Czy śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia? To oczywiście zależy od kilku czynników, bo nie każdy ma ciężki trening, wymagającą od rana pracę intelektualną czy fizyczną. Ogółem warto jeść śniadania, ale ilość kalorii czy zawartych w nich węglowodanów różnicować.

Jedno jest pewne, im większa aktywność sportowa czy umysłowa – tym bardziej odczujemy korzyści z jedzenia śniadań. Oto nasze 3 pomysły na śniadania na szybko!

W artykule:

  • Czy warto jeść śniadanie?

  • Przepis na płatki ryżowe z owocami

  • Przepis na owsiankę z kiwi, nasionami lnu i orzechami

  • Przepis na omlet z bananem, cynamonem i marmoladą

Czy warto jeść śniadanie?

Duża część społeczeństwa nie je śniadań. Może to wynikać z braku czasu na zjedzenie posiłku. Wybudzamy się zbyt późno, następnie wszystko robimy w pośpiechu i okazuje się że wychodzimy do pracy, szkoły, na trening – bez posiłku. Dla wielu osób ciężko jest godzić treningi z innymi obowiązkami. Innym powodem może być poranny brak apetytu, czy brak pomysłu na smaczny i zachęcający do jedzenia posiłek.

Jedzenie śniadań jest szczególnie ważne dla osób aktywnych fizycznie. Na przykład w sytuacji, kiedy trenujemy codziennie. Już pierwszy posiłek może pomóc nam uzupełnić glikogen i dobrze przygotować się do wymagającego treningu.

Omijanie posiłków, czy długie przerwy między nimi mogą wpływać negatywnie nie tylko na samopoczucie ćwiczącego, ale również na poziom energii podczas treningu. Dobrze jest również planować śniadania w ten sposób, aby w dniu treningowym ilość kalorii była nieco wyższa niż w dniu wolnym od treningu.

Przepis na płatki ryżowe z bananem i borówkami

Płatki ryżowe są lekkostrawne, nie zawierają błonnika i są bezglutenowe. Doskonale komponują się z różnymi dodatkami np. owocami. Ich uniwersalność sprawia, że można wykorzystać na wiele sposobów. Jeśli chcesz oszczędzić czas na drugi dzień, możesz przygotować większą porcję płatków wstawiając część do lodówki i kolejnego dnia przygotować je z innymi owocami, np. malinami czy truskawkami. Dobrym pomysłem są także mrożonki, które możesz wykorzystać np. jesienią czy zimą.

Płatki ryżowe z owocami - składniki:

  • 50 g płatków ryżowych płatków ryżowych (5 łyżek stołowych)

  • 200 ml ulubionego napoju roślinnego

  • 5 g kakao, cynamon (łyżeczka)

  • 60 g banan (0,5 sztuki) lub jabłko

  • 50 g borówki (duża garść)

  • 10 g migdały (łyżka)

  • 10 g miód (łyżeczka)

  • 20 g odżywka białkowa dowolna WPC / WPI lub mieszanka (2 łyżki stołowe)

  • Dodatki: mała szczypta soli, można rozważyć urozmaicenie posiłku dodatkiem tzw. Greensów z dodatkiem ekstraktów owocowych lub / i warzywnych i przeciwutleniaczy

Płatki ryżowe z owocami - przygotowanie:

Płatki ryżowe wsyp do miseczki i zalej ciepłym mlekiem lub zagotuj mleko z płatkami przez krótki czas w rondelku (możesz wszystko bardzo lekko osolić). Zaczekaj, aż płyn nasiąknie i ostygnie. Wyłóż płatki do miseczki. Dodaj pokrojonego w plastry banana (lub kawałki jabłka), garść borówek, kilka migdałów, małą łyżeczkę miodu. Wszystko posyp odżywką białkową, szczyptą cynamonu lub kakao.

Przepis na owsiankę z kiwi, nasionami lnu i orzechami

Owsianka z kiwi, nasionami lnu i orzechami – składniki:

  • 50 g płatków owsianych (5 łyżek stołowych)

  • 200 ml mleka lub napoju roślinnego

  • 30 g morele suszone (3 sztuki)

  • 120 – 160 g kiwi (2 sztuki)

  • 5 g nasiona lnu / len zmielony

  • 15 g orzechy włoskie (łyżka)

  • 20 g odżywka białkowa dowolna WPC / WPI lub mieszanka (2 łyżki stołowe)

  • Dodatki: można rozważyć urozmaicenie posiłku dodatkiem tzw. Greensów z dodatkiem ekstraktów owocowych lub / i warzywnych i przeciwutleniaczy

Owsianka z owocami – przygotowanie:

Płatki owsiane zagotuj chwilę na dowolnym mleku mieszając je co jakiś czas. Wyłóż płatki do miseczki i dodaj pokrojone kiwi i suszone morele, pokruszone orzechy włoskie. Wszystko posyp lnem i odżywką białkową.

Przepis na omlet z bananem, cynamonem i marmoladą:

Omlet z bananem, cynamonem i marmoladą składniki:

  • 120 g jajo kurze (2 sztuki)

  • 40 – 60 g marmolada / dżem (dowolnie) (2 łyżki)

  • 90 g twaróg półtłusty (niecałe 0,5 kostki)

  • 40 g mąka pszenna (4 łyżki stołowe)

  • 10 g oliwa z oliwek (łyżka)

  • Dodatki: mała szczypta soli, kilka szczypt cynamonu

Omlet z bananemprzygotowanie:

Zblenduj składniki (banan, jaja, mąka, sól, cynamon) do momentu uzyskania gładkiej masy, a następnie dodaj na rozgrzaną patelnię olej rzepakowy. Omleta usmaż na patelni (na niedużym ogniu). Wszystko podawaj z marmoladą lub dżemem.