Czy borykasz się ze stanami zapalnymi żołądka? A może często przytrafiają Ci się zatrucia pokarmowe czy biegunka? Okazuje się, że wielu problemów trawiennych możesz uniknąć poprzez zmianę sposobu odżywiania. Zobacz, na czym polega dieta lekkostrawna i co powinieneś jeść, by czuć się lepiej.

Na czym polega dieta lekkostrawna?

Dieta lekkostrawna to sposób odżywiania, który dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników mineralnych i witamin. To dieta wyjściowa do skonstruowania wielu innych diet leczniczych. Powinna pokrywać wszystkie potrzeby energetyczne. Jej celem jest łagodzenie nieprzyjemnych dolegliwości układu trawiennego. Dieta obejmuje wyeliminowanie potraw ciężkostrawnych i stosowanie odpowiedniej obróbki technologicznej, aby dania były łatwostrawne. Przestrzeganie zaleceń prowadzi do poprawy samopoczucia i wyeliminowania niestrawności.

Dieta lekkostrawna - zasady

Oto najważniejsze zasady diety lekkostrawnej:

  • Należy ograniczyć spożywanie potraw tłustych, zawierających duże ilości błonnika pokarmowego, produktów wzdymających, potraw ostro przyprawionych i smażonych.

  • Przy wyborze produktów trzeba uwzględniać nietolerancje pokarmowe.

  • Ilość błonnika powinna wynosić około 25g dziennie.

  • Należy spożywać 4-5 posiłków dziennie w równych odstępach czasowych.

  • Ostatni posiłek powinien zostać zaplanowany nie później niż 2-3 godziny przed snem.

  • Posiłki najlepiej gotować w wodzie, na parze, dusić, piec w folii aluminiowej, rękawie foliowym lub pergaminie.

  • Należy unikać odsmażania i wielokrotnego odgrzewania.

Aby dieta lekkostrawna przyniosła najlepsze rezultaty, należy zrezygnować z używek, mocnych kaw i herbat. Warto je zastąpić naparami ziołowymi.

Najlepsze produkty do diety lekkostrawnej:

  • drobne kasze,

  • białe pieczywo,

  • chude mięso,

  • nabiał o obniżonej zawartości tłuszczu,

  • jaja gotowane na miękko,

  • dojrzałe owoce,

  • przyprawy ziołowe,

  • oliwa z oliwek,

  • warzywa gotowane, rozdrabniane lub przetarte,

  • zupy z dowolnych warzyw,

  • kasza manna, kuskus oraz drobna kasza jęczmienna,

  • jogurty naturalne,

  • woda,

  • kawa zbożowa.

Dieta lekkostrawna - dla kogo?

Dieta lekkostrawna to sposób odżywiania stosowany przez pacjentów, którzy nie mają jeszcze ustalonej diety leczniczej. Ten jadłospis jest pomocny w przypadku schorzeń układu pokarmowego, w stanach zapalnych błony śluzowej żołądka i jelit, w zespole jelita drażliwego, przy biegunkach i nowotworach układu pokarmowego. Często zaleca się stosowanie diety lekkostrawnej podczas rekonwalescencji po chorobie oraz w żywieniu osób starszych.

Wprowadzenie w swoim menu opisanych wyżej zmian zapewnia poprawę samopoczucia, uczucie lekkości, usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego, wspiera odchudzanie i detoksykację organizmu.

Czy masz uczucie ciężkości i dochodzisz do wniosku, że Twój jadłospis wymaga zmian? Przekonaj się o korzyściach wynikających z wprowadzenia diety lekkostrawnej. Pamiętaj, że zmiany żywieniowe najlepiej wprowadzać etapami i uważnie obserwować poprawę swojego stanu zdrowia.

_________________

Autor: Klaudia Pieczykolan