Brownie na śniadanie? Czemu nie! Idealny przepis dla tych, którzy potrzebują trochę słodyczy o poranku :)

 

Składniki na ciasto:

  •        jajko
  •        2 łyżki TARGROCH Erytrytol 1000g (lub innego słodzidła)
  •        100g ugotowanego i startego buraka
  •        35ml mleka/napoju roślinnego
  •        30g mąki orkiszowej
  •        15g kakao
  •        mała łyżeczka oleju (3g)
  •        łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  •        serek skyr lub inny jogurt
  •        30ml wody lub mleka
  •        cukier wedle uznania

 

Pamiętajmy, że erytrytol nie jest tak słodki jak zwykły cukier. W trakcie przygotowania spróbujcie masy, czy jest wystarczająco słodka.

Możemy użyć również innej mąki. Najgorzej sprawdzi się kokosowa, ciasto może wyjść za kruche.

 

Sposób przygotowania:

  1. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni
  2. Buraka ścieramy na tarce o średnich oczkach
  3. Łączymy nasze suche składniki z mokrymi, dodajemy buraka i dokładnie mieszamy
  4. Przekładamy do naczynka żaroodpornego i pieczemy przez 15-20 min
  5. W oddzielnym naczynku łączymy ze sobą jogurt z wodą lub mlekiem, słodzimy
  6. Upieczone brownie polewamy naszym kremem i gotowe

 

 

Autor: Weronika Śliwańska