Co powiecie na fit wersję popularnego batona TWIX? Jeśli są tutaj fani tej słodkości, to zapraszamy do skorzystania z tego przepisu!

 

Składniki warstwa jasna:

 

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy mielimy na mąkę, dodajemy miód, sól i mieszamy
  2. Żelatynę rozpuszczamy i studzimy, następnie dodajemy do masy orzechowej i dokładnie mieszamy całość
  3. Wkładamy do malutkiego pojemnika wyłożonego folią lub papierem do pieczenia, odstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciemnej masy

 

Składniki warstwa ciemna:

  •        50 g suszonych daktyli
  •        1/2 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki wody

 

Sposób przygotowania:

  1. Daktyle zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na około 20 minut
  2. Następnie odcedzamy i blendujemy daktyle na gładką masę
  3. Żelatynę rozpuszczamy i studzimy, dodajemy do masy daktylowej i dokładnie mieszamy
  4. Masę wykładamy na warstwę jasną i ponownie wstawiamy do lodówki do zastygnięcia obu mas
  5. Zastygnięte masy kroimy na kawałki w kształcie batonów. Oblewamy gorzką czekoladą i ponownie odstawiamy do lodówki do zastygnięcia czekolady

 

Smacznego :)

 

Autor: Natalia Jurkian