Lubicie drożdżówki? Mamy dla was szybki i łatwy przepis na pyszne domowe fit bułeczki. Spróbujcie!

 

Składniki na ciasto:

  •        1 jajko
  •        150 g skyr naturalny
  •        8 g proszku do pieczenia
  •        30 g mąki ryżowej
  •        270 g mąki orkiszowej jasnej
  •        około 70 g wybranego słodzika zmielonego na puder

 

Masa twarogowa:

  •        500 g chudego twarogu
  •        2 żółtka
  •        wybrany słodzik w postaci pudru-ilość wedle uznania :)

 

Sposób przygotowania:

  1. Nasze składniki na ciasto zagniatamy razem aż do uzyskania jednolitej masy
  2. Następnie formujemy płaskie, dość cienkie placuszki
  3. Układamy placuszki  na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika.
  4. Pieczemy 10 min w 180 stopniach (ciasto dosyć mocno wyrośnie, więc pamiętajmy żeby przygotować możliwie jak najcieńsze placuszki)
  5. W międzyczasie przygotowujemy masę twarogową. Mieszamy dokładnie nasz twaróg z cukrem i żółtkami
  6. Nasze upieczone ciasto wypełniamy masą twarogową i wstawiamy ponownie do piekarnika na 15 min

 

Z podanych proporcji wyjdzie nam 10 bułeczek. Smacznego :)

 

Autor: Natalian Jurkian