Smaki dzieciństwa? Uwielbiamy je odtwarzać, dlatego dzisiaj mamy dla Was przepis - klasyk. Pamiętacie cukierki Mister Ron? No to dzisiaj mamy dla Was przepis na jednoporcjowy deser w stylu Mister Ron. Sprawdźcie sami! Potrzebne składniki jak zawsze podlinkujemy Wam na końcu wpisu :)

Potrzebne składniki:

  • 40g budyniu śmietankowego (jedno opakowanie)
  • 400ml mleka (tu 0.5%)
  • 1 białko jaja
  • 10g śmietan-fixu
  • 100g truskawek
  • erytrytol
  • 10g kakao

Sposób przygotowania:

  • 300ml mleka podgrzewamy w garnku
  • w pozostałych 100ml mleka rozpuszczamy budyń i dolewamy do reszty mleka, dosładzamy i gotujemy do zgęstnienia
  • białko ubijamy na sztywną pianę (ze szczyptą soli)
  • truskawki kroimy w mniejsza kostkę
  • zagotowany budyń lekko studzimy i dzielimy na dwie równe części
  • do jednej części budyniu dodajemy 5g fixu i ubite białko, mieszamy
  • wylewamy pierwszą warstwę do pojemnika
  • do drugiej części dodajemy pokrojone truskawki i 5g fixu , miksujemy (mikser spokojnie poradzi sobie z rozdrobnieniem truskawek, miksujemy do momentu aż truskawki połączą się w jednolita masę z budyniem)
  • drugą warstwę wylewamy na pierwszą (pamiętajcie, że pierwsza musi najpierw zgęstnieć - na czas miksowania drugiej masy wstawcie pierwszą do lodówki i powinna już w tym czasie się "ściągnąć")
  • zostawiamy w lodówce do zgęstnienia
  • na koniec robimy polewę czekoladową - do 10g kakao dolewamy około 30ml wrzątku i mieszamy, dosładzamy i wylewamy na górę deseru

Gotowe!

Autorką przepisu jest Weronika Śliwańska