Sezonowe warzywa i owoce - jesienne przepisy
Jedzenie sezonowych owoców i warzyw ma wiele korzyści, zarówno dla zdrowia, jak i dla środowiska. Dodatkowym plusem jedzenia sezonowych i lokalnych produktów jest lepsza cena!
W artykule:
- Dlaczego warto jeść sezonowo?
- Przepisy na jesień
- Kolorowe fit leczo
- Placek jogurtowy ze śliwkami
- Krem z białych warzyw z czosnkowymi grzankami
- Pieczone gruszki z gorgonzolą, orzechami i miodem
Dlaczego warto jeść sezonowo?
Sezonowe owoce i warzywa wyróżniają się wysoką wartością odżywczą. Dojrzewają naturalnie i są zbierane w sezonie, dzięki czemu mają większe szanse na zachowanie witamin, składników mineralnych i antyoksydantów. Taka żywność jest również o wiele smaczniejsza i bardziej aromatyczna!
Dodatkowym atutem bazowania diety na żywności, na którą jest aktualnie sezon jest to, że jest ona tańsza i lepiej dostępna. Sezonowe rośliny są łatwiejsze do uprawy i zbioru, co zmniejsza koszty produkcji. Są one w tym czasie dostępne w prawie każdym sklepie spożywczym i lokalnych rynkach. Warto z nich korzystać!
Jedzenie sezonowo jest też bardziej ekologiczne! Importowana żywność generuje bowiem większe zużycie paliwa oraz emisję gazów cieplarnianych związanych z transportem. Z tego powodu warto jeść lokalne produkty, które wymagają mniejszego nakładu energii na przechowywanie i transport. Wspierasz też wtedy lokalne gospodarstwa.
Żywność sezonowa różni się w zależności od pory roku i regionu geograficznego. Aby jeść lokalnie, bądź na bieżąco z tym, na co aktualnie jest sezon w miejscu, w którym żyjesz.
Jesienią owoce i warzywa sezonowe to m.in.: kalafior, brokuły, czosnek, rzodkiew, pietruszka, marchew, buraki ćwikłowe, cukinia, papryka, szpinak, śliwki, rzodkiewki, jabłka, gruszki.
Oto kilka pysznych, sezonowych i zdrowych przepisów na JESIEŃ:
Kolorowe fit leczo:
- ½ cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 mała papryka
- 1 marchewka
- ½ cukinii
- 200 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 100 g dobrej jakości drobiowej kiełbasy lub piersi z kurczaka (w wersji wegańskiej dodaj dowolne roślinne źródło białka)
- natka pietruszki
- sól, pieprz, papryka w proszku słodka i ostra, oregano
Przygotowanie:
- Usmaż posiekaną cebulę z czosnkiem na rozgrzanym oleju w nieprzywierającym garnku aż będą złote.
- Dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę i warzywa.
- Smaż przez około 5 minut, po czym dodaj passatę, koncentrat i przyprawy.
- Duś do czasu aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.
- Jedz z pełnoziarnistym chlebem lub innym źródłem złożonych węglowodanów (ryż brązowy / gruboziarniste kasze).
Placek jogurtowy ze śliwkami
- 2 szklanki (260 g) mąki orkiszowej lub jaglanej
- 300 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 4 łyżki (60 g) oleju rzepakowego lub oliwy
- 100 g erytrytolu lub ksylitolu
- 1 łyżeczka (5 g) proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 150-200 g śliwek
Przygotowanie:
- Ubij jajka ze słodzikiem na puszystą masę.
- Dodaj resztę składników (oprócz śliwek) i wymieszaj krótko (tylko do połączenia składników) na małych obrotach.
- Nastaw piekarnik do 180℃.
- Przelej masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Umyj śliwki i usuń z nich pestki. Przekrój je na pół i ułóż na wierzchu ciasta.
- Piecz przez około 40 minut.
Sycący krem z białych warzyw z czosnkowymi grzankami
- ½ kalafiora
- 1 pietruszka
- 1 por
- 4 ząbki czosnku
- 1 ziemniak
- ½ puszki fasoli konserwowej (lub innych strączków)
- 2 łyżki oliwy
- 100 ml mleka 2% (lub napoju sojowego)
- woda
- imbir w proszku, sól, pieprz, zioła prowansalskie
- dowolny chleb pełnoziarnisty
Przygotowanie:
- Podsmaż pokrojoną białą część pora w garnku na 1 łyżce rozgrzanej oliwy, dodaj 2 ząbki posiekanego czosnku.
- Gdy por z czosnkiem będą złote, dodaj kalafiora podzielonego na różyczki i ziemniaka z pietruszka pokrojone w kostkę.
- Dodaj sól, pieprz i imbir do smaku i podsmażaj przez kilka minut.
- Dodaj opłukaną fasolę oraz wodę w takiej ilości by tylko pokryła warzywa. Gotuj aż wszystkie warzywa będą miękkie (ok. 15 minut).
- Zdejmij z ognia, dodaj mleko i zblenduj.
- Aby zrobić grzanki, pokrój pieczywo w kostkę. Na rozgrzaną patelnię z 1 łyżką oliwy dodaj przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku i po chwili dodaj pieczywo oraz zioła prowansalskie. Podsmażaj aż grzanki się zarumienią.
- Zupę podawaj z grzankami na wierzchu.
Pieczone gruszki z gorgonzolą, orzechami i miodem
- 1 gruszka
- 30 g gorgonzoli
- kilka orzechów włoskich
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 garstka rukoli
Przygotowanie:
- Umyj gruszki, przekrój na pół i wydrąż gniazda nasienne.
- Włóż do każdej połówki po 15 g sera i posyp pokruszonymi orzechami.
- Piecz przez 10-15 minut w 180°C.
- Po wyjęciu z piekarnika polej miodem i połóż na wierzch rukolę.