Pomysły na tani obiad są teraz jak najbardziej na czasie. Nasze propozycje na tani obiad są proste w wykonaniu, bardzo smaczne i rzecz jasna – tanie! Mamy dla Was danie mięsne, warzywne i przygotowane na słodko. Zobaczcie sami, smacznego!

W artykule:

  • Jak oszczędnie gotować?

  • Przepis na makaron z kurczakiem

  • Przepis na ryż z warzywami

  • Przepis na makaron z owocami

Jak oszczędnie gotować?

Jednym ze sposobów na tanie gotowanie jest… gotowanie posiłków na więcej niż jeden obiad! Wiele obiadów możemy przygotowywać w wersji na kilka porcji, a dania takie jak makarony z dodatkami czy ryż z mięsem można przechowywać w lodówce do następnego dnia.

Dzięki temu oszczędzamy nie tylko pieniądze, ale również czas – przygotowywanie posiłków na kilka dni jest bardzo praktyczne – pozwala to lepiej się zorganizować, dzięki czemu możemy zagospodarować więcej czasu na inne przyjemności lub obowiązki.

Przepis na makaron z kurczakiem

Makaron z pomidorami, bazylią i kurczakiem – składniki:

  • 100 g makaronu penne (pełna szklanka)

  • 5 – 10 ml oliwy z oliwek (1 – 2 łyżeczki)

  • 200 – 300 g pomidorów z puszki (np. w kawałkach)

  • 100 g piersi z kurczaka

  • ząbek czosnku

  • 30 – 40 g cebulka (0,5 małej sztuki)

  • 70 g papryki czerwonej

  • Przyprawy / zioła: bazylia (lub alternatywnie mieszanka ziół prowansalskich), sól, pieprz, czerwona słodka papryka (oraz odrobina ostrej wg uznania)

Makaron z pomidorami, bazylią i kurczakiem – przygotowanie:

Opłucz pierś z kurczaka pod bieżącą wodą i dokładnie pokrój go w małą kosteczkę. Następnie obierz cebulkę i drobno ją pokrój. Przeciśnij ząbek czosnku przez praskę. Umyj paprykę, przekrój ją na połówkę i drobno pokrój. Wstaw na palnik patelnię i dodaj oliwę. Po nagrzaniu patelni dodaj pokrojonego kurczaka i lekko zamieszaj, stopniowo dodawaj cebulkę, czosnek, paprykę i zioła i pomidory z puszki. Wszystko mieszaj co jakiś czas (możesz zrobić to również pod przykryciem). W międzyczasie wstaw makaron do gotowania i lekko osól wodę. Po 20 minutach podduszenia mięsa z warzywami wyłóż wszystko na talerz oraz dodaj makaron. Wszystko lekko zamieszaj i ewentualnie dopraw ponownie według uznania.

Przepis na uniwersalny ryż z warzywami

Ryż z warzywami – składniki:

  • 100 g ryż biały np. basmati / brązowy – torebka

  • 5 – 10 ml oliwy z oliwek (1 – 2 łyżeczki)

  • 180 g marchewka (2 – 3 średniej wielkości sztuki)

  • 140 g papryka (sztuka)

  • 180 g cukinia (lub mniej niż 0,5 małej sztuki)

  • Opcjonalnie: pokrojony w plasterki por (wg uznania)

  • 30 g cebulka (0,5 małej sztuki)

  • 3 – 5 g czosnek (ząbek)

  • Przyprawy / zioła: sól, pieprz, bazylia, oregano (lub alternatywnie mieszanka ziół prowansalskich)

Ryż z warzywami - przygotowanie:

Wstaw wodę na ryż i lekko ją osól. W międzyczasie umyj i obierz warzywa krojąc je w plastry (marchewka) i kosteczkę (papryka, cukinia, cebulka). Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę. Do zagotowanej wody dodaj ryż, a pokrojone warzywa przypraw wg uznania. Na rozgrzaną patelnię dodaj 5 – 10 ml oliwy i podduś wszystko pod przykryciem. Wszystko mieszaj co jakiś czas. Po ugotowaniu ryżu, wyłóż go na talerz, dodaj podduszone składniki.

Przepis na makaron z owocami

Makaron z owocami – składniki:

  • 80 – 100 g makaronu penne lub innego ulubionego (pełna szklanka)

  • 180 ml jogurt naturalny

  • >150 g mieszanka owocowa mrożona (polecamy ciemne owoce: jagoda / porzeczka / jeżyna lub opcjonalnie dodatek truskawka / malina)

  • Opcjonalnie: kilka szczypt cynamonu

Makaron z owocami – przygotowanie:

Wyciągnij z zamrażarki owoce lub użyj owoców świeżych (borówka, jabłko, banan). Wstaw wodę na makaron i lekko ją osól. Otwórz mały jogurt naturalny. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu dodaj owoce i jogurt lekko przyprawiając wszystko cynamonem. Lekko zamieszaj danie.