BATON ALA TWIX
Co powiecie na fit wersję popularnego batona TWIX? Jeśli są tutaj fani tej słodkości, to zapraszamy do skorzystania z tego przepisu!
Składniki warstwa jasna:
- 50 g TARGROCH Orzechy Nerkowca 1000g
- 1-2 łyżeczki płynnego miodu
- 1/2 łyżeczki żelatyny + 3 łyżeczki wody
Sposób przygotowania:
- Orzechy mielimy na mąkę, dodajemy miód, sól i mieszamy
- Żelatynę rozpuszczamy i studzimy, następnie dodajemy do masy orzechowej i dokładnie mieszamy całość
- Wkładamy do malutkiego pojemnika wyłożonego folią lub papierem do pieczenia, odstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciemnej masy
Składniki warstwa ciemna:
- 50 g suszonych daktyli
- 1/2 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki wody
Sposób przygotowania:
- Daktyle zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na około 20 minut
- Następnie odcedzamy i blendujemy daktyle na gładką masę
- Żelatynę rozpuszczamy i studzimy, dodajemy do masy daktylowej i dokładnie mieszamy
- Masę wykładamy na warstwę jasną i ponownie wstawiamy do lodówki do zastygnięcia obu mas
- Zastygnięte masy kroimy na kawałki w kształcie batonów. Oblewamy gorzką czekoladą i ponownie odstawiamy do lodówki do zastygnięcia czekolady
Smacznego :)
Autor: Natalia Jurkian