JOGURTOWE BUŁECZKI Z TWAROGIEM
Lubicie drożdżówki? Mamy dla was szybki i łatwy przepis na pyszne domowe fit bułeczki. Spróbujcie!
Składniki na ciasto:
- 1 jajko
- 150 g skyr naturalny
- 8 g proszku do pieczenia
- 30 g mąki ryżowej
- 270 g mąki orkiszowej jasnej
- około 70 g wybranego słodzika zmielonego na puder
Masa twarogowa:
- 500 g chudego twarogu
- 2 żółtka
- wybrany słodzik w postaci pudru-ilość wedle uznania :)
Sposób przygotowania:
- Nasze składniki na ciasto zagniatamy razem aż do uzyskania jednolitej masy
- Następnie formujemy płaskie, dość cienkie placuszki
- Układamy placuszki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika.
- Pieczemy 10 min w 180 stopniach (ciasto dosyć mocno wyrośnie, więc pamiętajmy żeby przygotować możliwie jak najcieńsze placuszki)
- W międzyczasie przygotowujemy masę twarogową. Mieszamy dokładnie nasz twaróg z cukrem i żółtkami
- Nasze upieczone ciasto wypełniamy masą twarogową i wstawiamy ponownie do piekarnika na 15 min
Z podanych proporcji wyjdzie nam 10 bułeczek. Smacznego :)
Autor: Natalian Jurkian