Przepisy na wiosenne lekkie obiady
Z wielu powodów warto jeść sezonowe rośliny, czyli te które naturalnie występują w danym okresie. Takie owoce i warzywa charakteryzują się dużą wartością odżywczą. Sezonowe produkty zwykle są też tańsze, ale również smaczniejsze.
Owoce i warzywa, na które jest sezon wiosną to m.in. rabarbar, pomidory, ogórki, sałaty (rukola, szpinak), botwinka, rzodkiewka, wiśnie, czerwone porzeczki, szparagi, cebula dymka, czy ziemniaki.
W artykule:
- Sałatka z rukolą i tortellini
- Polski wiosenny obiad w nowoczesnym wydaniu
- Szpinakowe naleśniki z łososiem
- Kremowe pomidorowe curry z kurczakiem i ziemniakami
Sałatka z rukolą i tortellini
Sałatki to świetny pomysł na przemycenie dużej ilości świeżych warzyw i owoców, pełnych witamin, minerałów i antyoksydantów. Można je robić każdą porą roku z sezonowych składników. Są świeże, lekkie i mogą być bardzo sycące, jeśli są odpowiednio zbilansowane. Poniższa sałatka do takich należy. Jest to przepis na jedną dużą porcję.