Fit przepis na ciasto czekoladowe z budyniem – kalorie

Makro 1/8 kawałków: 175kcal B:10 T:5 W:22

Fit przepis na ciasto czekoladowe z budyniem – składniki

Ciasto:

  • 2 duże dojrzałe gruszki, razem około 280g
  • mąka gryczana 120g
  • 2 jajka
  • 40g odżywki białkowej o smaku czekoladowym
  • kakao 20g
  • olej/oliwa 20g
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • coś do posłodzenia (np. erytrytol lub słodzik w tabletkach. Ilość dobieracie pod siebie)

Budyń:

  • mleko 450ml (0.5%)
  • budyń toffee/krówkowy (opakowanie 40g)
  • żelatyna 7g
  • słodzidło
  • gorąca woda do rozpuszczenia żelatyny 50-70ml

 

Fit przepis na ciasto czekoladowe z budyniem –przygotowanie

  1. składniki na ciasto blendujemy na gładka masę i wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia
  2. pieczemy około 20-25 min w 180 stopniach (do suchego patyczka)
  3. gotowe ciasto studzimy, następnie odcinamy górę tak, aby była równa powierzchnia
  4. budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu (dosładzamy według uznania)
  5. żelatynę dokładnie(!) rozpuszczamy
  6. rozrobioną żelatynę dolewamy do budyniu i mieszamy (będzie mniej gesty po dolaniu ale stężeje)
  7. spód ciasta zostawiamy w formie
  8. wylewamy gotowy budyń
  9. posypujemy reszta pokruszonego ciasta i wstawiamy do lodówki aż budyń stężeje

Ciasto czekoladowe z budyniem- pyszny deser

Oto prosty przepis na łatwe w przygotowaniu fit ciasto czekoladowe z budyniem. Niezbędne fit produkty znajdziecie w naszym sklepie. Smacznego!

 

Przepis i zdjęcia autorstwa Weroniki Śliwańskiej