowe i jagodowe, papryka, brokuły oraz natka pietruszki. 

 

Witamina A i E również mają działanie silnie antyoksydacyjne, dzięki czemu wzmacniają odporność. Poza tym, witamina A jest ważna dla zdrowia skóry i błon śluzowych, które stanowią pierwszą linię obrony przed patogenami. Źródła witaminy A to wątróbka, marchewki, bataty, szpinak i dynia. Natomiast witamina E znajduje się w olejach roślinnych, orzechach i nasionach. 

 

Flawonoidy to związki roślinne o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Można je znaleźć w wielu owocach, warzywach i ziołach. 

 

Cynk, a odporność

Cynk jest niezbędny do prawidłowej odpowiedzi immunologicznej, bierze udział w produkcji przeciwciał i wpływa na działanie komórek odpornościowych. Cynk wpływa też na zachowanie integralności błon śluzowych, które chronią organizm przed patogenami i rozwojem infekcji. 

 

Cynk jest też antyoksydantem, co oznacza że ​​pomaga chronić komórki przed uszkodzeniem spowodowanym stresem oksydacyjnym. Zmniejsza też stan zapalny organizmu. 

 

Niedobór cynku w diecie może skutkować obniżeniem odporności i większą podatnością na infekcje. Produkty bogate w cynk to mięso, pełnoziarniste zboża, a także orzechy i nasiona. 

 

Zadbaj o mikroflorę jelitową aby mniej chorować

Zdrowa mikroflora jelitowa jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Warto zadbać o korzystne dla zdrowia bakterie jelitowe, spożywając prebiotyki, czyli żywność wspierającą ich rozwój. Można również rozważyć suplementację probiotykami.

 

Udowodniono, że probiotyki zmniejszają ryzyko i czas trwania infekcji dróg oddechowych. O zdrowie jelit warto zadbać poprzez odpowiednią dietę. Powinna zawierać wystarczającą ilość błonnika, wody, a także produktów fermentowanych (kiszonki, fermentowany nabiał). 

 

Co suplementować na odporność?

Aby zadbać o odporność, przede wszystkim warto skupić się na zdrowym stylu życiu, który obejmuje dietę, aktywność fizyczną oraz dobrej jakości sen. Ważne jest, by zwrócić uwagę na podaż z dietą składników, wspierających układ odpornościowy. Należą do nich zdrowe tłuszcze, antyoksydanty (witamina A, C, E, cynk, selen, flawonoidy, itd), a także produkty korzystne dla mikroflory jelitowej. 

 

Suplementację tych składników powinieneś skonsultować z lekarzem, ponieważ ich nadmierna podaż w preparatach może wyrządzić szkody twojemu zdrowiu.

 

Suplementami, które powinniśmy stosować, aby zwiększyć odporność są witamina D3 oraz kwasy omega-3. Są to preparaty o potwierdzonym korzystnym wpływie na zdrowie człowieka. 



Źródła:

  1. Myszka M., Klinger M. (2014). Immunomodulacyjne działanie witaminy D. Postepy Hig. Med. Dosw. 68: 865-878.
  2. Peterhans E. (1997). Oxidants and Antioxidants in Viral Diseases: Disease Mechanisms and Metabolic Regulation. J. Nutr. 127, 962
  3. Zielińska-Pisklak M., Szeleszczuk Ł., Kuras M. (2013).Rola witaminy C i cynku we wspomaganiu układu odpornościowego. Lek w Polsce. 23(11).