Curry z tofu
Dzisiaj w wersji na słono - przepis na przepyszne curry z tofu! Wersja vege, idealna na obiad! Uwielbiamy orientalne smaki, a to curry baaardzo przypadło nam do gustu... Jest dużo mniej kaloryczne niż klasyczne curry, dlatego koniecznie wypróbujcie ten przepis na dzisiejszy obiad!
Potrzebne składniki (na jedną porcję):
- 80ml mleczka kokosowego light
- 120g papryki (żółta i czerwona)
- 100g cukini
- 45g marchewki
- 40g korzenia pietruszki
- 50g tofu naturalnego
- przyprawy: 2 łyżeczki curry, 3/4 łyżeczki słodkiej papryki, szczypta gałki muszkatołowej, 1/3 łyżeczki soli, szczypta pieprzu, 1/3 łyżeczki czosnku
- około 200ml wody
Sposób przygotowania:
- marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w cienkie paseczki
- podsmażamy na niewielkiej ilości na oliwie w sprayu
- kroimy paprykę w paski i cukinię w półksiężyce
- dodajemy na patelnię i całość podsmażamy około 5 min - aż warzywa lekko zmiękną
- tofu kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię do warzyw
- podlewamy wodą, dodajemy mleczko kokosowe i mieszamy do połączenia
- dodajemy wszystkie przyprawy i zmniejszamy ogień
- przykrywamy pokrywką i dusimy razem około 10min - opcjonalnie możecie podlać jeszcze wodą lub mleczkiem kokosowym jeśli za dużo odparuje
Gotowe! Podajemy z ryżem (najlepiej jaśminowym).
Autorką przepisu jest Weronika Śliwańska