Najlepsze substancje na obniżenie apetytu
Wiele osób zastanawia się nad tym, jak obniżyć apetyt. Poza podstawami takimi jak picie odpowiedniej ilości wody, spożycie błonnika i odpowiednia podaż białka, jest jeszcze suplementacja. Substancji, które mogą być pomocne w kontroli apetytu na rynku jest bardzo dużo. Sprawdź, które suplementy są dobre na zahamowanie apetytu.
-
Gymnemma Sylvestre
-
Glukomannan
-
Kozieradka
-
Berberyna
Gymnemma sylvestre
Gymnemma sylvestre (in. Gurmar), poza dobrze udokumentowanym wpływem na gospodarkę cukrową w organizmie, może być przydatne jako środek pomagający walczyć z nadwagą i otyłością. Związki w roślinie (kwasy gymnemowe) pomagają ograniczyć chęć na pojadanie słodkości. Dzieje się tak dzięki obniżeniu smaku słodkiego i gorzkiego (blokada receptora smaku), dzięki czemu możemy ograniczyć samą ochotę i ilość spożywanych słodkich pokarmów.
Kwas gymnemowy może także ograniczyć wchłanianie cukru do krwi dzięki wcześniejszemu wiązaniu się z tym kwasem. Gymnema także ogranicza wchłanianie samego tłuszczu do organizmu. U osób z cukrzycą prowadzi do zmniejszenia ilości przyjmowanych farmaceutyków i leków.
Glukomannan
Jest bardzo skutecznym w procesie odchudzania i kontroli wagi rozpuszczalnym włóknem pokarmowym. Jego żelowa i lepka konsystencja pomaga wiązać skutecznie kwasy tłuszczowe w żołądku oraz ominąć trawienie. Włókno te w dalszej drodze dostaje się do dalszego odcinka układu pokarmowego (okrężnicy). Glukomannan zapewnia dobrą kontrolę apetytu dzięki czemu łatwiej kontrolować ilość przyjmowanego pokarmu. Dobroczynny wpływ glukomannanu zauważalny jest również dzięki odpowiedniej regulacji poziomu lipidów (zmniejsza cholesterol całkowity oraz frakcję LDL) oraz poziomu cukru we krwi. Spożywając ten rodzaj błonnika należy pamiętać o dostarczenia odpowiedniej ilości wody, dzięki czemu zachowany zostanie komfort pracy układu pokarmowego.
Kozieradka
Nasiona kozieradki zawierają prawie 50% błonnika (przeważnie formę nierozpuszczalną). Poza tą formą błonnika zawarty jest również błonnik rozpuszczalny – glukomannan. Dzięki kozieradce odczuwalne jest zmniejszenie apetytu i poprawa sytości. W wyniku spożycia tej przyprawy / rośliny dochodzi do obniżenia poziomu cukru we krwi, redukcji poziomu cholesterolu. W mechanizmie działania występuje również spowolnienie tempa opróżniania żołądka, co opóźnia wchłanianie węglowodanów i tłuszczów oraz poprawia sytość.
Berberyna
W berberynie występują substancje tj. Berberis aristata i Berberis acquiforlium w formie alkaloidów, które pomagają ograniczyć wydzielanie leptyny. Jest to hormon apetytu dzięki czemu osoby suplementujące berberynę łatwiej kontrolują łaknienie. Pozytywny wpływ berberyny w procesie kontroli wagi związany jest również z polepszeniem funkcjonowania gospodarki cukrowej (pomaga regulować poziom cukru we krwi), dzięki czemu łatwiej kontrolować ilość przyjmowanych w ciągu dnia kalorii.
____________________
Autor: Łukasz Jaśkiewicz