W poprzedniej części tej serii zostały przedstawione korzyści z jedzenia śniadań oraz w skrócie opisane zasady komponowania zdrowego śniadania. Znajdziesz tam również 5 przepisów na pyszne, szybkie i zdrowe posiłki na rozpoczęcie dnia.

>>> Część 1 artykułu <<<

 

W tym artykule znajdziesz kolejną dawkę przepisów na prawidłowo zbilansowane, smaczne śniadania.

 

W artykule:

  • Szakszuka z grzankami czosnkowymi
  • Korzenna owsianka z karmelizowaną gruszką
  • Kanapki z pastą jajeczną z tuńczykiem
  • Croissant na słodko-słono
  • Tortilla śniadaniowa z jajecznicą

 

Szakszuka z grzankami czosnkowymi

  • 2 jajka
  • ½ puszki pomidorów
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • ⅓ papryki
  • ⅓ cukinii
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • 3 łyżeczki oliwy
  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego 
  • czosnek w proszku
  • 1 plaster sera żółtego lub odrobina startego 

 

Przygotowanie:

  1. Pokrój w kostkę wszystkie warzywa i podsmaż na 1 łyżeczce oliwy. 
  2. Dodaj pomidory z puszki do warzyw i duś przez kilka minut aż zmiękną. Przypraw solą, pieprzem i ziołami. 
  3. Zrób miejsce na jajka w sosie i wbij je. Przykryj pokrywką i duś na wolnym ogniu aż białko się zetnie. 
  4. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200°C. Skrop resztą oliwy kromki chleba, posyp czosnkiem w proszku i dodaj ser na wierzch (po pół plastra). Zapiekaj około 5 minut aż ser się rozpuści a pieczywo będzie chrupkie.
  5. Wyłóż szakszukę na talerz i opcjonalnie posyp szczypiorkiem. Zjedz z grzankami.

 

Korzenna owsianka z karmelizowaną gruszką

  • 50g płatków owsianych 
  • 150ml mleka 
  • kardamon, cynamon, sól
  • krople słodzące o smaku piernika lub erytrytol
  • 1 opakowanie skyru waniliowego
  • 1 gruszka
  • 1 łyżeczka miodu
  • kilka orzechów włoskich

 

Przygotowanie:

  1. Gotuj płatki na mleku aż owsianka zgęstnieje, dodaj słodzik, cynamon, kardamon i szczyptę soli. 
  2. Pokrój gruszkę w kostkę i upraż na patelni z dodatkiem miodu i odrobiny cynamonu. Podgrzewaj aż gruszka zmięknie. 
  3. Przełóż owsiankę do miseczki, dodaj skyr, karmelizowaną gruszkę i posiekane orzechy. 

* Jeśli masz mało czasu - możesz dodać surową gruszkę, lub inny owoc.

 

Kanapki z pastą jajeczną z tuńczykiem

  • 3 kromki pełnoziarnistego chleba
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka majonezu o obniżonej kaloryczności 
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 mała puszka tuńczyka w sosie własnym
  • pieprz
  • ogórek kiszony

 

Przygotowanie:

  1. Ugotuj jajka na twardo. 
  2. Obierz i rozgnieć jajka, a tuńczyka odsącz z zalewy. 
  3. Wymieszaj tuńczyka z jajkami, pieprzem, majonezem i szczypiorkiem. 
  4. Posmaruj chleb pastą i dodaj plastry kiszonego ogórka. 

 

Croissant na słodko-słono 

  • 1 croissant
  • 1 jajko
  • odrobina oleju
  • rukola 
  • kilka plastrów ogórka
  • 1 łyżka serka śmietankowego
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżeczka frużeliny / dżemu bez dodatku cukru
  • ½ banana

 

Przygotowanie:

  1. Usmaż jajko sadzone, a croissanta przekrój na pół. Będą z tego dwie kanapki - jedna na słodko, a druga na słono.
  2. Jedną część pieczywa posmaruj serkiem śmietankowym, połóż rukolę, jajko i plastry ogórka.
  3. Drugą część posmaruj masłem orzechowym, frużeliną i dodaj pokrojonego w plastry banana.

 

Tortilla śniadaniowa z jajecznicą

  • 1 tortilla pełnoziarnista
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżka dowolnego hummusu
  • 3 plastry chudej wędliny drobiowej
  • garść miksu sałat
  • ulubione warzywa (pomidorki koktajlowe, ogórek, papryka..)

 

Przygotowanie

  1. Usmaż jajka na oliwie na jajecznicę.
  2. Posmaruj tortillę hummusem, dodaj szynkę, jajecznicę, pokrojone warzywa, sałatę i zwiń. Smacznego!