ŚNIADANIOWE BROWNIE Z KREMEM
Brownie na śniadanie? Czemu nie! Idealny przepis dla tych, którzy potrzebują trochę słodyczy o poranku :)
Składniki na ciasto:
- jajko
- 2 łyżki TARGROCH Erytrytol 1000g (lub innego słodzidła)
- 100g ugotowanego i startego buraka
- 35ml mleka/napoju roślinnego
- 30g mąki orkiszowej
- 15g kakao
- mała łyżeczka oleju (3g)
- łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- serek skyr lub inny jogurt
- 30ml wody lub mleka
- cukier wedle uznania
Pamiętajmy, że erytrytol nie jest tak słodki jak zwykły cukier. W trakcie przygotowania spróbujcie masy, czy jest wystarczająco słodka.
Możemy użyć również innej mąki. Najgorzej sprawdzi się kokosowa, ciasto może wyjść za kruche.
Sposób przygotowania:
- Nastawiamy piekarnik na 200 stopni
- Buraka ścieramy na tarce o średnich oczkach
- Łączymy nasze suche składniki z mokrymi, dodajemy buraka i dokładnie mieszamy
- Przekładamy do naczynka żaroodpornego i pieczemy przez 15-20 min
- W oddzielnym naczynku łączymy ze sobą jogurt z wodą lub mlekiem, słodzimy
- Upieczone brownie polewamy naszym kremem i gotowe
Autor: Weronika Śliwańska