Dieta lekkostrawna - na czym polega?
Czy borykasz się ze stanami zapalnymi żołądka? A może często przytrafiają Ci się zatrucia pokarmowe czy biegunka? Okazuje się, że wielu problemów trawiennych możesz uniknąć poprzez zmianę sposobu odżywiania. Zobacz, na czym polega dieta lekkostrawna i co powinieneś jeść, by czuć się lepiej.
Na czym polega dieta lekkostrawna?
Dieta lekkostrawna to sposób odżywiania, który dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników mineralnych i witamin. To dieta wyjściowa do skonstruowania wielu innych diet leczniczych. Powinna pokrywać wszystkie potrzeby energetyczne. Jej celem jest łagodzenie nieprzyjemnych dolegliwości układu trawiennego. Dieta obejmuje wyeliminowanie potraw ciężkostrawnych i stosowanie odpowiedniej obróbki technologicznej, aby dania były łatwostrawne. Przestrzeganie zaleceń prowadzi do poprawy samopoczucia i wyeliminowania niestrawności.
Dieta lekkostrawna - zasady
Oto najważniejsze zasady diety lekkostrawnej:
-
Należy ograniczyć spożywanie potraw tłustych, zawierających duże ilości błonnika pokarmowego, produktów wzdymających, potraw ostro przyprawionych i smażonych.
-
Przy wyborze produktów trzeba uwzględniać nietolerancje pokarmowe.
-
Ilość błonnika powinna wynosić około 25g dziennie.
-
Należy spożywać 4-5 posiłków dziennie w równych odstępach czasowych.
-
Ostatni posiłek powinien zostać zaplanowany nie później niż 2-3 godziny przed snem.
-
Posiłki najlepiej gotować w wodzie, na parze, dusić, piec w folii aluminiowej, rękawie foliowym lub pergaminie.
-
Należy unikać odsmażania i wielokrotnego odgrzewania.
Aby dieta lekkostrawna przyniosła najlepsze rezultaty, należy zrezygnować z używek, mocnych kaw i herbat. Warto je zastąpić naparami ziołowymi.
Najlepsze produkty do diety lekkostrawnej:
-
drobne kasze,
-
białe pieczywo,
-
chude mięso,
-
nabiał o obniżonej zawartości tłuszczu,
-
jaja gotowane na miękko,
-
dojrzałe owoce,
-
przyprawy ziołowe,
-
oliwa z oliwek,
-
warzywa gotowane, rozdrabniane lub przetarte,
-
zupy z dowolnych warzyw,
-
kasza manna, kuskus oraz drobna kasza jęczmienna,
-
jogurty naturalne,
-
woda,
-
kawa zbożowa.
Dieta lekkostrawna - dla kogo?
Dieta lekkostrawna to sposób odżywiania stosowany przez pacjentów, którzy nie mają jeszcze ustalonej diety leczniczej. Ten jadłospis jest pomocny w przypadku schorzeń układu pokarmowego, w stanach zapalnych błony śluzowej żołądka i jelit, w zespole jelita drażliwego, przy biegunkach i nowotworach układu pokarmowego. Często zaleca się stosowanie diety lekkostrawnej podczas rekonwalescencji po chorobie oraz w żywieniu osób starszych.
Wprowadzenie w swoim menu opisanych wyżej zmian zapewnia poprawę samopoczucia, uczucie lekkości, usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego, wspiera odchudzanie i detoksykację organizmu.
Czy masz uczucie ciężkości i dochodzisz do wniosku, że Twój jadłospis wymaga zmian? Przekonaj się o korzyściach wynikających z wprowadzenia diety lekkostrawnej. Pamiętaj, że zmiany żywieniowe najlepiej wprowadzać etapami i uważnie obserwować poprawę swojego stanu zdrowia.
_________________
Autor: Klaudia Pieczykolan