Zdrowsze wersje fastfoodów
Czy zdrowy i smaczny fast food istnieje?
.
Fast food kojarzy nam się z jedzeniem bardzo kalorycznym, mało wartościowym, z dużą ilością soli i “niezdrowych” tłuszczy. Przy odrobinie chęci i pobudzeniu wyobraźni możemy przygotować posiłek inspirowany ulubionym fast foodem, ale w wersji bardziej korzystnej dla naszego zdrowia!
.
Oto 4 propozycje na domowy fast food, pełen smaku i wartości odżywczych:
.
-
Domowy kebab w tortilli
-
Burger z konfiturą z czerwonej cebuli i guacamole
-
Nuggetsy z frytkami i surówką colesław
-
Wysokobiałkowa pizza
1. Domowy kebab w tortilli
-
tortilla pełnoziarnista (lub dwie, jeśli ma to być większa porcja)
-
1 pierś z kurczaka (ok 200g)
-
przyprawa do gyrosa / kurczaka
-
patyczki do szaszłyków
-
2 garści posiekanej białej lub czerwonej kapusty
-
1 mała marchew
-
1 łyżka soku z cytryny
-
1 szczypta soli
-
1 łyżeczka erytrytolu lub ksylitolu
-
1 łyżka oliwy
-
1 łyżka posiekanego koperku
-
1 łyżeczka majonezu
-
1 łyżka jogurtu naturalnego
-
1 łyżka ketchupu
-
po sporej szczypcie: suszonego czosnku, soli, ziół prowansalskich, papryki słodkiej i ostrej (jeśli lubisz pikantne potrawy)
.
Przygotowanie:
-
Pokrój kurczaka na podłużne kawałki, dopraw przyprawą do gyrosa i nadziej jeden koniec każdego kawałka kurczaka tak, by mogły one zwisać w piekarniku pomiędzy szczelinami rusztu. Piecz mięso aż się zarumieni (ok. 20 minut) w 180°C.
-
Posiekaj kapustę oraz koperek, a marchew zetrzyj na drobnych oczkach na tarce. Wymieszaj warzywa z sokiem z cytryny, solą, słodzikiem i oliwą. Odstaw do lodówki na minimum godzinę. Surówkę warto przygotować wcześniej, by miała czas się “przegryźć”.
-
Sos: wymieszaj majonez z jogurtem, ketchupem i przyprawami.
-
Pogrzej tortillę przez chwilę w piekarniku lub na suchej patelni, by zmiękła.
-
Jeśli używasz dwóch tortilli, ułóż je obok siebie, tak by częściowo się pokrywały. Posmaruj tortillę sosem, ułóż surówkę oraz pokrojone na mniejsze kawałki mięso i zwiń w rolkę.
-
Możesz podgrzać gotową rolkę na suchej patelni lub grillu, jeśli taki posiadasz. Dzięki temu kebab będzie się lepiej trzymał. Możesz też zabezpieczyć jego dolną część folią aluminiową.
*Jeśli masz mało czasu, możesz kupić gotową surówkę z kapusty. Jednak wtedy sprawdź jej skład, by nie miała zbędnych dodatków oraz zbyt dużo soli i cukru. Sos: wymieszaj majonez z jogurtem, ketchupem i przyprawami.
2. Burger z konfiturą z czerwonej cebuli i guacamole
-
150 g mięsa mielonego (drobiowego lub wołowego)
-
pełnoziarnista dowolna bułka
-
½ czerwonej cebuli
-
1 łyżka oliwy
-
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
-
1 łyżeczka erytrytolu lub ksylitolu
-
sól i pieprz
-
¼ miękkiego awokado
-
kilka kropel soku z limonki
-
czosnek granulowany
-
papryka ostra
-
1 plaster dużego pomidora malinowego
-
kilka plastrów pikli z ogórków
-
dowolna sałata
-
plaster sera żółtego Piórko
.
Przygotowanie:
-
Pokrój cebulę w piórka. Usmaż ją na miękko na wolnym ogniu na oliwie, z dodatkiem słodzika, soli, pieprzu, koncentratu pomidorowego i odrobiny wody.
-
Przygotuj guacamole: rozgnieć awokado z sokiem z limonki, szczyptą czosnku, papryki ostrej i soli. Możesz dodać też odrobinę kolendry, jeśli lubisz.
-
Wymieszaj mięso z solą i pieprzem i uformuj kotleta o nieco większej średnicy od bułki. Jeśli korzystasz z mięsa drobiowego - posmaruj patelnię odrobiną oleju. Smaż kotleta na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony. Minutę przed końcem smażenia połóż ser na mięso.
-
Przekrój bułkę na pół i podgrzej na tej samej patelni, na której smażyłeś mięso.
-
Jedną część bułki posmaruj konfiturą, a drugą guacamole. Na dolną część połóż kotleta z serem, sałatę, pomidora, pikle i zamknij burgera drugą częścią bułki.
3. Nuggetsy z frytkami i surówką colesław
-
1 pierś z kurczaka (ok 200g)
-
2 łyżki mąki pełnoziarnistej
-
4 łyżki mleka
-
1 szklanka płatków kukurydzianych
-
po 1 łyżeczce papryki w proszku słodkiej i ostrej, czosnku granulowanego i soli
-
2 łyżki oliwy
-
3-4 ziemniaki
-
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
-
2 garści posiekanej białej kapusty
-
½ marchewki
-
½ jabłka
-
1 łyżeczka majonezu
-
1 łyżka jogurtu naturalnego
-
½ łyżeczki musztardy
-
kilka kropel soku z cytryny
-
erytrytol, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
-
Posiekaj kapustę, a marchewkę i jabłko zetrzyj na tarce. Dodaj majonez, jogurt, musztardę, sok z cytryny, erytrytol, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na czas przygotowania nuggetsów i frytek.
-
Pokrój kurczaka w mniejsze kawałki. Wymieszaj mleko, mąkę i połowę mieszanki przypraw. Wymieszaj powstałą masę z kawałkami kurczaka.
-
Pokrusz drobno płatki kukurydziane i obtocz nimi kurczaka. Rozłóż na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i skrop 1 łyżką oliwy lub oliwą w sprayu.
-
Ziemniaki pokrój w słupki, opłukaj w zimnej wodzie ze skrobi i osusz. Następnie wymieszaj z pozostałą połową mieszanki przypraw, 1 łyżką oliwy i mąką kukurydzianą.
-
Piecz nuggetsy razem z frytkami w piekarniku w 200°C przez 15-20 minut aż będą rumiane.
*Jeśli masz mało czasu, możesz kupić gotową surówkę dobrej jakości lub zjeść posiłek z dowolnymi warzywami
4. Wysokobiałkowa pizza
-
1 opakowanie serka wiejskiego light (200g)
-
1 jajko
-
4 łyżki mąki (ok. 50g)
-
sól, czosnek i zioła prowansalskie
-
3g proszku do pieczenia
-
4 łyżki passaty pomidorowej
-
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
-
4 plastry wędliny drobiowej
-
3 plastry sera Piórko
-
½ kulki mozzarelli light
-
rukola
-
opcjonalnie: oliwki / pomidorki koktajlowe / pieczarki
.
Przygotowanie:
-
Odlej śmietankę z serka wiejskiego i połącz dokładnie z jajkiem, mąką, proszkiem i solą. Rozprowadź masę na papierze do pieczenia.
-
Przygotuj sos: wymieszaj passatę z koncentratem, odrobiną soli, czosnku i ziół prowansalskich.
-
Piecz w 200°C przez 10 minut, po czym wyjmij z piekarnika, posmaruj sosem, ułóż wędlinę, sery i opcjonalne dodatki. Zapiekaj jeszcze 7-10 minut.
-
Po upieczeniu pokrój pizzę na trójkąty i dodaj rukolę.