Wasz lubiony dodatek do wody, bolero, znalazł zupełnie nowe zastosowanie! Mamy dla Was nowy przepis - pyszny, kremowy i kilkuwarstwowy deser ze słodką galaretką... totalnie bez cukru! Mocno schłodzony najlepiej sprawdzi się na nadchodzące upały... Sprawdźcie sami! A potrzebne składniki jak zawsze załączamy na końcu przepisu!

Składniki i przygotowanie warstwy pierwszej:

  1. W wodzie rozpuszczamy bolero, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy (aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny)
  2. Wylewamy na dno pojemnika
  3. Zostawiamy do stężenia

Składniki i przygotowanie warstwy drugiej:

  • nektarynka 100g (oczywiście można wybrać inny owoc)
  • kakao 10g
  • ok. 50ml wrzątku + erytrytol
  1. Erytrytol rozpuszczamy we wrzątku
  2. Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy
  3. Owoc kroimy w kostkę i wykładamy na stężałą galaretkę, następnie wylewamy polewę z kakao

Składniki i przygotowanie warstwy trzeciej:

  • skyr naturalny (150g, jedno opakowanie)
  • białko jaja
  • 2 łyżki erytrytolu
  • szczypta soli
  1. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę
  2. Dodajemy skyr i erytrytol, miksujemy do połączenia i wylewamy na owoce z czekoladą

...i gotowe! Całość ma jedynie 218 kcal, a w tym: 31g białka, 1g tłuszczu, 21g węglowodanów

Autorką przepisu jest Weronika Śliwańska