Jedzenie sezonowych owoców i warzyw ma wiele korzyści, zarówno dla zdrowia, jak i dla środowiska. Dodatkowym plusem jedzenia sezonowych i lokalnych produktów jest lepsza cena

 

W artykule:

  • Dlaczego warto jeść sezonowo?
  • Przepisy na jesień
  • Kolorowe fit leczo
  • Placek jogurtowy ze śliwkami
  • Krem z białych warzyw z czosnkowymi grzankami
  • Pieczone gruszki z gorgonzolą, orzechami i miodem

 

Dlaczego warto jeść sezonowo?

Sezonowe owoce i warzywa wyróżniają się wysoką wartością odżywczą. Dojrzewają naturalnie i są zbierane w sezonie, dzięki czemu mają większe szanse na zachowanie witamin, składników mineralnych i antyoksydantów. Taka żywność jest również o wiele smaczniejsza i bardziej aromatyczna!

Dodatkowym atutem bazowania diety na żywności, na którą jest aktualnie sezon jest to, że jest ona tańsza i lepiej dostępna. Sezonowe rośliny są łatwiejsze do uprawy i zbioru, co zmniejsza koszty produkcji. Są one w tym czasie dostępne w prawie każdym sklepie spożywczym i lokalnych rynkach. Warto z nich korzystać!

 

Jedzenie sezonowo jest też bardziej ekologiczne! Importowana żywność generuje bowiem większe zużycie paliwa oraz emisję gazów cieplarnianych związanych z transportem. Z tego powodu warto jeść lokalne produkty, które wymagają mniejszego nakładu energii na przechowywanie i transport. Wspierasz też wtedy lokalne gospodarstwa.

 

Żywność sezonowa różni się w zależności od pory roku i regionu geograficznego. Aby jeść lokalnie, bądź na bieżąco z tym, na co aktualnie jest sezon w miejscu, w którym żyjesz.

 

Jesienią owoce i warzywa sezonowe to m.in.: kalafior, brokuły, czosnek, rzodkiew, pietruszka, marchew, buraki ćwikłowe, cukinia, papryka, szpinak, śliwki, rzodkiewki, jabłka, gruszki.

Oto kilka pysznych, sezonowych i zdrowych przepisów na JESIEŃ:

Kolorowe fit leczo:

  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 mała papryka
  • 1 marchewka
  • ½ cukinii 
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 100 g dobrej jakości drobiowej kiełbasy lub piersi z kurczaka (w wersji wegańskiej dodaj dowolne roślinne źródło białka)
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, papryka w proszku słodka i ostra, oregano

 

Przygotowanie:

  1. Usmaż posiekaną cebulę z czosnkiem na rozgrzanym oleju w nieprzywierającym garnku aż będą złote.
  2. Dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę i warzywa.
  3. Smaż przez około 5 minut, po czym dodaj passatę, koncentrat i przyprawy.
  4. Duś do czasu aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.
  5. Jedz z pełnoziarnistym chlebem lub innym źródłem złożonych węglowodanów (ryż brązowy / gruboziarniste kasze). 

Placek jogurtowy ze śliwkami

  • 2 szklanki (260 g) mąki orkiszowej lub jaglanej
  • 300 g jogurtu naturalnego 
  • 2 jajka
  • 4 łyżki (60 g) oleju rzepakowego lub oliwy
  • 100 g erytrytolu lub ksylitolu
  • 1 łyżeczka (5 g) proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 150-200 g śliwek

 

Przygotowanie:

  1. Ubij jajka ze słodzikiem na puszystą masę. 
  2. Dodaj resztę składników (oprócz śliwek) i wymieszaj krótko (tylko do połączenia składników) na małych obrotach. 
  3. Nastaw piekarnik do 180℃.
  4. Przelej masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Umyj śliwki i usuń z nich pestki. Przekrój je na pół i ułóż na wierzchu ciasta. 
  6. Piecz przez około 40 minut.

Sycący krem z białych warzyw z czosnkowymi grzankami

  • ½ kalafiora
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 ziemniak
  • ½ puszki fasoli konserwowej (lub innych strączków)
  • 2 łyżki oliwy
  • 100 ml mleka 2% (lub napoju sojowego)
  • woda
  • imbir w proszku, sól, pieprz, zioła prowansalskie 
  • dowolny chleb pełnoziarnisty

 

Przygotowanie:

  1. Podsmaż pokrojoną białą część pora w garnku na 1 łyżce rozgrzanej oliwy, dodaj 2 ząbki posiekanego czosnku.
  2. Gdy por z czosnkiem będą złote, dodaj kalafiora podzielonego na różyczki i ziemniaka z pietruszka pokrojone w kostkę. 
  3. Dodaj sól, pieprz i imbir do smaku i podsmażaj przez kilka minut.
  4. Dodaj opłukaną fasolę oraz wodę w takiej ilości by tylko pokryła warzywa. Gotuj aż wszystkie warzywa będą miękkie (ok. 15 minut). 
  5. Zdejmij z ognia, dodaj mleko i zblenduj.
  6. Aby zrobić grzanki, pokrój pieczywo w kostkę. Na rozgrzaną patelnię z 1 łyżką oliwy dodaj przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku i po chwili dodaj pieczywo oraz zioła prowansalskie. Podsmażaj aż grzanki się zarumienią. 
  7. Zupę podawaj z grzankami na wierzchu.

Pieczone gruszki z gorgonzolą, orzechami i miodem

  • 1 gruszka
  • 30 g gorgonzoli
  • kilka orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka płynnego miodu 
  • 1 garstka rukoli

 

Przygotowanie:

  1. Umyj gruszki, przekrój na pół i wydrąż gniazda nasienne.
  2. Włóż do każdej połówki po 15 g sera i posyp pokruszonymi orzechami.
  3. Piecz przez 10-15 minut w 180°C. 
  4. Po wyjęciu z piekarnika polej miodem i połóż na wierzch rukolę.