Deser z galaretką
Wasz lubiony dodatek do wody, bolero, znalazł zupełnie nowe zastosowanie! Mamy dla Was nowy przepis - pyszny, kremowy i kilkuwarstwowy deser ze słodką galaretką... totalnie bez cukru! Mocno schłodzony najlepiej sprawdzi się na nadchodzące upały... Sprawdźcie sami! A potrzebne składniki jak zawsze załączamy na końcu przepisu!
Składniki i przygotowanie warstwy pierwszej:
- żelatyna 7g
- bolero 2-3g, tutaj o smaku owoców leśnych
- 250ml gorącej wody (nie wrzątku)
- W wodzie rozpuszczamy bolero, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy (aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny)
- Wylewamy na dno pojemnika
- Zostawiamy do stężenia
Składniki i przygotowanie warstwy drugiej:
- nektarynka 100g (oczywiście można wybrać inny owoc)
- kakao 10g
- ok. 50ml wrzątku + erytrytol
- Erytrytol rozpuszczamy we wrzątku
- Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy
- Owoc kroimy w kostkę i wykładamy na stężałą galaretkę, następnie wylewamy polewę z kakao
Składniki i przygotowanie warstwy trzeciej:
- skyr naturalny (150g, jedno opakowanie)
- białko jaja
- 2 łyżki erytrytolu
- szczypta soli
- Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę
- Dodajemy skyr i erytrytol, miksujemy do połączenia i wylewamy na owoce z czekoladą
...i gotowe! Całość ma jedynie 218 kcal, a w tym: 31g białka, 1g tłuszczu, 21g węglowodanów
Autorką przepisu jest Weronika Śliwańska