Suplement diety będzie działał tylko wtedy, gdy zostanie wchłonięty przez organizm, tak więc to właśnie biodostępność jest kluczowym parametrem podczas wyboru odpowiedniego suplementu, który przyniesie oczekiwane korzyści dla organizmu.

Biodostępność jest miarą tego, jak dużo substancji jest w stanie dostać się do krwiobiegu i dotrzeć do miejsca docelowego. Zależy ona od absorpcji, czyli tego, ile nasz organizm jest w stanie przyjąć danego składnika, jak i wydalania, czyli ilości substancji, której organizm się pozbędzie np. wraz z moczem.

Czy biodostępność suplementów jest istotna?

Ile witamin i minerałów przyswajamy? Dietetycy doskonale zdają sobie sprawę z wagi biodostępności. Kiedy spożywamy posiłek, jest on trawiony przez nasz układ pokarmowy. Potrzebne składniki odżywcze są następnie wchłaniane do krwiobiegu i są albo magazynowane, albo wykorzystywane przez komórki organizmu. Niestety, z uwagi na to, że organizm nie jest doskonale wydajny, nie wszystkie cząsteczki składników odżywczych zostają wchłonięte: niektóre z nich ulegają zniszczeniu w żołądku i jelitach, niektóre są wydalane z ustroju, a niektóre po prostu nie trafiają do komórek.

Makroskładniki odżywcze, takie jak węglowodany i tłuszcze, są wysoce biodostępne i organizm nie ma problemu z ich metabolizowaniem i przyswajaniem, ale korzystne mikroskładniki odżywcze, witaminy i minerały, które powszechnie możemy dostać również jako suplementy, mogą być czasami trudniej przyswajalne przez organizm.

Czy można zwiększyć biodostępność?

Podanie substancji bezpośrednio do krwiobiegu (np. poprzez kroplówkę) gwarantuje, że jej działanie będzie w pełni skuteczne. W tym przypadku mamy do czynienia z 100% biodostępnością. W ostatnich latach coraz bardziej popularne stają się wlewy witaminowe. Dostarczanie witamin i minerałów w ten sposób z całą pewnością jest skuteczne, jednak wymaga o wiele więcej czasu, zaangażowania i pieniędzy, niż wybór suplementu w formie tabletki, kapsułki lub kropli.

Inne metody, jak np. doustne przyjmowanie tabletek, są mniej inwazyjne, ale też mniej skuteczne. Na przykład kwas żołądkowy może zniszczyć korzystne substancje, zanim dotrą one do krwiobiegu lub zaburzenia jelitowe, takie jak zapalenie jelit, mogą spowodować, że substancje te nie zostaną wchłonięte przez organizm. Na szczęście poznaliśmy sposoby, które pozwalają na zwiększenie biodostępności suplementów. Poszczególne składniki odżywcze powinny być przyjmowane w odpowiedni sposób, aby organizm mógł wykorzystać je w jak najlepszy sposób.

Jak zwiększyć biodostępność suplementów?

Suplementy diety mogą być sposobem na uzupełnienie spożycia mikroskładników odżywczych w codziennej diecie. Jednak niestety nie wystarczy samo zażycie suplementu. Mikroelementy wciąż muszą dotrzeć do krwiobiegu i zostać wchłonięte przez organizm. Wybór suplementu o wysokiej biodostępności zwiększa szanse na to, że Twój organizm przyjmie niezbędne składniki odżywcze i zapewni Ci zdrowie. Z tego względu zawsze warto kupować suplementy w sprawdzonych sklepach i zwracać uwagę na ich skład.

Co wpływa na biodostępność suplementów diety?

Na biodostępność w suplementach może mieć wpływ wiele czynników, w tym:

  • Formuła suplementu - niektóre formy składników odżywczych są lepiej wchłaniane niż inne. Dlatego właśnie warto sprawdzać składy produktów - suplement, suplementowi nierówny.
  • Sposób podawania - w niektórych przypadkach kapsułki są bardziej skuteczne niż tabletki.
  • Skład posiłku - składniki odżywcze rozpuszczalne w tłuszczach, takie jak witaminy A, D, E i K organizm może przyswoić jedynie w obecności tłuszczów, dlatego ich biodostępność będzie najlepsza w ich towarzystwie. Natomiast wchłanianie żelaza będzie zaburzone podczas łączenia suplementu z kawą czy herbatą.
  • Interakcje z innymi substancjami w Twoim organizmie - suplementy wapnia utrudniają wchłanianie żelaza, dlatego ważne jest, aby odczekać dwie godziny pomiędzy przyjmowaniem wapnia i żelaza.
  • Zdrowie przewodu pokarmowego - słabe wydzielanie kwasu żołądkowego wpływa na wchłanianie witaminy B12. Stan zapalny jelit może wpływać na wchłanianie składników odżywczych, takich jak foliany.

_________________

Autor: Katarzyna Szafraniec