Z wielu powodów warto jeść sezonowe rośliny, czyli te które naturalnie występują w danym okresie. Takie owoce i warzywa charakteryzują się dużą wartością odżywczą. Sezonowe produkty zwykle są też tańsze, ale również smaczniejsze

 

Owoce i warzywa, na które jest sezon wiosną to m.in. rabarbar, pomidory, ogórki, sałaty (rukola, szpinak), botwinka, rzodkiewka, wiśnie, czerwone porzeczki, szparagi, cebula dymka, czy ziemniaki. 

 

W artykule:

  • Sałatka z rukolą i tortellini
  • Polski wiosenny obiad w nowoczesnym wydaniu
  • Szpinakowe naleśniki z łososiem
  • Kremowe pomidorowe curry z kurczakiem i ziemniakami

 

Sałatka z rukolą i tortellini               

Sałatki to świetny pomysł na przemycenie dużej ilości świeżych warzyw i owoców, pełnych witamin, minerałów i antyoksydantów. Można je robić każdą porą roku z sezonowych składników. Są świeże, lekkie i mogą być bardzo sycące, jeśli są odpowiednio zbilansowane. Poniższa sałatka do takich należy. Jest to przepis na jedną dużą porcję.