Pomysły na zdrowe i szybkie śniadania część 2
W poprzedniej części tej serii zostały przedstawione korzyści z jedzenia śniadań oraz w skrócie opisane zasady komponowania zdrowego śniadania. Znajdziesz tam również 5 przepisów na pyszne, szybkie i zdrowe posiłki na rozpoczęcie dnia.
W tym artykule znajdziesz kolejną dawkę przepisów na prawidłowo zbilansowane, smaczne śniadania.
W artykule:
- Szakszuka z grzankami czosnkowymi
- Korzenna owsianka z karmelizowaną gruszką
- Kanapki z pastą jajeczną z tuńczykiem
- Croissant na słodko-słono
- Tortilla śniadaniowa z jajecznicą
Szakszuka z grzankami czosnkowymi
- 2 jajka
- ½ puszki pomidorów
- ½ cebuli
- 2 ząbki czosnku
- ⅓ papryki
- ⅓ cukinii
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- 3 łyżeczki oliwy
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego
- czosnek w proszku
- 1 plaster sera żółtego lub odrobina startego
Przygotowanie:
- Pokrój w kostkę wszystkie warzywa i podsmaż na 1 łyżeczce oliwy.
- Dodaj pomidory z puszki do warzyw i duś przez kilka minut aż zmiękną. Przypraw solą, pieprzem i ziołami.
- Zrób miejsce na jajka w sosie i wbij je. Przykryj pokrywką i duś na wolnym ogniu aż białko się zetnie.
- W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200°C. Skrop resztą oliwy kromki chleba, posyp czosnkiem w proszku i dodaj ser na wierzch (po pół plastra). Zapiekaj około 5 minut aż ser się rozpuści a pieczywo będzie chrupkie.
- Wyłóż szakszukę na talerz i opcjonalnie posyp szczypiorkiem. Zjedz z grzankami.
Korzenna owsianka z karmelizowaną gruszką
- 50g płatków owsianych
- 150ml mleka
- kardamon, cynamon, sól
- krople słodzące o smaku piernika lub erytrytol
- 1 opakowanie skyru waniliowego
- 1 gruszka
- 1 łyżeczka miodu
- kilka orzechów włoskich
Przygotowanie:
- Gotuj płatki na mleku aż owsianka zgęstnieje, dodaj słodzik, cynamon, kardamon i szczyptę soli.
- Pokrój gruszkę w kostkę i upraż na patelni z dodatkiem miodu i odrobiny cynamonu. Podgrzewaj aż gruszka zmięknie.
- Przełóż owsiankę do miseczki, dodaj skyr, karmelizowaną gruszkę i posiekane orzechy.
* Jeśli masz mało czasu - możesz dodać surową gruszkę, lub inny owoc.
Kanapki z pastą jajeczną z tuńczykiem
- 3 kromki pełnoziarnistego chleba
- 2 jajka
- 1 łyżeczka majonezu o obniżonej kaloryczności
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 mała puszka tuńczyka w sosie własnym
- pieprz
- ogórek kiszony
Przygotowanie:
- Ugotuj jajka na twardo.
- Obierz i rozgnieć jajka, a tuńczyka odsącz z zalewy.
- Wymieszaj tuńczyka z jajkami, pieprzem, majonezem i szczypiorkiem.
- Posmaruj chleb pastą i dodaj plastry kiszonego ogórka.
Croissant na słodko-słono
- 1 croissant
- 1 jajko
- odrobina oleju
- rukola
- kilka plastrów ogórka
- 1 łyżka serka śmietankowego
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżeczka frużeliny / dżemu bez dodatku cukru
- ½ banana
Przygotowanie:
- Usmaż jajko sadzone, a croissanta przekrój na pół. Będą z tego dwie kanapki - jedna na słodko, a druga na słono.
- Jedną część pieczywa posmaruj serkiem śmietankowym, połóż rukolę, jajko i plastry ogórka.
- Drugą część posmaruj masłem orzechowym, frużeliną i dodaj pokrojonego w plastry banana.
Tortilla śniadaniowa z jajecznicą
- 1 tortilla pełnoziarnista
- 2 jajka
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżka dowolnego hummusu
- 3 plastry chudej wędliny drobiowej
- garść miksu sałat
- ulubione warzywa (pomidorki koktajlowe, ogórek, papryka..)
Przygotowanie:
- Usmaż jajka na oliwie na jajecznicę.
- Posmaruj tortillę hummusem, dodaj szynkę, jajecznicę, pokrojone warzywa, sałatę i zwiń. Smacznego!