Fit przepis na jednoporcjowe ciasto stracciatella – kalorie

410kcal B: 34g T: 14g W:35g

Fit przepis na jednoporcjowe ciasto stracciatella – składniki

·       150g skyra naturalnego

·       budyń śmietankowy/waniliowy bez cukru

·       czekolada 5-10g (w tym przypadku gorzka, ale można użyć swojej ulubionej)

·       100ml mleka

·       20g mąki lub płatków owsianych

·       1 jajko

·       10g kakao w proszku

·       ¼ łyżeczki proszku do pieczenia

·       dowolny słodzik

Fit przepis na jednoporcjowe ciasto stracciatella – przygotowanie

Krem stracciatella

1.     Proszek budyniowy rozrobić w mleku, przelać do rondelka i zagotować.

2.     Do skyra dodać słodzik i dobrze wymieszać.

3.     Gdy budyń zaczyna gęstnieć, zmniejszyć ogień i dodać wcześniej osłodzony jogurt. Mieszać do połączenia.

4.     Gotowy krem śmietankowy odstawić do ostudzenia a następnie włożyć do lodówki na czas przygotowania biszkoptu.

Biszkopt z mikrofali

1.     Białko oddzielić od żółtka, dodać szczyptę soli i wbić na sztywną pianę. Po ubiciu dodać 3 krople aromatu karmelowego (może być inny słodzik) i chwilę miksować.

2.     W przypadku posiadania płatków owsianych, zmielić na mąkę.

3.     Do ubitych białek dodać mąkę, proszek do pieczenia, żółtko i 5 gramów kakao. Delikatnie zamieszać, a po połączeniu się składników, przełożyć do pojemnika i włożyć do mikrofali na 1-1,5 minuty aby ciasto się „upiekło”.

Dodatek – sos czekoladowy

1.     Czekoladę pokruszyć na drobne kawałki i dodać do dobrze ostudzonego kremu śmietanowego.

2.     Na upieczone ciasto wyłożyć krem i polać sosem czekoladowym.

Jednoporcjowe ciasto stracciatella  – pyszny deser

 

Oto prosty przepis na łatwe w przyrządzeniu fit jednoporcjowe ciasto stracciatella. Niezbędne fit produkty znajdziecie w naszym sklepie. Smacznego!

 

Przepis i zdjęcie autorstwa Zuzanny Zwolińskiej