Przepisy na wiosenne lekkie obiady
Z wielu powodów warto jeść sezonowe rośliny, czyli te które naturalnie występują w danym okresie. Takie owoce i warzywa charakteryzują się dużą wartością odżywczą. Sezonowe produkty zwykle są też tańsze, ale również smaczniejsze.
Owoce i warzywa, na które jest sezon wiosną to m.in. rabarbar, pomidory, ogórki, sałaty (rukola, szpinak), botwinka, rzodkiewka, wiśnie, czerwone porzeczki, szparagi, cebula dymka, czy ziemniaki.
W artykule:
- Sałatka z rukolą i tortellini
- Polski wiosenny obiad w nowoczesnym wydaniu
- Szpinakowe naleśniki z łososiem
- Kremowe pomidorowe curry z kurczakiem i ziemniakami
Sałatka z rukolą i tortellini
Sałatki to świetny pomysł na przemycenie dużej ilości świeżych warzyw i owoców, pełnych witamin, minerałów i antyoksydantów. Można je robić każdą porą roku z sezonowych składników. Są świeże, lekkie i mogą być bardzo sycące, jeśli są odpowiednio zbilansowane. Poniższa sałatka do takich należy. Jest to przepis na jedną dużą porcję.
Składniki:
- duża garść rukoli
- 200 g tortellini ze szpinakiem i ricottą (lub inny smak)
- ½ kulki mozzarelli light (ok. 60g)
- 3 suszone pomidory
- garść pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka nasion słonecznika
- sos: po 1 płaskiej łyżeczce musztardy, soku z cytryny, miodu, majonezu i oliwy
Przygotowanie:
- Ugotuj tortellini zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Podpraż nasiona słonecznika na suchej patelni.
- Pokrój w kostkę mozzarellę i suszone pomidory, a pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
- Wymieszaj składniki na sos.
- Umieść wszystkie składniki w dużej misce, polej sosem i wymieszaj.
Polski wiosenny obiad w nowoczesnym wydaniu
Młode ziemniaki z jajkiem sadzonym i mizerią - brzmi znajomo, prawda? W poniższym przepisie poznasz inną wersję klasycznych ziemniaków z jajkiem sadzonym, bardziej nowoczesną dzięki dodatkowi świeżych szparagów.
Składniki:
- szparagi (ok 5 sztuk na porcję)
- 2 jajka
- oliwa
- dowolna ilość ziemniaków (ok 3-4 średnie na porcję)
- przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, sól, czosnek i zioła prowansalskie
- opcjonalnie: parmezan
Przygotowanie:
- Wyszoruj i osusz ziemniaki. Ugotuj do miękkości w całości lub przekrojone na pół jeśli są duże.
- Ugotowane ziemniaki przełóż na blaszkę i zgnieć na płasko przy pomocy np. talerza / kubka. Posmaruj oliwą i posyp mieszanką przypraw oraz opcjonalnie parmezanem.
- Piecz w 220°C przez ok 20 minut (aż się zarumienią).
- Szparagi umyj, odłam twarde końcówki i gotuj przez ok. 3 minuty w osolonej wodzie.
- Ugotowane szparagi posmaruj oliwą i zgrilluj lub podsmaż na patelni z dodatkiem soli.
- Usmaż jajka sadzone na oliwie i podaj z ziemniakami oraz szparagami.
Szpinakowe naleśniki z łososiem
Naleśniki z dodatkiem szpinaku, czyli sezonowego, wiosennego składnika to idealny sposób na przemycenie porcji wartościowego produktu, np. w diecie niejadka. Szpinak jest niewyczuwalny, a jest bardzo cennym składnikiem diety i dodaje pięknego koloru naleśnikom.
Składniki:
- 1 jajko
- 80 g mąki pszennej
- 30 g świeżego szpinaku
- 60 ml wody
- 80 ml mleka
- olej do smażenia
- serek bieluch lub philadelphia light
- ok 150 g łososia pieczonego
- kilka rzodkiewek
- koperek
Przygotowanie:
- Zblenduj jajko, mąkę, szpinak, mleko i wodę. Usmaż naleśniki z odrobinie oleju.
- Użyj gotowego łososia pieczonego lub upiecz samodzielnie.
- Posmaruj naleśniki (2-3 sztuki) serkiem, dodaj rozdrobnionego łososia, posiekany koperek i pokrojone w plastry rzodkiewki i zwiń / złóż naleśniki.
Kremowe pomidorowe curry z kurczakiem i ziemniakami
Curry to danie, które można zrobić z wykorzystaniem prawie każdego warzywa, mleczka kokosowego i mnóstwa przypraw. Jest pyszne, rozgrzewające i sycące, ale wciąż lekkie. Dzięki tej pysznej potrawie można dostarczyć wiele cennych produktów, w tym niezwykle prozdrowotnych przypraw i ziół.
Składniki
- 100 g piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 większy ziemniak
- 2 duże pomidory (lub ½ puszki pomidorów)
- 1 marchew
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 50 g świeżego szpinaku
- 100 ml mleczka kokosowego light
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- gotowa przyprawa curry, sól, papryka ostra i słodka
Przygotowanie:
- Obierz ziemniaka i marchew, umyj i pokrój w kostkę. Ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
- Pomidory pokrój w kostkę (możesz obrać, ale nie musisz). Możesz użyć też pomidorów z puszki.
- Pokrój kurczaka w kostkę, przypraw solą i papryką. Usmaż razem z cebulą i czosnkiem (pokrojonymi w kostkę).
- Na patelnię dodaj też pomidory, szpinak, przyprawy do smaku, koncentrat pomidorowy oraz ziemniaka z marchewką. Dodaj też ¼ szklanki wody. Duś przez kilka minut.
- Pod koniec dodaj mleczko kokosowe i podgrzej. Możesz podawać z kolendrą lub natką pietruszki.