Jod jest pierwiastkiem, który wchodzi w skład hormonów tarczycy, takich jak T3 i T4 . Jego podaż w diecie jest ważna, szczególnie u osób zmagających się z niedoczynnością tarczycy, czyli niedoborem powyższych hormonów. Prawidłowo działająca tarczyca jest bardzo ważna przez swój wpływ na metabolizm wszystkich makroskładników, samopoczucie, bilans wody w organizmie oraz funkcjonowanie układów rozrodczego, pokarmowego i krążenia. Jednym ze sposobów na podniesienie ich poziomu jest podawanie suplementów zawierających jod.

Organiczne znaczy lepsze?

W przypadku wielu mikroelementów formy organiczne, czyli te, których nazwy kończą się na -nian, takie jak cytrynian czy glicynian, posiadają wyższą przyswajalność. W przypadku jodu jednak to formy nieorganiczne wchłaniają się nieznacznie lepiej – jod z jodku potasu przyswaja się w ok. 95% a organiczne formy takie jak kelp w około 80%.

Oczywiście suplementacja obu będzie skutkować znacznym wzrostem tego pierwiastka w naszym ciele, jednak to jod nieorganiczny jest lepiej wychwytywany przez tarczycę w celu produkcji hormonów.

Solgar Morszczyn - 200µg jodu z jodku potasu pochodzenia naturalnego

Wpływ jodu na niedoczynność tarczycy

Istnieją przypadki, w których niedoczynność tarczycy leczy się podawaniem jodu. Takie leczenie jest wprowadzane, kiedy zbyt niska aktywność tarczycy jest wywołana niedoborem tego pierwiastka. Da się to łatwo sprawdzić – zbadać ilość jodu w moczu, ponieważ jest on metabolizowany i wydalany przez nerki.

W takim wypadku podawanie go może znacząco poprawić sytuację. Zdecydowanie zalecane jest oznaczenie ilości jodu w moczu przed suplementacją, gdyż zbyt duże jego stężenie może między innymi doprowadzić do chorób autoimmunologicznych, takich jak Hashimoto.

Dawkowanie jodu

Zdrowa podaż jodu w diecie to około 150µg. Dla kobiet w ciąży jest to 250µg, a podczas laktacji 290µg. Przy uzupełnianiu niedoborów w niedoczynność tarczycy można czasowo podnieść tę ilość do 300-400µg. Maksymalna bezpieczna dzienna dawka jodu według WHO wynosi 600µg.

Now Foods Kelp – 150 µg jodu pochodzenia naturalnego

Podsumowując – jod jest pierwiastkiem kluczowym do prawidłowego funkcjonowania tarczycy i można nim leczyć niedoczynność tego organu. Robiąc to koniecznym jest jednak używanie odpowiednich dawek, aby nie doprowadzić do nadmiernego wydzielania TSH i w konsekwencji nadczynności.

Zdecydowanie zalecane jest oznaczenie ilości jodu w moczu aby suplementacja była w dobrana do potrzeb konkretnej osoby i przez to najskuteczniejsza.

Bibliografia:

  1. Clark, MD, Clifford D.; Bassett, MD, Bertram; Burge, MD, Mark R. (2003). EFFECTS OF KELP SUPPLEMENTATION ON THYROID FUNCTION IN EUTHYROID SUBJECTS. Endocrine Practice, 9(5), 363–369. doi:10.4158/EP.9.5.363 

  2. Aakre, Inger; Tveito Evensen, Lidunn; Kjellevold, Marian; Dahl, Lisbeth; Henjum, Sigrun; Alexander, Jan; Madsen, Lise; Markhus, Maria Wik (2020). Iodine Status and Thyroid Function in a Group of Seaweed Consumers in Norway. Nutrients, 12(11), 3483–. doi:10.3390/nu12113483 

  3. Aquaron, Robert & Delange, François & Marchal, Pascal & Vincent, Lognone & Ninane, Leon. (2002). Bioavailability of seaweed iodine in human beings. Cellular and molecular biology (Noisy-le-Grand, France). 48. 563-9.

_________________

Autor: Szymon Żuk