Fit przepis na jednoporcjowe ciasto stracciatella
Fit przepis na jednoporcjowe ciasto stracciatella – kalorie
410kcal B: 34g T: 14g W:35g
Fit przepis na jednoporcjowe ciasto stracciatella – składniki
· 150g skyra naturalnego
· budyń śmietankowy/waniliowy bez cukru
· czekolada 5-10g (w tym przypadku gorzka, ale można użyć swojej ulubionej)
· 100ml mleka
· 20g mąki lub płatków owsianych
· 1 jajko
· 10g kakao w proszku
· ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
· dowolny słodzik
Fit przepis na jednoporcjowe ciasto stracciatella – przygotowanie
Krem stracciatella
1. Proszek budyniowy rozrobić w mleku, przelać do rondelka i zagotować.
2. Do skyra dodać słodzik i dobrze wymieszać.
3. Gdy budyń zaczyna gęstnieć, zmniejszyć ogień i dodać wcześniej osłodzony jogurt. Mieszać do połączenia.
4. Gotowy krem śmietankowy odstawić do ostudzenia a następnie włożyć do lodówki na czas przygotowania biszkoptu.
Biszkopt z mikrofali
1. Białko oddzielić od żółtka, dodać szczyptę soli i wbić na sztywną pianę. Po ubiciu dodać 3 krople aromatu karmelowego (może być inny słodzik) i chwilę miksować.
2. W przypadku posiadania płatków owsianych, zmielić na mąkę.
3. Do ubitych białek dodać mąkę, proszek do pieczenia, żółtko i 5 gramów kakao. Delikatnie zamieszać, a po połączeniu się składników, przełożyć do pojemnika i włożyć do mikrofali na 1-1,5 minuty aby ciasto się „upiekło”.
Dodatek – sos czekoladowy
1. Czekoladę pokruszyć na drobne kawałki i dodać do dobrze ostudzonego kremu śmietanowego.
2. Na upieczone ciasto wyłożyć krem i polać sosem czekoladowym.
Jednoporcjowe ciasto stracciatella – pyszny deser
Oto prosty przepis na łatwe w przyrządzeniu fit jednoporcjowe ciasto stracciatella. Niezbędne fit produkty znajdziecie w naszym sklepie. Smacznego!
Przepis i zdjęcie autorstwa Zuzanny Zwolińskiej