Kolejny świetny przepisy na proste i wysokobiałkowe śniadanie. Spróbujcie koniecznie, jeśli lubicie połączenie jabłka z cynamonem. Smacznego!

 

Składniki:

  •        jajko
  •        duże jabłko (170-220g)
  •        50-70 ml mleka/wody/napoju roślinnego (w zależności jak dużo wody puści jabłko i jaka będzie masa)
  •        2 łyżki TARGROCH Erytrytol 1000g lub innego słodzidła
  •        30g mąki
  •        30g odżywki białkowej
  •        pół łyżeczki proszku do pieczenia
  •        cynamon
  •        masło orzechowe-do posmarowania placuszków

 

Zwróćmy uwagę na konsystencję naszej masy. Nie może być zbyt płynna, bo plaszuki nam nie wyjdą.  Starte jabłka puszczą trochę soku, więc nie możemy przesadzać z ilością mleka.

 

Sposób przygotowania:

  1. Jabłko ścieramy na tarce o średnich oczkach
  2. Dodajemy mleko, słodzidło, suche składniki  i dokładnie mieszamy
  3. Na lekko natłuszczonej patelni, smażymy z obu stron aż nabiorą złotego koloru
  4. Gotowe placuszki smarujemy masłem orzechowym i gotowe :)

 

Autor: Weronika Śliwańska