Deser Mister Ron
Smaki dzieciństwa? Uwielbiamy je odtwarzać, dlatego dzisiaj mamy dla Was przepis - klasyk. Pamiętacie cukierki Mister Ron? No to dzisiaj mamy dla Was przepis na jednoporcjowy deser w stylu Mister Ron. Sprawdźcie sami! Potrzebne składniki jak zawsze podlinkujemy Wam na końcu wpisu :)
Potrzebne składniki:
- 40g budyniu śmietankowego (jedno opakowanie)
- 400ml mleka (tu 0.5%)
- 1 białko jaja
- 10g śmietan-fixu
- 100g truskawek
- erytrytol
- 10g kakao
Sposób przygotowania:
- 300ml mleka podgrzewamy w garnku
- w pozostałych 100ml mleka rozpuszczamy budyń i dolewamy do reszty mleka, dosładzamy i gotujemy do zgęstnienia
- białko ubijamy na sztywną pianę (ze szczyptą soli)
- truskawki kroimy w mniejsza kostkę
- zagotowany budyń lekko studzimy i dzielimy na dwie równe części
- do jednej części budyniu dodajemy 5g fixu i ubite białko, mieszamy
- wylewamy pierwszą warstwę do pojemnika
- do drugiej części dodajemy pokrojone truskawki i 5g fixu , miksujemy (mikser spokojnie poradzi sobie z rozdrobnieniem truskawek, miksujemy do momentu aż truskawki połączą się w jednolita masę z budyniem)
- drugą warstwę wylewamy na pierwszą (pamiętajcie, że pierwsza musi najpierw zgęstnieć - na czas miksowania drugiej masy wstawcie pierwszą do lodówki i powinna już w tym czasie się "ściągnąć")
- zostawiamy w lodówce do zgęstnienia
- na koniec robimy polewę czekoladową - do 10g kakao dolewamy około 30ml wrzątku i mieszamy, dosładzamy i wylewamy na górę deseru
Gotowe!
Autorką przepisu jest Weronika Śliwańska