Pomysły na szybkie posiłki bez gotowania – 3 przepisy
Wszyscy szukamy przepisów na szybkie posiłki, z łatwo dostępnych składników a także takie, które będą charakteryzować się wysoką jakością odżywczą. Szybkie posiłki wzbogacone w warzywa liściaste, odpowiednie zioła i przyprawy oraz inne warzywa to doskonałe źródło antyoksydantów, witamin i składników mineralnych.
Według Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej (NCEŻ) długie przerwy między posiłkami i zbyt mała ilość posiłków może wpływać na pogorszenie koncentracji, drażliwość, pogorszenie samopoczucia i wahania cukru we krwi. Jedzą regularnie zapewniasz sobie lepsze samopoczucie i zdrowie!
-
Przepis na sałatkę z czerwonej fasoli
-
Przepis na sycącą owsiankę
-
Przepis na ciabiattę caprese
Przepis na sałatkę z czerwonej fasoli:
Sałatka z czerwonej fasoli – składniki (na dwie porcje):
-
300-400 g czerwona fasola (z puszki)
-
120 g szpinak lub mix sałat
-
240 g ogórek gruntowy / szklarniowy (4 sztuki średniej wielkości)
-
400 g pomidorki koktajlowe (4 – 5 garści)
-
400 g mango (bez skórki 250 – 300g)
-
200 – 220 g awokado (2 średnie sztuki, bez skórki ok. 2 x 140 g)
-
200 g ser feta (klasyczne opakowanie)
-
140 g papryka (sztuka), 60 g cebula (mała sztuka), 5-7 g czosnek (ząbek)
-
60 – 80 g limonka / cytryna (sztuka)
-
20 ml ocet balsamiczny (2 łyżki stołowe)
-
20 ml oliwa z oliwek (2 łyżki stołowe)
-
Dodatki: sól, pieprz, bazylia, oregano, czerwona papryka słodka
Składniki na dressing:
-
250 ml jogurt naturalny
-
20 ml ocet balsamiczny
-
20 ml oliwa z oliwek
-
sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
-
sok z całej limonki
Sałatka z czerwonej fasoli – przygotowanie:
Do dużej miski wyłóż odsączoną czerwona fasolę. Umyj dokładnie pod bieżącą wodą wszystkie warzywa. Pokrój na duże paski szpinak, dodaj pokrojone na połówki pomidory koktajlowe oraz pokrój paprykę. Obierz i pokrój na duże kawałki ogórki. Obierz mango o awokado a następnie pokrój je w dłuższe paski. Obierz i pokrój na drobno czerwoną cebulkę. Ser feta pokrusz na drobne kawałki i dodaj do misy z warzywami i fasolą. Wszystkie składniki bardzo delikatnie przemieszaj (nie za długo).
Przygotowanie dressingu: Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki (sól, pieprz, jogurt naturalny, oliwa z oliwek, bazylia, oregano, papryka słodka czerwona, ocet balsamiczny, oliwa z oliwek, sok z limonka / cytryny). Sałatkę podawaj z pieczywem ciemnym (żytnim-razowym)
Przepis na sycącą owsiankę
Sycąca owsianka – składniki:
-
60 g płatki owsiane (6 łyżek stołowych)
-
200 ml napój roślinny (dowolny) * dodatek wody wg uznania
-
60 g banan (0,5 sztuki)
-
50 g borówek (garść)
-
80 – 120 g brzoskwinia (sztuka)
-
5 g nasiona lnu (łyżeczka)
-
5 g nasiona chia (łyżeczka)
-
15 g orzechy włoskie (garść)
-
20 g odżywka białkowa (Whey Protein Isolate / Concentrate – dowolnie); 2 łyżki stołowe płaskie
-
Dodatki: cynamon / kakao wg uznania
Sycąca owsianka – przygotowanie:
Do miseczki wsyp płatki owsiane. Pokrój wszystkie owoce na średniej wielkości kawałki i dodaj do miski. Posyp owoce odżywką białkową, a następnie dodaj pokruszone orzechy i nasiona lnu i chia. Wszystko zalej napojem roślinnym i posyp cynamonem / kakao.
Przepis na ciabiattę caprese
Ciabatta caprese - składniki
-
140 – 160 g bułka długa (1 ciabatta) lub 2 x małe bułki (ciabatta)
-
80 – 100 g sera mozarella
-
20 – 30 g szpinaku lub rukoli
-
60 – 100 g pomidora
-
10 – 15 g pesto zielone
-
Kilka czarnych oliwek z puszki
-
5 ml oliwy z oliwek
-
Dodatki: sól, pieprz, bazylia, oregano (wg uznania)
Ciabatta caprese – przygotowanie:
Bułki przekrój wzdłuż i wyłóż sałatę / szpinak a następnie pokrojoną w plastry mozarellę. Pokrój również w grube plastry pomidory i dodaj na wszystko kilka czarnych oliwek i przyprawy wg uznania. Na pomidora wyłóż pesto.