Z wielu powodów warto jeść sezonowe rośliny, czyli te które naturalnie występują w danym okresie. Takie owoce i warzywa charakteryzują się dużą wartością odżywczą. Sezonowe produkty zwykle są też tańsze, ale również smaczniejsze

 

Owoce i warzywa, na które jest sezon wiosną to m.in. rabarbar, pomidory, ogórki, sałaty (rukola, szpinak), botwinka, rzodkiewka, wiśnie, czerwone porzeczki, szparagi, cebula dymka, czy ziemniaki. 

 

W artykule:

  • Sałatka z rukolą i tortellini
  • Polski wiosenny obiad w nowoczesnym wydaniu
  • Szpinakowe naleśniki z łososiem
  • Kremowe pomidorowe curry z kurczakiem i ziemniakami

 

Sałatka z rukolą i tortellini               

Sałatki to świetny pomysł na przemycenie dużej ilości świeżych warzyw i owoców, pełnych witamin, minerałów i antyoksydantów. Można je robić każdą porą roku z sezonowych składników. Są świeże, lekkie i mogą być bardzo sycące, jeśli są odpowiednio zbilansowane. Poniższa sałatka do takich należy. Jest to przepis na jedną dużą porcję. 

 

Składniki:

  • duża garść rukoli
  • 200 g tortellini ze szpinakiem i ricottą (lub inny smak)
  • ½ kulki mozzarelli light (ok. 60g)
  • 3 suszone pomidory
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • sos: po 1 płaskiej łyżeczce musztardy, soku z cytryny, miodu, majonezu i oliwy

 

Przygotowanie:

  1. Ugotuj tortellini zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Podpraż nasiona słonecznika na suchej patelni.
  3. Pokrój w kostkę mozzarellę i suszone pomidory, a pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
  4. Wymieszaj składniki na sos. 
  5. Umieść wszystkie składniki w dużej misce, polej sosem i wymieszaj. 

Polski wiosenny obiad w nowoczesnym wydaniu

Młode ziemniaki z jajkiem sadzonym i mizerią - brzmi znajomo, prawda? W poniższym przepisie poznasz inną wersję klasycznych ziemniaków z jajkiem sadzonym, bardziej nowoczesną dzięki dodatkowi świeżych szparagów.

 

Składniki:

  • szparagi (ok 5 sztuk na porcję)
  • 2 jajka
  • oliwa
  • dowolna ilość ziemniaków (ok 3-4 średnie na porcję)
  • przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, sól, czosnek i zioła prowansalskie
  • opcjonalnie: parmezan

 

Przygotowanie:

  1. Wyszoruj i osusz ziemniaki. Ugotuj do miękkości w całości lub przekrojone na pół jeśli są duże. 
  2. Ugotowane ziemniaki przełóż na blaszkę i zgnieć na płasko przy pomocy np. talerza / kubka. Posmaruj oliwą i posyp mieszanką przypraw oraz opcjonalnie parmezanem.
  3. Piecz w 220°C przez ok 20 minut (aż się zarumienią).
  4. Szparagi umyj, odłam twarde końcówki i gotuj przez ok. 3 minuty w osolonej wodzie.
  5. Ugotowane szparagi posmaruj oliwą i zgrilluj lub podsmaż na patelni z dodatkiem soli.
  6. Usmaż jajka sadzone na oliwie i podaj z ziemniakami oraz szparagami. 

 

Szpinakowe naleśniki z łososiem

Naleśniki z dodatkiem szpinaku, czyli sezonowego, wiosennego składnika to idealny sposób na przemycenie porcji wartościowego produktu, np. w diecie niejadka. Szpinak jest niewyczuwalny, a jest bardzo cennym składnikiem diety i dodaje pięknego koloru naleśnikom. 

 

Składniki:

  • 1 jajko
  • 80 g mąki pszennej  
  • 30 g świeżego szpinaku
  • 60 ml wody
  • 80 ml mleka
  • olej do smażenia
  • serek bieluch lub philadelphia light
  • ok 150 g łososia pieczonego
  • kilka rzodkiewek
  • koperek

 

Przygotowanie:

  1. Zblenduj jajko, mąkę, szpinak, mleko i wodę. Usmaż naleśniki z odrobinie oleju.
  2. Użyj gotowego łososia pieczonego lub upiecz samodzielnie.
  3. Posmaruj naleśniki (2-3 sztuki) serkiem, dodaj rozdrobnionego łososia, posiekany koperek i pokrojone w plastry rzodkiewki i zwiń / złóż naleśniki.

 

Kremowe pomidorowe curry z kurczakiem i ziemniakami

Curry to danie, które można zrobić z wykorzystaniem prawie każdego warzywa, mleczka kokosowego i mnóstwa przypraw. Jest pyszne, rozgrzewające i sycące, ale wciąż lekkie. Dzięki tej pysznej potrawie można dostarczyć wiele cennych produktów, w tym niezwykle prozdrowotnych przypraw i ziół.

 

Składniki

  • 100 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 większy ziemniak
  • 2 duże pomidory (lub ½ puszki pomidorów)
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g świeżego szpinaku
  • 100 ml mleczka kokosowego light
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • gotowa przyprawa curry, sól, papryka ostra i słodka

 

Przygotowanie:

  1. Obierz ziemniaka i marchew, umyj i pokrój w kostkę. Ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
  2. Pomidory pokrój w kostkę (możesz obrać, ale nie musisz). Możesz użyć też pomidorów z puszki. 
  3. Pokrój kurczaka w kostkę, przypraw solą i papryką. Usmaż razem z cebulą i czosnkiem (pokrojonymi w kostkę). 
  4. Na patelnię dodaj też pomidory, szpinak, przyprawy do smaku, koncentrat pomidorowy oraz ziemniaka z marchewką. Dodaj też ¼ szklanki wody. Duś przez kilka minut.
  5. Pod koniec dodaj mleczko kokosowe i podgrzej. Możesz podawać z kolendrą lub natką pietruszki.