ORKISZOWE BROWNIE
Nawet na diecie możemy cieszyć się naszymi ulubionymi słodyczami. Mocno czekoladowe brownie dla wszystkich, którzy nie mogą żyć bez czekolady. Spróbujcie!
Składniki:
- 3 jajka
- 100g TARGROCH Mąka Orkiszowa Razowa 1000g
- 120g TARGROCH Erytrytol 1000g
- 250g ugotowanego buraka
- tabliczka gorzkiej czekolady RED Czekolada Ekstra Gorzka 60% Kakao o zmniejszonej zawartości kalorii 100g
- 45g masła lub margaryny
- 30g kakao
- 60 ml mleka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder z erytrytolu do posypania
Pamiętajmy, że erytrytol nie jest tak słodki jak zwykły cukier. W trakcie przygotowania spróbujcie masy, czy jest wystarczająco słodka.
Sposób przygotowania:
- W garnuszku, rozpuszczamy na małym ogniu czekoladę z mlekiem i masłem
- Do blendera wrzucamy buraka oraz jajka, następnie blendujemy na gładka masę
- Dodajemy lekko przestudzoną czekoladę i ponownie blendujemy
- Łączymy mąkę z kakao, dodajemy proszek do pieczenia i erytrytol, wsypujemy do płynnej masy i mieszamy
- Wszystko wylewamy do foremki (25cmx12cm) wyłożonej papierem do pieczenia
- Pieczemy w 200-190 stopniach przez około 25 min
- Na koniec posypujemy naszym cukrem pudrem i gotowe!
Autor: Weronika Śliwańska