Ostatnio bardzo dużo słyszymy o produktach zwanych superfoods i ich ,,magicznych” właściwościach prozdrowotnych. Jednym z nich są bohaterki dzisiejszego artykułu, czyli jagody goji. Owoce te wykorzystywane są w medycynie naturalnej krajów azjatyckich już od ponad dwóch tysięcy lat. Posiadają niewielką ilość kalorii oraz tłuszczów, są bardzo dobrym źródłem cennego błonnika i przeciwutleniaczy. Dzisiaj jagody goji, zyskały na popularności również w Europie. W sklepach możemy spotkać je w formie suszonej lub sproszkowanej. Ze względu na bogactwo zawartych w nich związków mineralnych, stały się produktem często wykorzystywanym w dietach osób dbających o zdrowe żywienie. Czy faktycznie warto sięgać po te egzotyczne owoce?

 

Spis treści:

  • Sposób na długowieczność
  • Właściwości zdrowotne
  • Egzotycznie czy lokalnie?

Sposób na długowieczność

Jagody goji, znane również jako owoce goji lub owoce kolcowoju chińskiego. Pochodzą one z Azji, a dokładnie z Chin, gdzie uznawane są jako owoce pozytywnie działające na niemal wszystkie organy w organizmie człowieka, dodające energii, witalności oraz przedłużające życie. W medycynie chińskiej, ze względu liczne korzyści zdrowotne i pielęgnacyjne, cenione są również kwiaty, liście, nasiona oraz korzenie tej rośliny.

Obecnie w kuchni chińskiej, jagody goji mają bardzo szerokie zastosowanie. Oddawane są do ryżu, warzyw lub potraw mięsnych. Bardzo często sporządza się z nich napary lub dodaje do herbat typu Pu-erh. W Chinach z owoców goji wytwarza się nawet wino oraz piwo.

 

Jagody Goji i ich właściwości zdrowotne

Jedna łyżka jagód goji dostarczy nam około 30 kalorii. Co jeszcze znajdziemy w tych owocach?

  • Owoce goji są źródłem silnych przeciwutleniaczy. Swoją czerwona barwę zawdzięczają wysokiej zawartości karotenoidów, czyli pochodnych polifenoli, takich jak zeaksantyna i luteina. Posiadają one właściwości antyoksydacyjne i chronią siatkówkę oka przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Ponadto, luteina jest w stanie pochłaniać niebieskie światło widzialne, dzięki temu chroni strukturę oka przed niebezpiecznymi dawkami promieniowania UV. Beta-karoten pomaga w zachowaniu zdrowia skóry, a także może działać jako naturalny środek przeciwnowotworowy.
  • To bogactwo witamin, między innymi witamin z grupy B (B1, B2, B6) oraz witaminy A, C i E. Zawierają również liczne składniki mineralne, takie jak cynk, fosfor, magnez, miedź, potas, selen, sód, wapń i żelazo.
  • Jagody goji to także bardzo dobre źródło białka, w którego skład wchodzi aż 18 aminokwasów. Dostarczą nam również błonnika oraz tłuszczów, w tym 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6. Zawierają także kwasy organiczne, jabłkowy i cytrynowy. Wykazują one właściwości przeciwmiażdżycowe, obniżają stężenie cholesterolu całkowitego, frakcji LDL oraz trójglicerydów.
  • Jagody goji są używane również w terapiach oczyszczających wątrobę z toksyn.

 

Egzotycznie czy lokalnie?

Jak widzimy, jagody goji nie bez powodu zostały nazwane produktem superfoods.  Myślę, że jeśli mamy możliwość, to z całą pewnością warto włączyć je do swojej diety. Przy zakupie, warto wybierać te najwyższej jakości, pochodzące z upraw ekologicznych, inne mogą być zanieczyszczone pestycydami. Warto również wspomnieć, że najwięcej składników odżywczych owoce te zachowują w formie surowej, te które trafiają na półki naszych sklepów, zostały poddane obróbce termicznej, są więc nieco uboższe w prozdrowotne właściwości.

Kolejnym minusem, będzie również ich dość wysoka cena. Może więc lepiej poszukać tańszego i  lokalnego odpowiednika?

Inne owoce jagodowe, takie jak czarna jagoda czy malina, charakteryzują się podobnymi właściwościami odżywczymi. Dostarczają naszemu organizmowi spore ilości przeciwutleniaczy, witaminy A oraz witamin z grupy B.

Nasza żurawina to również bogate źródło silnych przeciwutleniaczy, witamin z grupy B, witaminy A oraz C. Tak samo jak jagody goji, działa ochronnie na wątrobę. Ponadto wspomaga pracę serca i reguluje poziom cukru we krwi. Jej właściwości pozwalają również zwalczać infekcje układu moczowego, pod tym względem żurawina wygrywa z egzotycznymi owocami. 

Oczywiście, każdy wybierze to, co uważa za najlepsze dla siebie. Jeśli jesteś fanem jagód goji, nie rezygnuj z nich! Warto jednak mieć świadomość, że czasem nie trzeba daleko szukać, żeby znaleźć wartościowe produkty.

 

Autor: Karolina Krukowska