Fit przepis na jednoporcjowy break bar
Fit przepis na jednoporcjowy break bar – kalorie:
442kcal 35B 16T 37W
Fit przepis na jednoporcjowy break bar- składniki:
Kruche ciastko:
- jajko
- 25g margaryny
- 70g erytrytolu
- 40g mąki – w tym przypadku mąka pszenna
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 3g kakao
Czekoladowa masa:
- 150g skyru naturalnego
- 4g kakao
- białko jaja
- 4g śmietanfixu
- słodzidło - rozpuszczony w małej ilości wody słodzik (w ok 10-15ml), erytrytol lub aromat o Funky Flavors o smaku czekoladowej trufli. Pamiętajcie, żeby ilość dobrać pod siebie bo każdy ma inny poziom słodkości
Fit przepis na jednoporcjowy break bar- przygotowanie:
Kruche ciastko:
- piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
- masło miksujemy z jajkiem
- dodajemy erytrytol i całość ucieramy około minuty
- do napowietrzonej masy wrzucamy mąkę, proszek do pieczenia i miksujemy aż się połączy
- formujemy dwa kwadraty na papierze do pieczenia
- pieczemy Ok 8-10 min w 180 stopniach
- po upieczeniu wykładamy ostrożnie żeby przestygły
Ciastka najpierw są miękkie, dlatego trzeba uważać przy przekładaniu. Po ostygnięciu robią się kruche.
Czekoladowa masa:
- białko ubijamy ze szczypta soli na sztywna piane
- dodajemy skyr, śmietanfix, kakao, słodzidło i mieszamy aż składniki się połączą
- opcja z gumą ksantanową - wszystko robimy tak jak powyżej, na koniec dodajemy 100ml wody i około 3-5g gumy, następnie całość miksujemy do uzyskania konsystencji puddingu
- jedną część przestudzonego ciacha kładziemy na dno i lekko nawilżamy 2-3 łyżkami mleka
- wylewamy krem i ponownie to samo robimy z drugim ciachem
- ponownie nasączamy 2-3 łyżkami mleka
Jednoporcjowy break bar- pyszny deser.
Oto prosty przepis na jednoporcjowy break bar. Niezbędne fit produkty znajdziecie w naszym sklepie. Smacznego!
Przepis i zdjęcie autorstwa Weroniki Śliwańskiej