Kiedy na zewnątrz robi się coraz chłodniej, mamy większą ochotę na słodkie, rozgrzewające napoje. Kocyk, gorący napój, książka, deszcz za oknem - czego chcieć więcej w jesienny wieczór?

 

W tym artykule znajdziesz przepisy na pyszne, rozgrzewające napoje, które będą miały korzystny wpływ na zdrowie. herbata, kakao czy kawa będą zawierały wiele wartościowych składników, ale będą też pobudzały i zwiększały koncentrację, dzięki zawartości kofeiny. Przyprawy, takie jak kardamon, cynamon, imbir oraz kurkuma będą bogate w antyoksydanty i składniki o potencjale przeciwzapalnym. Miód, który nie został “sparzony” zbyt wysoką temperaturą również może być wartościowym dodatkiem do napojów. 

 

Mleko lub fortyfikowane napoje roślinne mogą być źródłem cennych składników, takich jak białko czy wapń. 

 

Zaskakujące może być piwo 0%. Ono również może być elementem zdrowej diety! Zawiera polifenole, witaminy, składniki mineralne, a także uspokaja i ułatwia zasypianie! Dotyczy to jednak tylko piwa bez alkoholu.

 

W artykule: 

  • Rozgrzewająca korzenna herbata
  • Fit kakao
  • Pumpkin spice latte
  • Złote rozgrzewające mleko
  • Grzane piwo bez alkoholu
  • Gorąca czekolada z pikantną nutą

  

Rozgrzewająca korzenna herbata

 

  • 300 ml zaparzonej czarnej herbaty
  • 2 łyżki miodu
  • ½ cytryny
  • plasterki świeżego imbiru lub imbir w proszku
  • duży plaster pomarańczy
  • 4 goździki
  • po ⅓ łyżeczki cynamonu i kardamonu
  • opcjonalnie: odrobina syropu malinowego

  

Przygotowanie:

  1. Do gorącej herbaty włóż plastry imbiru (lub proszek), goździki, cynamon i kardamon.
  2. Przykryj np. talerzykiem, by herbata nabrała aromatu przypraw. 
  3. Poczekaj aż herbata będzie letnia, dzięki czemu zachowasz prozdrowotne właściwości miodu i cytrusów.
  4. Przelej herbatę przez drobne sitko, jeśli przeszkadzają Ci przyprawy.
  5. Dodaj miód, sok z cytryny, plaster pomarańczy i ewentualnie syrop malinowy. I gotowe!

  

Fit kakao

  

  • 250 ml mleka
  • 1 czubata łyżeczka kakao
  • 1 łyżka erytrolu / ksylitolu lub kilka czekoladowych kropelek słodzących
  • 1 kostka gorzkiej czekolady

 

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj kakao z mlekiem, dodaj słodzik i zagotuj.
  2. Dodaj czekoladę do gorącego napoju i rozpuść. Smacznego!

Pumpkin spice latte

 

  • 200 ml mleka
  • 50 ml espresso
  • 2 łyżki puree dyniowego 
  • * TIP - można użyć musu dyniowego 100% w słoiczku dla dzieci
  • po ½ łyżeczki cynamonu i kardamonu
  • po szczypcie imbiru i gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka erytrytolu

 

Przygotowanie:

  1. Zblenduj puree dyniowe, przyprawy, miód i łyżkę mleka. Przetrzyj przez sitko o drobnych oczkach.
  2. Podgrzej mleko, dodaj erytrytol i spień. 
  3. Zaparz espresso.
  4. Do wysokiej szklanki wlej masę dyniową, po ściance wlej spienione mleko, a następnie to samo zrób z kawą.
  5. Posyp szczyptą cynamonu do dekoracji. 

  

Złote rozgrzewające mleko

  

  • 250 ml napoju migdałowego
  • łyżeczka oleju rzepakowego
  • kardamon, cynamon, kurkuma, pieprz cayenne (opcjonalnie)
  • 3 małe daktyle
  • szczypta soli

 

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki umieść w rondelku i podgrzewaj na wolnym ogniu przez kilka minut.
  2. Zestaw napój z ognia na około 10 minut, po czym zblenduj.
  3. Przelej napój przez sitko, by pozbyć się kawałków daktyli.
  4. Możesz dodatkowo podgrzać. Smacznego!

Grzane piwo bez alkoholu

 

  • 500 ml piwa 0%
  • ⅓ pomarańczy + 1 plaster
  • 4 goździki
  • 1 gwiazdka anyżu
  • po sporej szczypcie: cynamonu, kardamonu i imbiru
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie:

  1. Wlej piwo do rondelka razem z przyprawami i podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
  2. Ostudź delikatnie, dodaj miód i sok z pomarańczy.
  3. Przelej do kufla / kubka i dodaj plaster pomarańczy. Smacznego!

  

Gorąca czekolada z pikantną nutą

 

  • 250 ml mleka lub napoju roślinnego
  • 30 g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)
  • 1 czubata łyżeczka gorzkiego kakao w proszku
  • po 1 szczypcie soli i chilli
  • 1 łyżka erytrytolu lub ksylitolu

 

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj mleko z kakao, przyprawami i słodzikiem i podgrzewaj na wolnym ogniu.
  2. Dodaj czekoladę i rozpuść ją.
  3. Podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Przelej do kubka. Smacznego!