Starasz się ograniczać słodycze, bo chcesz jeść bardziej zdrowo? A może chcesz schudnąć? Decydując się na rezygnację ze słodyczy, może brakować ci ulubionych słodyczy. To całkowicie normalne. Na szczęście nie musisz rezygnować ze smacznych deserów. Wystarczy, że przygotujesz je w bardziej “odchudzonej” wersji, bardziej wartościowej i z większą ilością białka. Dzięki temu, będziesz mógł mieć deser na jeden z posiłków w ciągu dnia! Zapewni ci sytość i zaspokoi ochotę na słodycze. Czy nie brzmi to cudownie? 

 

W artykule:

  1. Wysokobiałkowe tiramisu
  2. Malinowa chmurka
  3. Sernik biała czekolada
  4. Brownie z fasolą
  5. Drożdżówki z owocami

 

1. Wysokobiałkowe ekspresowe tiramisu

 

  • ok 8 biszkoptów bez cukru
  • ½ kostki twarogu chudego (ok. 125 g)
  • 1 opakowanie skyru waniliowego (ok. 150 g)
  • ½ szklanki wody
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka kakao bez cukru

 

Przygotowanie:

  1. Rozpuść kawę w wodzie (nie musi być gorąca). Namocz połowę biszkoptów w kawie i ułóż na dnie małego pojemnika.
  2. Zblenduj twaróg ze skyrem. Wylej połowę masy na biszkopty.
  3. Ułóż drugą warstwę namoczonych w kawie biszkoptów i wylej na nie resztę masy.
  4. Posyp kakao na wierzch. 

 

2. Malinowa chmurka

 

spód:

  • 200 g mąki pełnoziarnistej (np orkiszowej)
  • 75 g zimnego masła 60% tłuszczu
  • 2 żółtka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki pudru z erytrytolu

 

malinowa warstwa:

  • 50 g mrożonych malin
  • 1 opakowanie galaretki malinowej (najlepiej bez cukru, wtedy dodać 2 łyżki erytrytolu lub innego słodzika) 
  • 300 ml wody

 

masa:

  • 300 g skyra naturalnego
  • 30 g waniliowej odżywki 
  • 1 płaska łyżka żelatyny
  • 5 łyżek wody
  • 20 ml mleka
  • opcjonalnie trochę słodzika

 

beza:

  • 2 białka
  • 4 łyżki pudru z erytrytolu
  • ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej 

 

Przygotowanie:

  1. Zagnieć składniki na kruchy spód i wyłóż nim tortownicę. Nakłuj i schłódź przez 30 minut w lodówce, po czym piecz w 180℃ przez ok. 20 minut. Wystudź. 
  2. Beza: Ubij białka na sztywno z dodatkiem słodzika. Pod koniec dodaj też mąkę. Wyłóż na blachę w kształcie okręgu wielkości tortownicy. Piecz w 150℃ przez 90 minut. Po tym czasie zostaw bezę w piekarniku do całkowitego wystygnięcia. 
  3. Rozpuść galaretkę we wrzątku. Ostudź i dodaj mrożone maliny (przed samym wyłożeniem galaretki bo masa szybko tężeje po dodaniu malin). Wylej galaretkę na upieczony i ostudzony spód i wstaw do lodówki aż całkowicie stężeje.
  4. Masa: Rozpuść żelatynę w ciepłej wodzie. Resztę składników dokładnie wymieszaj. Dodaj ostudzoną żelatynę i wymieszaj. Wylej masę na stężałą galaretkę i schowaj ciasto do lodówki. 
  5. Na koniec dodaj bezę na wierzch i gotowe!

 

3. Niskokaloryczny sernik biała czekolada

 

spód:

  • 100 g daktyli
  • 70 g mąki owsianej (lub zmielonych płatków owsianych)
  • 20 g masła orzechowego

 

masa serowa:

  • 250 g twarogu chudego
  • 170 g skyru naturalnego (+ 1 łyżeczka do kremu)
  • 1 jajko
  • 25 g odżywki białkowej o smaku białej czekolady (+10 g do kremu)
  • 20 g budyniu śmietankowego
  • erytrytol lub inny słodzik do smaku
  • dowolne owoce (maliny, truskawki, borówki..)

  

Przygotowanie:

  1. Namocz daktyle we wrzątku przez ok.10 minut. Zblenduj razem wszystkie składniki na spód i wyłóż dno tortownicy (ok. 20 cm średnicy) lub keksówkę. Piecz w 180℃ przez ok. 10 minut.
  2. Ugotuj budyń, jak podano w instrukcji na opakowaniu. 
  3. ⅔ budyniu zblenduj z twarogiem, odżywką, jogurtem, jajkiem i słodzikiem. Wylej na podpieczony spód i piecz w kąpieli wodnej przez 30 minut w 160℃.
  4. Po upieczeniu i ostudzeniu wstaw ciasto na noc do lodówki.
  5. ⅓ pozostałego budyniu wymieszaj z 10 g odżywki, 1 łyżeczką jogurtu i erytrytolem.
  6. Posmaruj ciasto kremem i udekoruj owocami. 

 

4. Brownie z fasolą

 

(forma 12x12cm)

 

ciasto:

  • 260 g czerwonej fasoli konserwowej
  • 80 g banana
  • 100 g białek jaj (lub 1 całe duże jajo)
  • 15 g kakao
  • erytrytol do smaku
  • 5 g proszku do pieczenia

 

polewa:

  • 2 paski gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 3 łyżki mleka

 

Przygotowanie:

  1. Opłucz fasolę i zblenduj z resztą składników na ciasto. Wylej masę do formy i piecz w 180℃ przez ok.45 minut.
  2. Rozpuść czekoladę i polej nią gotowe ciasto.
  3. Masło orzechowe wymieszaj energicznie z mlekiem, tak by powstał jednolity sos i polej nim również ciasto. 

5. Drożdżówki z owocami

ciasto:

  • 2 szklanki (260 g) mąki pszennej
  • 80 g masła 60% tłuszczu
  • 5 g drożdży instant
  • 60 ml mleka
  • 70 g erytrytolu
  • spora szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka jogurtu

 

nadzienie:

  • ok. 500 g owoców (jagody, maliny, truskawki, borówki..) 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek erytrytolu (do słodkich owoców np borówek dodaj mniej słodziku)

 

kruszonka:

  • 100 g mąki pszennej
  • 60 g erytrytolu
  • 50 g zimnego masła 60% tłuszczu
  • jajko z odrobiną mleka

 

Przygotowanie:

  1. Rozpuść masło i ostudź. Połącz wszystkie składniki na ciasto i wyrabiaj ok. 10 minut. Przykryj i odstaw na minimum 1,5h do wyrośnięcia. 
  2. Wymieszaj owoce z mąką i słodzikiem.
  3. Podziel ciasto na 8-9 równych części, rozwałkuj i nadziewaj owocami. Przydatna może być miseczka, w którą możesz włożyć placek ciasta i faszerować w ten sposób. Zaklejaj dokładnie i odkładaj na blaszkę zlepieniem do dołu.
  4. Odstaw do wyrośnięcia jeszcze na godzinę.
  5. Przygotuj kruszonkę: wymieszaj składniki palcami aż powstanie kruszonka i odstaw do lodówki.
  6. Przed pieczeniem posmaruj drożdżówki jajkiem i posyp kruszonką.
  7. Piecz w 200℃ przez 20-25 minut.