Może nie każdy z nas przepada za jego intensywnym aromatem, ale powiedzmy sobie szczerze, bez niego gotowanie nie miałoby sensu. Jego charakterystyczny smak potrafi zmienić przeciętną potrawę, w wykwintne danie rodem z pięciogwiazdkowej restauracji. :) Tak, mowa o czosnku. Niezastąpiony w kuchni, ale nie tylko. Myślę, że większość z nas nieraz słyszało o jego leczniczych właściwościach. Nasze babcie leczyły nas nim w czasie przeziębienia i grypy. Ale co takiego wyjątkowego ma w sobie czosnek, że zdobył miano naturalnego antybiotyku?

 

Spis treści:

  • Naturalny antybiotyk
  • Na odporność
  • Na nadciśnienie
  • Na lepsze trawienie

 

Naturalny antybiotyk

Główną substancją czynną, dzięki której czosnek zyskał miano naturalnego antybiotyku, jest allicyna. Allicyna to substancja należąca do związków siarkoorganicznych. Charakteryzuje się ona silnym działaniem bakteriobójczym.

Czosnek to również bogactwo witamin, minerałów, wolnych aminokwasów i flawonoidów. Zawiera w sobie sporą dawkę witaminy C, witamin z grupy B, witaminę K oraz liczne minerały, takie jak: mangan, selen, magnez, potas. Kto by pomyślał, że tylko dobrego siedzi w takiej malutkiej roślinie.

Najlepiej spożywać czosnek na surowo, rozdrobniony, może to brzmieć jak wyzwanie, ale to właśnie w tej formie jest dla nas najzdrowszy. Po obróbce termicznej, traci on nieco swoich właściwości odżywczych. Jeśli ktoś, mimo wszystko nie polubił się z czosnkiem i nie jest w stanie znieść jego aromatu, jest rozwiązanie. Rynek suplementów diety oferuje nam dziś wiele naturalnych preparatów na bazie czosnku.

Na odporność

Chcesz wzmocnić swoja odporność? Sięgnij po czosnek. Zawarte w czosnku organiczne związki siarki wykazują silne działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe. Czosnek zaliczany jest także do naturalnych prebiotyków, czyli substancji, które stymulują namnażanie bakterii probiotycznych.

 

Na nadciśnienie

Cenna dla czosnku allicyna hamuje rozwój bakterii i grzybów, ale również pomoże obniżyć ciśnienie krwi i zmniejszyć poziom złego cholesterolu. Dzięki temu, czosnek może pomóc w ochronie naszego układ sercowo-naczyniowego.

 

Na lepsze trawienie

Warto dodawać czosnek do ciężkostrawnych potraw. Pobudza on trawienie i przyspiesza pracę jelit, poprzez zwiększenie wydzielania żółci. Zawarte w czosnku allicyna oraz selen, aktywują enzymy wątrobowe i pomagają usunąć z organizmu toksyny. Musimy jednak pamiętać, że nadmierne spożywanie czosnku może przynieść efekt odwrotny. Zawarta w nim siarka, która może podrażnić wątrobę, a nawet ją uszkodzić.

Jeden ząbek czosnku to tylko 4 kalorie. Biorąc pod uwagę jego szereg prozdrowotnych właściwości, myślę że powinien na stałe zagościć w kuchni każdego z nas.

 

Autor: Karolina Krukowska