Fit zamienniki popularnych deserów
Starasz się ograniczać słodycze, bo chcesz jeść bardziej zdrowo? A może chcesz schudnąć? Decydując się na rezygnację ze słodyczy, może brakować ci ulubionych słodyczy. To całkowicie normalne. Na szczęście nie musisz rezygnować ze smacznych deserów. Wystarczy, że przygotujesz je w bardziej “odchudzonej” wersji, bardziej wartościowej i z większą ilością białka. Dzięki temu, będziesz mógł mieć deser na jeden z posiłków w ciągu dnia! Zapewni ci sytość i zaspokoi ochotę na słodycze. Czy nie brzmi to cudownie?
W artykule:
- Wysokobiałkowe tiramisu
- Malinowa chmurka
- Sernik biała czekolada
- Brownie z fasolą
- Drożdżówki z owocami
1. Wysokobiałkowe ekspresowe tiramisu
- ok 8 biszkoptów bez cukru
- ½ kostki twarogu chudego (ok. 125 g)
- 1 opakowanie skyru waniliowego (ok. 150 g)
- ½ szklanki wody
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka kakao bez cukru
Przygotowanie:
- Rozpuść kawę w wodzie (nie musi być gorąca). Namocz połowę biszkoptów w kawie i ułóż na dnie małego pojemnika.
- Zblenduj twaróg ze skyrem. Wylej połowę masy na biszkopty.
- Ułóż drugą warstwę namoczonych w kawie biszkoptów i wylej na nie resztę masy.
- Posyp kakao na wierzch.
2. Malinowa chmurka
spód:
- 200 g mąki pełnoziarnistej (np orkiszowej)
- 75 g zimnego masła 60% tłuszczu
- 2 żółtka
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki pudru z erytrytolu
malinowa warstwa:
- 50 g mrożonych malin
- 1 opakowanie galaretki malinowej (najlepiej bez cukru, wtedy dodać 2 łyżki erytrytolu lub innego słodzika)
- 300 ml wody
masa:
- 300 g skyra naturalnego
- 30 g waniliowej odżywki
- 1 płaska łyżka żelatyny
- 5 łyżek wody
- 20 ml mleka
- opcjonalnie trochę słodzika
beza:
- 2 białka
- 4 łyżki pudru z erytrytolu
- ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
- Zagnieć składniki na kruchy spód i wyłóż nim tortownicę. Nakłuj i schłódź przez 30 minut w lodówce, po czym piecz w 180℃ przez ok. 20 minut. Wystudź.
- Beza: Ubij białka na sztywno z dodatkiem słodzika. Pod koniec dodaj też mąkę. Wyłóż na blachę w kształcie okręgu wielkości tortownicy. Piecz w 150℃ przez 90 minut. Po tym czasie zostaw bezę w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
- Rozpuść galaretkę we wrzątku. Ostudź i dodaj mrożone maliny (przed samym wyłożeniem galaretki bo masa szybko tężeje po dodaniu malin). Wylej galaretkę na upieczony i ostudzony spód i wstaw do lodówki aż całkowicie stężeje.
- Masa: Rozpuść żelatynę w ciepłej wodzie. Resztę składników dokładnie wymieszaj. Dodaj ostudzoną żelatynę i wymieszaj. Wylej masę na stężałą galaretkę i schowaj ciasto do lodówki.
- Na koniec dodaj bezę na wierzch i gotowe!
3. Niskokaloryczny sernik biała czekolada
spód:
- 100 g daktyli
- 70 g mąki owsianej (lub zmielonych płatków owsianych)
- 20 g masła orzechowego
masa serowa:
- 250 g twarogu chudego
- 170 g skyru naturalnego (+ 1 łyżeczka do kremu)
- 1 jajko
- 25 g odżywki białkowej o smaku białej czekolady (+10 g do kremu)
- 20 g budyniu śmietankowego
- erytrytol lub inny słodzik do smaku
- dowolne owoce (maliny, truskawki, borówki..)
Przygotowanie:
- Namocz daktyle we wrzątku przez ok.10 minut. Zblenduj razem wszystkie składniki na spód i wyłóż dno tortownicy (ok. 20 cm średnicy) lub keksówkę. Piecz w 180℃ przez ok. 10 minut.
- Ugotuj budyń, jak podano w instrukcji na opakowaniu.
- ⅔ budyniu zblenduj z twarogiem, odżywką, jogurtem, jajkiem i słodzikiem. Wylej na podpieczony spód i piecz w kąpieli wodnej przez 30 minut w 160℃.
- Po upieczeniu i ostudzeniu wstaw ciasto na noc do lodówki.
- ⅓ pozostałego budyniu wymieszaj z 10 g odżywki, 1 łyżeczką jogurtu i erytrytolem.
- Posmaruj ciasto kremem i udekoruj owocami.
4. Brownie z fasolą
(forma 12x12cm)
ciasto:
- 260 g czerwonej fasoli konserwowej
- 80 g banana
- 100 g białek jaj (lub 1 całe duże jajo)
- 15 g kakao
- erytrytol do smaku
- 5 g proszku do pieczenia
polewa:
- 2 paski gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła orzechowego
- 3 łyżki mleka
Przygotowanie:
- Opłucz fasolę i zblenduj z resztą składników na ciasto. Wylej masę do formy i piecz w 180℃ przez ok.45 minut.
- Rozpuść czekoladę i polej nią gotowe ciasto.
- Masło orzechowe wymieszaj energicznie z mlekiem, tak by powstał jednolity sos i polej nim również ciasto.
5. Drożdżówki z owocami
ciasto:
- 2 szklanki (260 g) mąki pszennej
- 80 g masła 60% tłuszczu
- 5 g drożdży instant
- 60 ml mleka
- 70 g erytrytolu
- spora szczypta soli
- 1 jajko
- 1 łyżka jogurtu
nadzienie:
- ok. 500 g owoców (jagody, maliny, truskawki, borówki..)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek erytrytolu (do słodkich owoców np borówek dodaj mniej słodziku)
kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 60 g erytrytolu
- 50 g zimnego masła 60% tłuszczu
- jajko z odrobiną mleka
Przygotowanie:
- Rozpuść masło i ostudź. Połącz wszystkie składniki na ciasto i wyrabiaj ok. 10 minut. Przykryj i odstaw na minimum 1,5h do wyrośnięcia.
- Wymieszaj owoce z mąką i słodzikiem.
- Podziel ciasto na 8-9 równych części, rozwałkuj i nadziewaj owocami. Przydatna może być miseczka, w którą możesz włożyć placek ciasta i faszerować w ten sposób. Zaklejaj dokładnie i odkładaj na blaszkę zlepieniem do dołu.
- Odstaw do wyrośnięcia jeszcze na godzinę.
- Przygotuj kruszonkę: wymieszaj składniki palcami aż powstanie kruszonka i odstaw do lodówki.
- Przed pieczeniem posmaruj drożdżówki jajkiem i posyp kruszonką.
- Piecz w 200℃ przez 20-25 minut.